Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Markovich Béla a home office-ról, a mentális egyensúlyról és a kézfogás varázsáról

Markovich Béla a home office-ról, a mentális egyensúlyról és a kézfogás varázsáról

Az építőiparban ugyan megkerülhetetlen az utazás, de a szociális távolságtartás és a fertőtlenítés nálunk így is alapkövetelmény, miközben kiemelten fontosnak tartom, hogy munkatársaim nemcsak szellemileg, mentálisan is jól viseljék ezt a nehéz időszakot – mondta AzÜzletnek Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. Hozzátette: amit lehet, home office-ból intéz.

Markovich Béla: Senkit se kelljen kényszerszabadságba taszítani

– Annak ellenére, hogy az építőipar jellege és termelő tevékenységünk okán megkerülhetetlen az utazás, döntően home office-ból végzem a munkám. A cég központjában nem tartunk meetingeket, se külsős, se belsős megbeszéléseket. Otthonról tartom a kapcsolatot és folytatom le a megbeszéléseket a kollégáimmal üzleti partnereinkkel. Emellett pedig szakkönyvekből és online módon képzem magam, illetve előadásokat készítek elő és magam is tartok képzéseket.

A különleges helyzetre való tekintettel a megszokottnál is jobban rajta tartom a kezem minden olyan folyamaton, amely a bevételt erősítheti. De e mellett rendszeresen utazom Sóskútra, ahol a termelőüzemünk működik, illetve járok Budaörsre, a központunkba, ahol néhányan még mindig dolgoznak a könyvelésben, a pénzügyön, a raktárban, illetve a vevők kiszolgálását végző logisztikán. Mindezt természetesen szigorú egészségvédelmi szabályok szerint teszik: mindenkinek maszkot kell viselnie és be kell tartania a szociális távolságtartás szabályait.

–  Menedzserként mit tart most a legnagyobb kihívásnak?

– A folyamatos és visszajelzéseken alapuló, napi szintű, fél órás megbeszéléseket – ami korábban nem volt ilyen rendszerességgel – azért tartom a legfontosabbnak, mert a videokapcsolatban látni szeretném a munkatársaim arcát, tekintetét, meggyőződni arról, hogy cccban vannak. Ez azért lényeges, mert a munkatársaim is home office-ban vannak, ami nem könnyíti, hanem nehezíti a menedzserek életét és a Microsoft Teams alkalmazásával legalább valamelyest személyes kapcsolatba tudunk kerülni.

– A japánok talán szerencsésebbek most azzal, hogy náluk az üdvözlés, a meghajlással már eleve távolságtartó. Önöknek mennyire okoz nehézséget a kapcsolattartásban a személyes találkozások alkalmával is elvárt távolságtartás.

– Igazi nehézséget nem okoz, viszont nagyon fura. Ráadásul én szeretem az embereket, különösen a munkatársaimat ezért nagyon kemény dolog, hogy még kezet sem foghatok velük. De meghoztam, meghoztuk a kommunikációra ilyen helyzetben vonatkozó döntéseket, és bár szokatlan, semmilyen gondot nem okoz ez a helyzet. Mindenki megérti, hogy ez most így helyes, ezzel egymást védjük. Másképp kell fellazítani most a kommunikációt, nem kézfogással, öleléssel. A diskurzust kell egy kicsit barátságosabbá és közvetlenebbé tenni, és akkor semmi gond nem lehet ebből.

– Mennyire kellett átalakítania az otthonát, a technikai hátterét a home office-hoz?

A központban, néhányan még mindig dolgoznak a könyvelésben, a pénzügyön, a raktárban, illetve a vevők kiszolgálását végző logisztikán

– Mivel az adminisztratív munkatársaink nagy része home office-ban van, felmértük a helyzetet. A menedzsment többségének megvolt már a laptopja, de vannak olyan munkatársaink – például a pénzügyön -, akiknek nemcsak laptopot, hanem nyomtatót is vettünk. Úgy is fogalmazhatnék: első dolgunk az volt, hogy mindenkinek biztosítsuk azt, hogy otthon is tudjon termelni. Senkit se kelljen kényszerszabadságba taszítani, vagy elküldeni, mert mindenkire szükségünk van, és aki otthonról is el tudja végezni a munkáját, annak megteremtettük a technikai hátteret.

– Említette, hogy az utazás megkerülhetetlen, milyen elővigyázatosságra helyezi a hangsúlyt ilyenkor?

– Nagyon vigyázok magamra. Már az elején több szabályt is lefektettünk: bevezettem a kötelező maszk viseletet, a két méter távolságtartást és a gumikesztyű használatát. Ahol pedig nem használnak gumikesztyűt, ott bevezettünk, hogy archoz, orrhoz, szájhoz érni csak kézmosás után szabad. Addig tilos. Ezekhez a szabályokhoz én is szigorúan tartom magam. Nem azért, mert félek a vírustól, mert nem, hanem azért, mert, ha a tudtomon kívül bennem lappang valami, akkor én semmilyen kárt ne okozok másoknak.

– Személyesebb kérdés: Önt nagy futónak is tartják a szakmában. Megőrizte ezt a szokását?

– Természetesen. Minden héten futok négyszer, vagy ötször. Meg rendszeresen bringázom is. A sport szerintem most sem maradhat ki az ember életéből, sőt, most kell mindenkinek, aki teheti, hogy valamilyen úton-módon sportolni. Már csak azért is, mert ez a home office-osdi, ez az otthoni bezártság a fizikai mellett, az emberek mentális állapotát is nagyon nagy kihívások elé állítja.

– A Mapei anyacége ráadásul Olaszországban van, ahol a legszigorúbb karanténszabályok érvényesülnek. Miként tartották így a kapcsolatot?

– Telefonon kommunikálunk leggyakrabban, de videokonferenciákra is sor kerül. Az ő helyzetük sokkal rosszabb, mert ott csak lassan indul újra a gazdaság, teljes karantén, teljes kijárási tilalom van. De az olasz gyárak működnek, miközben mindenki, aki nem a termelésben dolgozik, home office-ban van. A legfontosabb azonban az, hogy a legnehezebb időkben sem adták fel, dolgoznak és ezzel fenntartották a céget és a munkahelyek ezreit.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés

Pozitív korrekcióval indulhat a hétfői kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.

Összefoglaló: cég és munkahelymentő adókedvezmények

A koronavírus járvány negatív gazdasági hatásaihoz kapcsolódóan, több egymás utáni időpontban, több kormányzati intézkedés is született a vállalkozások életben maradását, a munkahelyek megtartását célozva. Ezeket foglaltat össze AzÜzlet.hu olvasói számára szerkesztőségünk kérésére a NAV szakértője.

Zöld bajnok kerestetik – közel négymilliárdos program indul

Júniusban kezdődhet a 3,85 milliárd forintos keretösszeggel gazdálkodó Zöld nemzeti bajnokok program előminősítése - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

Hírek

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Az alacsony fogyasztás miatt esett az üzemanyagok ára

A járvány idején jelentősen visszaesett az olajfogyasztás, ami az üzemanyagok árának csökkenését okozta. Az elmúlt hetekben azonban gyorsan visszarendeződtek az árak - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Járvány – tárlat. Maszkok a cseh Nemzeti Múzeumban

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelképének tekintett arcmaszkokból rendez kiállítást a prágai cseh Nemzeti Múzeum. Május 24-én megszűnik az általános és kötelező köztéri maszkviselés az országban.

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás

A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár hét tétellel bővült.

Versenyhivatali eljárás gyógyhatást ígérő kozmetikai termékek miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Max-Immun Kft.-vel szemben, mert a vállalkozás megalapozatlanul tulajdonít  gyógyhatást a proinzulin C-peptidet tartalmazó termékeinek, ezzel - úgy véli - sértve a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

“Fénykép” készült két galaxis ütközéséről

Először készült felvétel galaxisok ütközéséből eredő, nagy erejű anyagsugárról, úgynevezett relativisztikus jetről.

Szélvédő nélküli ronccsal hajtott az M5-ösön

Nem volt szélvédője, rendszáma, műszaki vizsgája, forgalmi engedélye, és a benzin is kifogyott egy autóból, amelyet gazdája az M5-ös autópálya mentén hagyott.

Gyámügyesek fosztogattak időseket – letartóztatások

Időskorú gondozottak vagyonának megszerzésében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítja őket.

Önjáró robot semmisíti meg a vírust a Semmelweis Egyetemen

A koronavírust is elpusztítja az az automata robot, amely a napokban került a Semmelweis Egyetemre és UVC-fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét - közölte az egyetem.

Tiltás – Itthon nem csak a mentolos cigi tűnt el a trafikokból

A mentolos cigaretta, valamint cigarettadohány mellett az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább Magyarországon - közölte a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

Szja-bevallás: itt a határidő

Szerda éjfélig lehet módosítani, illetve elfogadni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezetet - figyelmeztetett az adóhatóság.

Újra drágulnak az üzemanyagok péntektől

A benzin és a gázolaj is drágul péntektől, előbbi bruttó 6 forinttal, utóbbi pedig bruttó 7 forinttal literenként.

Gazdaság

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.

Sorozatos jogszabálysértések – 65 milliós bírság az UniCreditnek

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt hatvanöt millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetnek legkésőbb október végéig orvosolnia kell a problémákat.

Moratórium – MNB: csak a futamidő nőhet meg

A hiteltörlesztési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után sem, azonban ha hitelszerződésük egyéb feltételei miatt módosul a törlesztőrészlet, azt nem gátolják a moratórium szabályai - erősítette meg a jegybank.

Gazdagodtak a háztartások – nőtt a készpénzállomány

A háztartások pénzügyi vagyona 514 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben, ami a 2013 harmadik negyedévi 418 milliárd óta a legszerényebb összeg. Egy év alatt 5060 milliárddal gazdagodtak a háztartások - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Nőtt a magyar államadósság

Az államháztartás névértéken számított maastrichti adóssága 551 milliárd forinttal, 30 838 milliárd forintra nőtt az első negyedévben - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom