Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Meglepő eredmények a német városok versenyképességi rangsorában
No menu items!

Meglepő eredmények a német városok versenyképességi rangsorában

Mainz 47 helyet javított egyetlen év alatt. Kép forrása: Pixabay

Közgazdászok megvizsgálták Németország gazdaságilag legdinamikusabb városait, és meglepő felfedezésekre jutottak: az éllovas a koronavírus elleni vakcinákat gyártó Biontech sikerének köszönheti elsőségét, a bajor főváros pedig a 30. helyre csúszott vissza.

A Spiegel által szemlézett felmérés szerint Mainz a legdinamikusabb német nagyváros, és bár München továbbra is vezető helyen áll gazdasági erejét tekintve, veszít a tempóból. A rangsort az IW Consult készítette az Immoscout24 internetes portál és a Wirtschaftswoche című gazdasági hetilap megbízásából.

Mainz elsőségében a Biontech sikere döntő szerepet játszik, mivel a vállalat jelentősen több iparűzési adót fizet, mint korábban. “Mainz a 48. helyről az első helyre ugrott a jelentősen megnövekedett adóbevételeknek köszönhetően” – mondta Hanno Kempermann az IW Consulttól. Emellett a város felismerte az egyedülálló lehetőséget, és számos intézkedést tervez az éghajlatvédelem és a mobilitás, a sport és a szabadidő, valamint az ifjúság és a kultúra területén is – tette hozzá.

Mainz mellett Halle (Saale), Leverkusen, Oldenburg és Darmstadt is először került be a dinamikai rangsor első tíz helyezettje közé. Ezek kiszorították Heilbronnt, Lübecket, Kielt, Münchent és Potsdamot. A bajor főváros a 30. helyre csúszott vissza. A tanulmány szerint München különösen az ingatlanpiac és a munkaerőpiac területén könyvelt el visszaesést. A magas infláció és az emelkedő kamatlábak például különösen visszafogták a város drága ingatlanpiacát. A dinamikai rangsor a gazdaság, a munkaerőpiac, az életminőség és az ingatlanpiac különböző mutatóinak alakulását elemzi öt év alatt.

Keserű eredmények a Ruhr-vidéken, Kölnben és Berlinben

Ugyanakkor München továbbra is megállja a helyét az úgynevezett szintrangsor élén, amely a 100 ezernél több lakosú önálló városok jelenlegi gazdasági erejét elemzi. A második helyen Erlangen következik, akárcsak az előző évben. Erlangen az egyetlen németországi nagyváros, amely az életszínvonalat, a dinamikát és a fenntarthatóságot tekintve is az első ötbe került.

Stuttgart, Ingolstadt és Frankfurt ismét az első öt között van gazdasági erejét tekintve. Ebben a tekintetben Mainz kilenc helyet javított, és bekerült a szintranglista első tíz helyezettje közé. “A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dinamikai rangsorban jól teljesítő városok kis késéssel a szintrangsorban is feljebb kerülnek” – mondta Gesa Crockford, az Immoscout24 ügyvezető igazgatója.

Köln és Berlin viszont továbbra is lecsúszóban van. Köln a 30. helyen (előző évben a 27. volt), Berlin pedig a 42. helyen (előző évben a 41. volt) végzett ifén. Többek között feltűnő a betegszabadságok magas szintje a közszférában mindkét városban. “Kölnt és Berlint mindenekelőtt a részben diszfunkcionális városvezetés köti össze, ami többek között a közszolgálatban a betegszabadságok feltűnően magas szintjében mutatkozik meg” – mondták a szakértők.

Wolfsburg különösen fenntartható

A tanulmány igazolja, hogy a Ruhr-vidék néhány területen ígéretes fejlődési kilátásokkal rendelkezik. A digitális és ökológiai átalakulás új lehetőségeket kínál a strukturális változásokra. Oberhausen, Herne, Duisburg és Gelsenkirchen azonban még mindig hátul van a rangsorban.

Wolfsburg, a Volkswagen által uralt autós város megvédte első helyét a gazdasági, ökológiai és társadalmi tényezőket is figyelembe vevő fenntarthatósági indexben.

A kutatásban összesen 71 független, 100 ezernél több lakosú várost hasonlítottak össze. Kaiserslautern, amely most éppen e küszöbérték alatt van, az előző évhez képest az összehasonlíthatóság és a folytonosság miatt került a nagyvárosok közé.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújította együttműködését a VOSZ és a GÉMOSZ

Új együttműködési szerződést kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) .

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Az AutoWallis megkapta a cseh versenyhatóság engedélyét a cseh autókiskereskedelmi piacra lépéshez

Az AutoWallis eddigi tevékenységi területe, a magyar és a szlovén mellett a cseh autókiskereskedelmi piacon is jelen lesz.

Búzaszentelő Ünnepséggel indult a Magyarok Kenyere Program Kaplonyban

A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medencében.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.