Kezdőlap Világgazdaság Már a nagy amerikai gyártók is versenytársnak érzik a kínaiakat
No menu items!

Már a nagy amerikai gyártók is versenytársnak érzik a kínaiakat

Illusztráció: Bigstock

A Ford legnagyobb versenytársa az elektromos járművek terén nem az amerikai piacvezető Tesla vagy a városi rivális General Motors, hanem a kínai autógyártók – mondta Jim Farley, a Ford vezérigazgatója.

Farley szerint az olyan kínai vállalatok, mint a Warren Buffett által támogatott BYD, az elektromos járművek, különösen az akkumulátorok és más feltörekvő technológiák terén megelőzik a nagy amerikai autógyártókat és a startupokat.

A kínaiakat tekintjük a fő versenytársnak, nem a GM-et vagy a Toyotát” – mondta Farley a Morgan Stanley fenntartható pénzügyi csúcstalálkozóján a CNBC beszámolója szerint.

A BYD-t hozta fel példaként arra a kínai autógyártóra, amely sikeresen fejlesztett és értékesített elektromos járműveket, először Kínában, most pedig Európában.

Kedvelem a BYD-t. Vertikálisan integrált, agresszív, nagyon, nagyon lenyűgöző vállalat. És mindig is elkötelezettek voltak az elektromos autók mellett” – mondta Farley.

A BYD a 2015-ös 445 ezer darabról tavaly közel kétmillióra növelte eladásait Kínában, amivel az LMC Automotive szerint az eladások alapján az öt legnagyobb autógyártó közé került az ázsiai országban.

Farley megjegyzései egybecsengenek az iparági szakértők és befektetők megjegyzéseivel a BYD és más kínai autógyártók növekedésével kapcsolatban, amelyek Kínában kormányzati támogatásban részesülnek.

A BYD-nek hatalmas tere van, mind az elektromos járművek szempontjából, mind pedig az akkumulátorgyártási oldalon keresztül” – mondta Philip Ripman, a Storebrand Asset Management portfóliómenedzsere a CNBC-nek.

Ripman, aki a Storebrand Global Solutions 1 milliárd dolláros fenntartható alapját kezeli, kiemelte a BYD fejlesztéseit az olcsóbb, nátrium-ion akkumulátor-technológiában, amely potenciálisan kiválthatja a lítium akkumulátorokat. Megjegyezte, hogy ezek elterjedhetnek a BYD megfizethetőbb elektromos járműveiben, és segíthetnek növelni az autógyártó haszonkulcsát.

Farley is megjegyezte a BYD akkumulátorainak előnyeit a lítium-ion akkumulátorok jelenlegi amerikai ipari szabványához képest.

A Ford az év elején bejelentette, hogy a kínai CATL-lel új együttműködést kötött egy új, 3,5 milliárd dolláros üzem létrehozására, amely olcsóbb akkumulátorokat fog gyártani Michiganben.

Az üzemben új lítiumvas-foszfát akkumulátorokat, azaz LFP-akkumulátorokat fognak gyártani, szemben a drágább, lítiummal töltött nikkel-kobalt-mangán akkumulátorokkal, amelyeket a vállalat jelenleg használ. A detroiti autógyártó szerint a létesítmény várhatóan 2026-ban nyitja meg kapuit, és mintegy 2500 embert foglalkoztat majd.

Farley kiemelte a BYD szerepét e technológia kiépítésében, mondván “a BYD léptéke most sokkal nagyobb, mint a Tesláé, és ők fejlesztették ki az LFP technológiát, ami egy jobb akkumulátor” – mondta Farley.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A drága cement megváltoztatta a betonozási játékszabályokat

A cement árának emelkedése megváltoztatta a betonozás játékszabályait. A betonozás költsége még sosem volt ennyire magas.

Akár 4,5 milliós anyagi segítség a mikrovállalkozóvá váláshoz

Amit már sokan, nagyon régóta vártak bekövetkezett: a Magyar...

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

A magyaroknak sem kell bajlódni: itt az új uniós digitális ügyintézés

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nemcsak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

Hírek

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.