Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Mi lesz veled Brexit? A kulcs a Backstop!
No menu items!

Mi lesz veled Brexit? A kulcs a Backstop!

Backstop. Ezen áll vagy bukik a szabályozott Brexit. Ehhez ragaszkodik a konzervatív többség a londoni parlamentben. Ebből nem akarnak engedni Brüsszelben.  De mit is jelent ez az egyszerűnek tűnő szó valójában – a csatorna két oldalán? Írásunk erre a kérdésre fókuszál.

A Backstop középpontjábanban az ír-észak-ír határ áll. A fő ok, amiért nincs egyezség Brüsszel és London között. Ezzel függ össze a backstop is. Az EU ragaszkodik a hozzá, a Brexit-párti toryk hallani sem akarnak róla. Theresa May a Brexit-tárgyalások során rábólintott, sőt támogatta. Az elbukott januári parlamenti szavazás óta már maga sem akarja. Újratárgyalná.

Ír és brit színek. Bonyolult a képlet. Mi lesz a határral, a vámol?  Forrás: es.123rf.com

A backstop a Brexit-szerződés végszükség esetére hozott rendelkezése. Garantálja, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország között nem lesz újra (vám)határellenőrzés, bárhogy is alakuljanak a tárgyalások a kétéves átmeneti időszakban.

A januárban a Westminsterben megbukott szerződés legfőbb gyengéje paradox módon, hogy alig tisztáz valamit.

Az EU és a britek lényegében abban állapodtak meg, hogy minden marad, ahogy eddig, és a kétéves átmeneti időszak alatt rendezik majd a vitás kérdéseket. Rejtély, hogy ami nem ment 2016-tól máig, az miért sikerülne 2019 és 2021 között. A kérdésre nincs válasz Brüsszelben és Londonban se. Ezért építették be a szerződésbe a backstopot.

Ír rendezés nélkül nincs brit kilépés

A backstop lényege: 2021-ig Nagy-Britannia marad a vámunióban, ezért nem lesz szükség határellenőrzésre. Ha 2021-ig sem sikerül kitalálni, miként lehet az ellenőrzést a vámunióból történő kilépés ellenére is elkerülni, akkor csak Anglia, Skócia és Wales távoznak. Észak-Írország marad a vámközösségben, sőt döntése szerint teljes egészében visszatérhet az európai közös piacra.

Ez Észak-Írország de facto elszakadását jelentené, ezért ez a briteknek szóba sem jöhet. Viszont 2021 után semmiképp nem akarnak a vámunióban maradni. Ez lehetetlenné tenné a Brexit-pártiak legfőbb követelésének teljesülését, az önálló kereskedelmi politikát, a szabadkereskedelmi megállapodások EU-tól független megkötésének jogát.

Láthatatlan határ – összeforrt gazdaságok

Törékeny a béke. Észak-Írországban legutóbb januárban, Derryben robbantottak. Forrás: MTI

Az 500 kilométeres ír határ a Nagypénteki-megállapodás 1997-es megkötése óta láthatatlan. Az Észak-Írországban pusztító polgárháború évtizedei alatt állig felfegyverzett katonák őrizték. A kontroll visszaállítása a protestánsok és a katolikusok szerint is veszélyeztetné a törékeny békét. Észak-

Írországban a mai napig nincs teljes nyugalom. Legutóbb január végén Derryben robbantottak. A polgárháború alatt a határ és az átkelők kedvelt célpontjai voltak a merénylőknek. Még a jól őrzött zöldhatáron is könnyebb volt átjutni, mint a brit ellenőrzőpontokon.

Napjainkban évi 5,5 milliárd euró értékű áruval megrakott kamionok szelik át a láthatatlan vonalat. Havonta 380 ezer jármű, napi szinten pedig 23 ezer munkába ingázó profitál az eltűnt határsorompókból. A két ország gazdasága, különösen agráriumuk és élelmiszeriparuk összenőtt. A Guinnes például Dublinban főzi, de Belfastban palackozza a sört. Az export és az import értéke évi 4,9 milliárd font (észak-ír export: 2,2, import 2,7 milliárd).

Vita Londonban, ingatag egység Brüsszelben

A britek tehát nem akarják, se az határellenőrzést, se a vámuniót, se a backstopot. Mindezt hogyan lehetséges kivitelezni, az homályos. Valószínűleg May és Brexit-ügyi minisztere, Stephen Barclay se tudja. A 26 tagállam és Brüsszel álláspontja annál világosabbnak tűnik: Ragaszkodnak a kétéves kompromisszum keresés után aláírt szerződéshez, amelynek része a backstop is.

Az uniós intézmények folyósóin azonban azt hallani, hogy a szerződés nélküli kilépés rémképe megingatta a 26-ok egységét. A január végi londoni szavazás óta világos, hogy két tábor van, a szerződéshez ragaszkodók francia, és a megállapodásra törekvők német vezetésével.

„A kormány mindent elkövet, hogy megakadályozza a rendezetlen Brexit-et” – mondta a német gazdasági miniszter, Peter Altmaier. Berlinben elképzelhetőnek tartanak egy kompromisszumot.

Egy évig maradna a vámunió, nem lenne ellenőrzés. Ez alatt megoldást találnának az ír-kérdésre. Hogy ez a következő 1 évben miért sikerülne, ha az előző kettőben nem jött össze, rejtély. Csak az látszik, hogy a németek jobb híján előre menekülnének.

Javaslatukról a britek még nem nyilatkoztak, viszont a franciák és az írek elvetik. Utóbbiak nem akarnak még egy év teljes bizonytalanságot. Szerintük ez is veszélyeztetné az észak-ír békét. Abban sem hisznek, hogy May a német javaslathoz többséget találná a Westminsterben.

Ötletelés konkrétumok helyett – némi sci-fi beütéssel

A brit lobogó és a Brexit Backstop pontja szakadni látszik Kép: es.123rf.com

Brüsszel a tagállamok közötti feszültség miatt visszatért eddig követett, jól bevált taktikájához. „A britek akarnak menni, nekik kell javaslatokkal előállniuk” – nyilatkozta nem először a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

Londonból azonban csak a megállás szükségtelenné tevő, automatizált, hightech-határ képlékeny ötlete A Brit zászlójön hónapok óta. Ezt még Elmar Block, a német kormány lázasan kompromisszumot kereső Brexit-ügyi különmegbízottja is sci-fi-nek tartja.

Theresa May közeli források már azt sem zárják ki, hogy Nagy-Britannia március 29. után szerződés nélkül marad a közös piac része. Az EU azt preferálná, ha a britek hivatalosan is eltolnák a kilépés dátumát. Ehhez azonban vélhetőleg szintén nem lenne többség a londoni parlamentben. Ezért Brüsszel két feltétellel belemenne az ex-lex állapotba is: nem tarthat tovább 2021-nél és a britek ezalatt tovább fizetik költségvetési hozzájárulásukat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

A szuperszonikus, fenntartható repülésre voksol az American Airlines

Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról - jelentették be a vállalatok.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Hírek

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Figyelmeztet a NAV: adózni kell a lakáskiadás után

A kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Drágább lesz a bliccelés a BKK járatain szeptembertől

Növekednek a pótdíjösszegek szeptember 1-től, ugyanakkor új kedvezményrendszert is bevezetnek a fővárosi közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Válságálló a bécsi vízellátás

Miközben ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte, az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt. Mégpedig azért, mert miközben a bécsi víz jó minőségű, a város klímatanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szerint egyben válságbiztos is. A város célja, hogy különböző intézkedésekkel legalább 2050-ig szavatolja a városlakók biztonságos vízellátását.

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

Gazdaság

Augusztusban folyamatos volt a banki hitelkamat-emelés

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom