Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az amerikai életérzés csírája sem marad Oroszországban
No menu items!

Az amerikai életérzés csírája sem marad Oroszországban

A PepsiCo oroszországi egységének bevétele 2021-ben 3,4 milliárd dollár volt, ami 30 százalékos csökkenést jelent a 2013-as 4,9 milliárd dolláros csúcshoz képest. Fotó: Bigstock

Az Ukrajnában lassan két hete zajló orosz invázió ellen fellépve a legismertebb amerikai márkák is komoly lépésekre szánták el magukat Oroszországban: a Coca-Cola és a PepsiCo felfüggesztette működését, a McDonald’s pedig ideiglenesen bezárta éttermeit az országban.

A PepsiCo kedden közölte, hogy leállítja ottani nagy üdítőmárkái, például a Pepsi Cola és a 7UP értékesítését, de folytatja a burgonyachips és a napi szükségleti cikkek, például a tej, a sajt és a csecsemőtápszer értékesítését. Ugyanakkor a snack- és italóriás – a The Wall Street Journal által megszólaltatott, az ügyet ismerő személyek szerint – komolyan vizsgálja oroszországi üzletágának lehetőségeit.

A nagy nyugati vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy kivonuljanak az országból, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. Számos vállalat már bejelentette, hogy felfüggeszti vagy csökkenti tevékenységét. Ezek a lépések azt követően történtek, hogy a nyugati kormányok szankciókat vezettek be az ország ellen az invázió megtorlásaként, és a pénzügyi cégek olyan döntéseket hoztak, amelyek elzárhatják Oroszországot a globális piacoktól.

A McDonald’s közölte, hogy ideiglenesen bezárja az országban található mintegy 850 éttermét, de továbbra is fizetést ad az Oroszországban foglalkoztatott 62 ezer dolgozójának. A vállalat hozzátette, hogy még nem tudja meghatározni, mikor nyithatja meg újra az oroszországi éttermeket, és mérlegelni fogja, hogy lehet-e szükség további lépésekre.

A Coca-Cola oroszországi és ukrajnai üzletága 2021-ben a működési bevételeinek és jövedelmének mintegy 1-2 százalékát adta. A vállalatnak december 31-én mintegy 21 százalékos tulajdoni részesedése volt a Coca-Cola HBC-ben, a Coca-Cola régiós palackozó és forgalmazó partnerében.

Az Unilever szintén kedden közölte, hogy felfüggeszti termékeinek importját és exportját Oroszországba és Oroszországból. Ugyanakkor a cég nem szünteti be a térségben történő eladásokat, illetve továbbra is szállítja az általa gyártott alapvető élelmiszereket és higiéniai termékeket Oroszországba.

A PepsiCo szintén vonakodik bezárni teljes oroszországi egységét, amelyhez tartozik egy nagy tejipari üzletág, amelyet egy évtizede mintegy 5 milliárd dollárért vásárolt meg.

Ramon Laguarta, a PepsiCo vezérigazgatója kedden a munkatársaknak küldött e-mailben azt írta, hogy a vállalatnak kötelessége folytatni ottani tevékenységét, mivel oroszok tízezrei függenek a cégtől a megélhetésük és az olyan napi szükségleti cikkek, mint a tej és a bébiétel tekintetében.

A PepsiCo oroszországi egységének bevétele 2021-ben 3,4 milliárd dollár volt – ez 30 százalékos csökkenést jelent a 2013-as 4,9 milliárd dolláros csúcshoz képest -, ami a vállalat harmadik legnagyobb piacává teszi Oroszországot az Egyesült Államok és Mexikó után. Ugyanakkor az orosz egység bezárásának hatása minimális lenne, mivel az alig járul hozzá a PepsiCo eredményéhez – mondták az ügyet ismerő személyek.

Thomas DiNapoli, New York állam számvevője, aki az Egyesült Államok egyik legnagyobb állami nyugdíjalapját felügyeli, a múlt héten levélben fordult a PepsiCo-hoz, a McDonald’s-hoz és más vállalatokhoz, amelyben arra kérte őket, hogy fontolják meg oroszországi tevékenységük szüneteltetését vagy megszüntetését.

A PepsiCo 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat Oroszországban. A vállalat 24 üzemében és három K+F központjában üdítőitalokat, burgonyachipset, tejet, joghurtot, sajtot, bébiételeket és csecsemőtápszereket gyárt. Az oroszországi üzletág legnagyobb része a Wimm-Bill-Dann, egy tej- és gyümölcslégyártó vállalat, amelyet a PepsiCo 2011-ben vásárolt meg mintegy 5 milliárd dollárért.

A PepsiCo legmagasabb szintű tisztviselői a régió geopolitikai válságáról szinte minden nap beszéltek, mióta Oroszország februárban megszállta Ukrajnát. Hetek óta értékelik a különböző forgatókönyveket arra vonatkozóan, hogy a konfliktusból fakadó ellátási láncot érintő problémák és egyéb pénzügyi kihívások hogyan érinthetik az üzletet, és milyen lépéseket kell esetleg megtenniük – mondták az ügyet ismerő személyek.

A PepsiCo nullára írhatja le oroszországi üzletágának értékét, modellezve azt a folyamatot, amelyet 2015-ben venezuelai műveletei esetében alkalmazott – mondták egyesek.

A venezuelai egység még mindig működik – és még mindig a PepsiCo tulajdonában van -, de már nem járul hozzá az üdítő- és snack-óriás eredményéhez.

Ha a PepsiCo oroszországi egységének sikerül nyereséget termelnie, miközben az ország gazdasága mélyrepülésbe kerül, a PepsiCo nem valószínű, hogy ezt a nyereséget ki tudja utalni az országból, tekintettel az orosz rubel átutalására vonatkozó, a szankciók miatt fennálló korlátozásokra – mondta az egyik informátor.

A PepsiCo ottani üzletága rubelben működik, helyi forrásból származó tejet és burgonyát dolgoz fel, és üdítőital-koncentrátumokat importál. Bevételei jelentősen csökkentek a Krím 2014-es orosz inváziója óta, és most ellátási láncbeli kihívásokkal néz szembe, mivel a nyugati országok szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben.

A vállalat megragadhatja az alkalmat, hogy bezárjon egy olyan üzletágat, amely nem hozott annyi bevételt, mint amennyit a vállalat remélt. Ugyanakkor a PepsiCo hosszú távon tekint a feltörekvő piacokra, és nem akarja elveszíteni az ottani vásárlók jóindulatát – vélik jelenlegi és korábbi vezetők.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.