Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Markovich Béla a home office-ról, a mentális egyensúlyról és a kézfogás varázsáról
No menu items!

Markovich Béla a home office-ról, a mentális egyensúlyról és a kézfogás varázsáról

Az építőiparban ugyan megkerülhetetlen az utazás, de a szociális távolságtartás és a fertőtlenítés nálunk így is alapkövetelmény, miközben kiemelten fontosnak tartom, hogy munkatársaim nemcsak szellemileg, mentálisan is jól viseljék ezt a nehéz időszakot – mondta AzÜzletnek Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. Hozzátette: amit lehet, home office-ból intéz.

Markovich Béla: Senkit se kelljen kényszerszabadságba taszítani

– Annak ellenére, hogy az építőipar jellege és termelő tevékenységünk okán megkerülhetetlen az utazás, döntően home office-ból végzem a munkám. A cég központjában nem tartunk meetingeket, se külsős, se belsős megbeszéléseket. Otthonról tartom a kapcsolatot és folytatom le a megbeszéléseket a kollégáimmal üzleti partnereinkkel. Emellett pedig szakkönyvekből és online módon képzem magam, illetve előadásokat készítek elő és magam is tartok képzéseket.

A különleges helyzetre való tekintettel a megszokottnál is jobban rajta tartom a kezem minden olyan folyamaton, amely a bevételt erősítheti. De e mellett rendszeresen utazom Sóskútra, ahol a termelőüzemünk működik, illetve járok Budaörsre, a központunkba, ahol néhányan még mindig dolgoznak a könyvelésben, a pénzügyön, a raktárban, illetve a vevők kiszolgálását végző logisztikán. Mindezt természetesen szigorú egészségvédelmi szabályok szerint teszik: mindenkinek maszkot kell viselnie és be kell tartania a szociális távolságtartás szabályait.

–  Menedzserként mit tart most a legnagyobb kihívásnak?

– A folyamatos és visszajelzéseken alapuló, napi szintű, fél órás megbeszéléseket – ami korábban nem volt ilyen rendszerességgel – azért tartom a legfontosabbnak, mert a videokapcsolatban látni szeretném a munkatársaim arcát, tekintetét, meggyőződni arról, hogy cccban vannak. Ez azért lényeges, mert a munkatársaim is home office-ban vannak, ami nem könnyíti, hanem nehezíti a menedzserek életét és a Microsoft Teams alkalmazásával legalább valamelyest személyes kapcsolatba tudunk kerülni.

– A japánok talán szerencsésebbek most azzal, hogy náluk az üdvözlés, a meghajlással már eleve távolságtartó. Önöknek mennyire okoz nehézséget a kapcsolattartásban a személyes találkozások alkalmával is elvárt távolságtartás.

– Igazi nehézséget nem okoz, viszont nagyon fura. Ráadásul én szeretem az embereket, különösen a munkatársaimat ezért nagyon kemény dolog, hogy még kezet sem foghatok velük. De meghoztam, meghoztuk a kommunikációra ilyen helyzetben vonatkozó döntéseket, és bár szokatlan, semmilyen gondot nem okoz ez a helyzet. Mindenki megérti, hogy ez most így helyes, ezzel egymást védjük. Másképp kell fellazítani most a kommunikációt, nem kézfogással, öleléssel. A diskurzust kell egy kicsit barátságosabbá és közvetlenebbé tenni, és akkor semmi gond nem lehet ebből.

– Mennyire kellett átalakítania az otthonát, a technikai hátterét a home office-hoz?

A központban, néhányan még mindig dolgoznak a könyvelésben, a pénzügyön, a raktárban, illetve a vevők kiszolgálását végző logisztikán

– Mivel az adminisztratív munkatársaink nagy része home office-ban van, felmértük a helyzetet. A menedzsment többségének megvolt már a laptopja, de vannak olyan munkatársaink – például a pénzügyön -, akiknek nemcsak laptopot, hanem nyomtatót is vettünk. Úgy is fogalmazhatnék: első dolgunk az volt, hogy mindenkinek biztosítsuk azt, hogy otthon is tudjon termelni. Senkit se kelljen kényszerszabadságba taszítani, vagy elküldeni, mert mindenkire szükségünk van, és aki otthonról is el tudja végezni a munkáját, annak megteremtettük a technikai hátteret.

– Említette, hogy az utazás megkerülhetetlen, milyen elővigyázatosságra helyezi a hangsúlyt ilyenkor?

– Nagyon vigyázok magamra. Már az elején több szabályt is lefektettünk: bevezettem a kötelező maszk viseletet, a két méter távolságtartást és a gumikesztyű használatát. Ahol pedig nem használnak gumikesztyűt, ott bevezettünk, hogy archoz, orrhoz, szájhoz érni csak kézmosás után szabad. Addig tilos. Ezekhez a szabályokhoz én is szigorúan tartom magam. Nem azért, mert félek a vírustól, mert nem, hanem azért, mert, ha a tudtomon kívül bennem lappang valami, akkor én semmilyen kárt ne okozok másoknak.

– Személyesebb kérdés: Önt nagy futónak is tartják a szakmában. Megőrizte ezt a szokását?

– Természetesen. Minden héten futok négyszer, vagy ötször. Meg rendszeresen bringázom is. A sport szerintem most sem maradhat ki az ember életéből, sőt, most kell mindenkinek, aki teheti, hogy valamilyen úton-módon sportolni. Már csak azért is, mert ez a home office-osdi, ez az otthoni bezártság a fizikai mellett, az emberek mentális állapotát is nagyon nagy kihívások elé állítja.

– A Mapei anyacége ráadásul Olaszországban van, ahol a legszigorúbb karanténszabályok érvényesülnek. Miként tartották így a kapcsolatot?

– Telefonon kommunikálunk leggyakrabban, de videokonferenciákra is sor kerül. Az ő helyzetük sokkal rosszabb, mert ott csak lassan indul újra a gazdaság, teljes karantén, teljes kijárási tilalom van. De az olasz gyárak működnek, miközben mindenki, aki nem a termelésben dolgozik, home office-ban van. A legfontosabb azonban az, hogy a legnehezebb időkben sem adták fel, dolgoznak és ezzel fenntartották a céget és a munkahelyek ezreit.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orosz oligarchától amerikai mágnáshoz kerül a Chelsea

A brit kormány jóváhagyta a Chelsea 4,25 milliárd fontos felvásárlását. A nagy múltú londoni klub Roman Abramovics orosz oligarchától az amerikai mágnás, Todd Boehly vezette konzorcium tulajdonába kerül.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.

Így érhet véget az ukrajnai háború Henry Kissinger szerint

Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez - jelentette ki Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.

Majomhimlő elleni védőoltást tesztel a Moderna

A Moderna preklinikai vizsgálatokban teszteli a majomhimlő elleni potenciális vakcinákat, mivel a betegség egyre terjed az Egyesült Államokban és Európában.

Hírek

Orosz oligarchától amerikai mágnáshoz kerül a Chelsea

A brit kormány jóváhagyta a Chelsea 4,25 milliárd fontos felvásárlását. A nagy múltú londoni klub Roman Abramovics orosz oligarchától az amerikai mágnás, Todd Boehly vezette konzorcium tulajdonába kerül.

Így érhet véget az ukrajnai háború Henry Kissinger szerint

Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez - jelentette ki Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.

Majomhimlő elleni védőoltást tesztel a Moderna

A Moderna preklinikai vizsgálatokban teszteli a majomhimlő elleni potenciális vakcinákat, mivel a betegség egyre terjed az Egyesült Államokban és Európában.

Háborús veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon.

Bővít a magyar Aldi: háromszáz informatikus kerestetik

Megduplázza létszámát Magyarországon az Aldi informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft. (AIIS). A vállalat 300 olyan informatikai munkahelyet hoz létre, amelyek jó része otthonról is ellátható feladatokból áll.

Új elnök a Magyar Gépjárműipari Egyesület élén

Krisztián Róbertet, a Magyar Suzuki Zrt. operatív igazgatóját választotta a Magyar Gépjárműipari Egyesület (Mage) elnökévé a szervezet tisztújító közgyűlése. A felügyelő bizottság elnöke Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese maradt.

Az Európai Bizottság a nemzetközileg bizonytalan helyzetben is a fenntarthatóságra biztatja Magyarországot

Az Európai Bizottság közreadta a 2022. évi európai szemeszter tavaszi csomagját, amely támogatást és iránymutatást nyújt a tagállamoknak. A csomag közzététele előtt két évvel kezdte éreztetni hatását a koronavírus-világjárvány, jelenleg pedig teljes erővel folyik az Ukrajna elleni orosz invázió.

Nyolc év börtön. Több mint 300 céget csapott be egy nő

Az Esztergomi Járásbíróság első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy nőt, aki férfitestvérével együttműködve ügyvédnek, illetve közjegyzőnek adta ki magát, és országszerte 310 vállalkozást károsított meg.

Gazdaság

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.

Bankszövetség: ideje kivezetni a kamatstopot

A változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre korábban kamatbefagyasztást rendelt el a kormány, a Magyar Bankszövetség szerint azonban a reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása - közölte a szervezet.

Megugrottak a SZÉP-kártyás költések – rekordot várnak a kibocsátók

Áprilisban megugrott a SZÉP-kártya költések értéke, az idén rekordot várnak a kártyakibocsátók, amihez a juttatások élelmiszerüzletekben történő felhasználásának július elsejéig történt meghosszabbítása is hozzájárul - közölték a kártyakibocsátók.

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom