Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Megmérgezte a kutat a kínai és az orosz dezinformáció
No menu items!

Megmérgezte a kutat a kínai és az orosz dezinformáció

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2017-ben. Fotó: Wikimedia Commons

A Nyugat lassan reagál arra, hogy Kína dollármilliárdokat költ világszerte a dezinformációk terjesztésére. Beleértve olyan üzeneteket is, amelyek teljes mértékben az orosz állásponthoz igazodnak az ukrajnai háborúval kapcsolatban – állítja egy amerikai különmegbízott.

A kutat megmérgezte a kínai és az orosz dezinformáció, és ez káros” – mondta James Rubin, aki annak a Global Engagement Centernek a koordinátora, amely az amerikai külügyminisztérium által a külföldi propaganda és dezinformáció “leleplezésére és ellensúlyozására” létrehozott szerve.

Hat héttel ezelőtt, amikor munkáját megkezdte, Rubin elmondta, hogy célja nem csupán az Ukrajnával kapcsolatos orosz-kínai dezinformáció passzív cáfolata, hanem aktív támadásba is akar lendülni, arra ösztönözve az országokat, hogy ne adjanak menedéket azoknak, akikről kiderült, hogy dezinformációt terjesztenek.

Azt állította, hogy Oroszország és Kína dollármilliárdokat költ az információk manipulálására. Mint mondta, Peking globálisan tevékenykedik, és többet költ, mint Moszkva.

“Mi mint nemzet és a Nyugat lassan reagálunk, márpedig nagyon-nagyon nagy kihívással állunk szemben. A kommunikációs térben Kína és Oroszország között szinte teljes az összehang”

– mondta újságíróknak e heti európai körútja során a Guardian beszámolója szerint.

Állítása szerint Kína folyamatosan “ismételgeti és terjeszti Oroszország érveit a háborúról, illeteve, hogy azt a NATO kezdte“.

Rubin elmondta: “Ha le akarjuk küzdeni a dezinformációs fenyegetést, amely valós és rosszabb, mint valaha is gondoltam, akkor szövetséges egységre, szövetséges munkamegosztásra lesz szükségünk.

Megismételve az amerikai kormányzat figyelmeztetését, miszerint a Kína és Oroszország közötti együttműködés elérheti a következő szintet – vagyis fegyverek szállítását Moszkvának – Rubin azt mondta, reméli, hogy az emberek nem követik el ugyanazt a hibát Kínával kapcsolatban, mint korábban Oroszországgal kapcsolatban.

Rubin csalódottságának is hangot adott, mondván “a globális dél egyes országai még azt sem tudják elismerni, hogy invázióról van szó, nemhogy eldöntsék, melyik oldalon állnak“.

Azt mondta: “Néhány afrikai és ázsiai ország számára az ukrajnai egy távoli háború. Úgy gondolják, hogy nem kapnak elég figyelmet a Nyugattól. Ez arra készteti néhányukat, hogy a kínai szemüvegen keresztül tekintsenek erre a háborúra.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.