Kezdőlap Mozaik Mi lesz veled Brexit? A kulcs a Backstop!
No menu items!

Mi lesz veled Brexit? A kulcs a Backstop!

Backstop. Ezen áll vagy bukik a szabályozott Brexit. Ehhez ragaszkodik a konzervatív többség a londoni parlamentben. Ebből nem akarnak engedni Brüsszelben.  De mit is jelent ez az egyszerűnek tűnő szó valójában – a csatorna két oldalán? Írásunk erre a kérdésre fókuszál.

A Backstop középpontjábanban az ír-észak-ír határ áll. A fő ok, amiért nincs egyezség Brüsszel és London között. Ezzel függ össze a backstop is. Az EU ragaszkodik a hozzá, a Brexit-párti toryk hallani sem akarnak róla. Theresa May a Brexit-tárgyalások során rábólintott, sőt támogatta. Az elbukott januári parlamenti szavazás óta már maga sem akarja. Újratárgyalná.

Ír és brit színek. Bonyolult a képlet. Mi lesz a határral, a vámol?  Forrás: es.123rf.com

A backstop a Brexit-szerződés végszükség esetére hozott rendelkezése. Garantálja, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország között nem lesz újra (vám)határellenőrzés, bárhogy is alakuljanak a tárgyalások a kétéves átmeneti időszakban.

A januárban a Westminsterben megbukott szerződés legfőbb gyengéje paradox módon, hogy alig tisztáz valamit.

Az EU és a britek lényegében abban állapodtak meg, hogy minden marad, ahogy eddig, és a kétéves átmeneti időszak alatt rendezik majd a vitás kérdéseket. Rejtély, hogy ami nem ment 2016-tól máig, az miért sikerülne 2019 és 2021 között. A kérdésre nincs válasz Brüsszelben és Londonban se. Ezért építették be a szerződésbe a backstopot.

Ír rendezés nélkül nincs brit kilépés

A backstop lényege: 2021-ig Nagy-Britannia marad a vámunióban, ezért nem lesz szükség határellenőrzésre. Ha 2021-ig sem sikerül kitalálni, miként lehet az ellenőrzést a vámunióból történő kilépés ellenére is elkerülni, akkor csak Anglia, Skócia és Wales távoznak. Észak-Írország marad a vámközösségben, sőt döntése szerint teljes egészében visszatérhet az európai közös piacra.

Ez Észak-Írország de facto elszakadását jelentené, ezért ez a briteknek szóba sem jöhet. Viszont 2021 után semmiképp nem akarnak a vámunióban maradni. Ez lehetetlenné tenné a Brexit-pártiak legfőbb követelésének teljesülését, az önálló kereskedelmi politikát, a szabadkereskedelmi megállapodások EU-tól független megkötésének jogát.

Láthatatlan határ – összeforrt gazdaságok

Törékeny a béke. Észak-Írországban legutóbb januárban, Derryben robbantottak. Forrás: MTI

Az 500 kilométeres ír határ a Nagypénteki-megállapodás 1997-es megkötése óta láthatatlan. Az Észak-Írországban pusztító polgárháború évtizedei alatt állig felfegyverzett katonák őrizték. A kontroll visszaállítása a protestánsok és a katolikusok szerint is veszélyeztetné a törékeny békét. Észak-

Írországban a mai napig nincs teljes nyugalom. Legutóbb január végén Derryben robbantottak. A polgárháború alatt a határ és az átkelők kedvelt célpontjai voltak a merénylőknek. Még a jól őrzött zöldhatáron is könnyebb volt átjutni, mint a brit ellenőrzőpontokon.

Napjainkban évi 5,5 milliárd euró értékű áruval megrakott kamionok szelik át a láthatatlan vonalat. Havonta 380 ezer jármű, napi szinten pedig 23 ezer munkába ingázó profitál az eltűnt határsorompókból. A két ország gazdasága, különösen agráriumuk és élelmiszeriparuk összenőtt. A Guinnes például Dublinban főzi, de Belfastban palackozza a sört. Az export és az import értéke évi 4,9 milliárd font (észak-ír export: 2,2, import 2,7 milliárd).

Vita Londonban, ingatag egység Brüsszelben

A britek tehát nem akarják, se az határellenőrzést, se a vámuniót, se a backstopot. Mindezt hogyan lehetséges kivitelezni, az homályos. Valószínűleg May és Brexit-ügyi minisztere, Stephen Barclay se tudja. A 26 tagállam és Brüsszel álláspontja annál világosabbnak tűnik: Ragaszkodnak a kétéves kompromisszum keresés után aláírt szerződéshez, amelynek része a backstop is.

Az uniós intézmények folyósóin azonban azt hallani, hogy a szerződés nélküli kilépés rémképe megingatta a 26-ok egységét. A január végi londoni szavazás óta világos, hogy két tábor van, a szerződéshez ragaszkodók francia, és a megállapodásra törekvők német vezetésével.

„A kormány mindent elkövet, hogy megakadályozza a rendezetlen Brexit-et” – mondta a német gazdasági miniszter, Peter Altmaier. Berlinben elképzelhetőnek tartanak egy kompromisszumot.

Egy évig maradna a vámunió, nem lenne ellenőrzés. Ez alatt megoldást találnának az ír-kérdésre. Hogy ez a következő 1 évben miért sikerülne, ha az előző kettőben nem jött össze, rejtély. Csak az látszik, hogy a németek jobb híján előre menekülnének.

Javaslatukról a britek még nem nyilatkoztak, viszont a franciák és az írek elvetik. Utóbbiak nem akarnak még egy év teljes bizonytalanságot. Szerintük ez is veszélyeztetné az észak-ír békét. Abban sem hisznek, hogy May a német javaslathoz többséget találná a Westminsterben.

Ötletelés konkrétumok helyett – némi sci-fi beütéssel

A brit lobogó és a Brexit Backstop pontja szakadni látszik Kép: es.123rf.com

Brüsszel a tagállamok közötti feszültség miatt visszatért eddig követett, jól bevált taktikájához. „A britek akarnak menni, nekik kell javaslatokkal előállniuk” – nyilatkozta nem először a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

Londonból azonban csak a megállás szükségtelenné tevő, automatizált, hightech-határ képlékeny ötlete A Brit zászlójön hónapok óta. Ezt még Elmar Block, a német kormány lázasan kompromisszumot kereső Brexit-ügyi különmegbízottja is sci-fi-nek tartja.

Theresa May közeli források már azt sem zárják ki, hogy Nagy-Britannia március 29. után szerződés nélkül marad a közös piac része. Az EU azt preferálná, ha a britek hivatalosan is eltolnák a kilépés dátumát. Ehhez azonban vélhetőleg szintén nem lenne többség a londoni parlamentben. Ezért Brüsszel két feltétellel belemenne az ex-lex állapotba is: nem tarthat tovább 2021-nél és a britek ezalatt tovább fizetik költségvetési hozzájárulásukat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hírek

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom