Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Mi lesz veled Brexit? A kulcs a Backstop!
No menu items!

Mi lesz veled Brexit? A kulcs a Backstop!

Backstop. Ezen áll vagy bukik a szabályozott Brexit. Ehhez ragaszkodik a konzervatív többség a londoni parlamentben. Ebből nem akarnak engedni Brüsszelben.  De mit is jelent ez az egyszerűnek tűnő szó valójában – a csatorna két oldalán? Írásunk erre a kérdésre fókuszál.

A Backstop középpontjábanban az ír-észak-ír határ áll. A fő ok, amiért nincs egyezség Brüsszel és London között. Ezzel függ össze a backstop is. Az EU ragaszkodik a hozzá, a Brexit-párti toryk hallani sem akarnak róla. Theresa May a Brexit-tárgyalások során rábólintott, sőt támogatta. Az elbukott januári parlamenti szavazás óta már maga sem akarja. Újratárgyalná.

Ír és brit színek. Bonyolult a képlet. Mi lesz a határral, a vámol?  Forrás: es.123rf.com

A backstop a Brexit-szerződés végszükség esetére hozott rendelkezése. Garantálja, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország között nem lesz újra (vám)határellenőrzés, bárhogy is alakuljanak a tárgyalások a kétéves átmeneti időszakban.

A januárban a Westminsterben megbukott szerződés legfőbb gyengéje paradox módon, hogy alig tisztáz valamit.

Az EU és a britek lényegében abban állapodtak meg, hogy minden marad, ahogy eddig, és a kétéves átmeneti időszak alatt rendezik majd a vitás kérdéseket. Rejtély, hogy ami nem ment 2016-tól máig, az miért sikerülne 2019 és 2021 között. A kérdésre nincs válasz Brüsszelben és Londonban se. Ezért építették be a szerződésbe a backstopot.

Ír rendezés nélkül nincs brit kilépés

A backstop lényege: 2021-ig Nagy-Britannia marad a vámunióban, ezért nem lesz szükség határellenőrzésre. Ha 2021-ig sem sikerül kitalálni, miként lehet az ellenőrzést a vámunióból történő kilépés ellenére is elkerülni, akkor csak Anglia, Skócia és Wales távoznak. Észak-Írország marad a vámközösségben, sőt döntése szerint teljes egészében visszatérhet az európai közös piacra.

Ez Észak-Írország de facto elszakadását jelentené, ezért ez a briteknek szóba sem jöhet. Viszont 2021 után semmiképp nem akarnak a vámunióban maradni. Ez lehetetlenné tenné a Brexit-pártiak legfőbb követelésének teljesülését, az önálló kereskedelmi politikát, a szabadkereskedelmi megállapodások EU-tól független megkötésének jogát.

Láthatatlan határ – összeforrt gazdaságok

Törékeny a béke. Észak-Írországban legutóbb januárban, Derryben robbantottak. Forrás: MTI

Az 500 kilométeres ír határ a Nagypénteki-megállapodás 1997-es megkötése óta láthatatlan. Az Észak-Írországban pusztító polgárháború évtizedei alatt állig felfegyverzett katonák őrizték. A kontroll visszaállítása a protestánsok és a katolikusok szerint is veszélyeztetné a törékeny békét. Észak-

Írországban a mai napig nincs teljes nyugalom. Legutóbb január végén Derryben robbantottak. A polgárháború alatt a határ és az átkelők kedvelt célpontjai voltak a merénylőknek. Még a jól őrzött zöldhatáron is könnyebb volt átjutni, mint a brit ellenőrzőpontokon.

Napjainkban évi 5,5 milliárd euró értékű áruval megrakott kamionok szelik át a láthatatlan vonalat. Havonta 380 ezer jármű, napi szinten pedig 23 ezer munkába ingázó profitál az eltűnt határsorompókból. A két ország gazdasága, különösen agráriumuk és élelmiszeriparuk összenőtt. A Guinnes például Dublinban főzi, de Belfastban palackozza a sört. Az export és az import értéke évi 4,9 milliárd font (észak-ír export: 2,2, import 2,7 milliárd).

Vita Londonban, ingatag egység Brüsszelben

A britek tehát nem akarják, se az határellenőrzést, se a vámuniót, se a backstopot. Mindezt hogyan lehetséges kivitelezni, az homályos. Valószínűleg May és Brexit-ügyi minisztere, Stephen Barclay se tudja. A 26 tagállam és Brüsszel álláspontja annál világosabbnak tűnik: Ragaszkodnak a kétéves kompromisszum keresés után aláírt szerződéshez, amelynek része a backstop is.

Az uniós intézmények folyósóin azonban azt hallani, hogy a szerződés nélküli kilépés rémképe megingatta a 26-ok egységét. A január végi londoni szavazás óta világos, hogy két tábor van, a szerződéshez ragaszkodók francia, és a megállapodásra törekvők német vezetésével.

„A kormány mindent elkövet, hogy megakadályozza a rendezetlen Brexit-et” – mondta a német gazdasági miniszter, Peter Altmaier. Berlinben elképzelhetőnek tartanak egy kompromisszumot.

Egy évig maradna a vámunió, nem lenne ellenőrzés. Ez alatt megoldást találnának az ír-kérdésre. Hogy ez a következő 1 évben miért sikerülne, ha az előző kettőben nem jött össze, rejtély. Csak az látszik, hogy a németek jobb híján előre menekülnének.

Javaslatukról a britek még nem nyilatkoztak, viszont a franciák és az írek elvetik. Utóbbiak nem akarnak még egy év teljes bizonytalanságot. Szerintük ez is veszélyeztetné az észak-ír békét. Abban sem hisznek, hogy May a német javaslathoz többséget találná a Westminsterben.

Ötletelés konkrétumok helyett – némi sci-fi beütéssel

A brit lobogó és a Brexit Backstop pontja szakadni látszik Kép: es.123rf.com

Brüsszel a tagállamok közötti feszültség miatt visszatért eddig követett, jól bevált taktikájához. „A britek akarnak menni, nekik kell javaslatokkal előállniuk” – nyilatkozta nem először a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

Londonból azonban csak a megállás szükségtelenné tevő, automatizált, hightech-határ képlékeny ötlete A Brit zászlójön hónapok óta. Ezt még Elmar Block, a német kormány lázasan kompromisszumot kereső Brexit-ügyi különmegbízottja is sci-fi-nek tartja.

Theresa May közeli források már azt sem zárják ki, hogy Nagy-Britannia március 29. után szerződés nélkül marad a közös piac része. Az EU azt preferálná, ha a britek hivatalosan is eltolnák a kilépés dátumát. Ehhez azonban vélhetőleg szintén nem lenne többség a londoni parlamentben. Ezért Brüsszel két feltétellel belemenne az ex-lex állapotba is: nem tarthat tovább 2021-nél és a britek ezalatt tovább fizetik költségvetési hozzájárulásukat.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.