Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni
No menu items!

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a jegybanki célértékek közelébe csökkenteni; a folyamatokban a jegybankok kulcsszerepet vállaltak, ugyanakkor az eredmények megőrzése érdekében folyamatos megújulásra van szükség – a jegybank tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta előadásában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a dubrovniki gazdasági fórumon.

A horvát jegybank által június 13. és 15. között megrendezett konferencián Virág Barnabás elmondta: a koronavírus-járvány, a geopolitikai konfliktusok, az energiaválság és a nyomában járó, fél évszázada nem látott globális inflációs hullám komoly kihívást jelent minden gazdaság számára, de egyetlen régiót sem érintett olyan súlyosan, mint Kelet-Közép-Európát. A régió 2021 közepe óta csaknem kétszer akkora inflációs nyomással szembesült, mint a nyugat-európai gazdaságok – mutatott rá az alelnök.
A jegybankok többsége 2020-2021-ben jelentős mennyiségű, alacsony kamatozású forrással segítette a gazdaságok gyors helyreállását, miközben az infláció globális növekedése 2021 közepétől a kamatok jelentős emelését indokolta. Az MNB mind a két időszakban az élenjárók közé tartozott, és a válságkezeléssel kulcsszerepe volt a stabilitás megőrzésében – hangsúlyozta Virág Barnabás. A stabilitást pénzügyi, reálgazdasági és a társadalmi igazságosság szempontjából is kiemelten kell kezelni – hívta fel a figyelmet az MTI szerint.
A válságkezelés költségeit koncentráltan a jegybankok viselték. Szinte valamennyi európai jegybank jelentős veszteségeket könyvelt el az elmúlt két évben. “Ez egy, a korunkéhoz hasonló válsághelyzetben szükségszerű és helyénvaló” – mondta. A jegybankok veszteségével szemben ezen közegben az egész gazdaság haszna áll. Fontos ugyanakkor, hogy az a nagymennyiségű kamatjövedelem, ami főként a bankoknál csapódott ki, jóval inkább szétterüljön a gazdaság minden szereplője között, támaszul szolgálva a kibontakozó gazdasági növekedésnek és erősítse a gazdasági és pénzügyi rendszer stabilitását – hangsúlyozta.
Az MNB alelnöke a magyar tapasztalatok alapján négy területen ajánlott megoldást a nemzetközi jegybanki közösség számára. Egyrészt a magyar gyakorlathoz hasonlóan a jegybankoknak a bankrendszer irányába aktívabban kell használniuk a kötelező tartalék rendszer módosításának lehetőségét. Szintén a hazai tapasztalatok mutatták, hogy ha a kormányok a lakosság számára alacsony kockázatú és vonzó kamatozású lakossági állampapírokat ajánlanak, akkor az magas inflációs környezetben is képes növelni a versenyt a megtakarítások piacán.
Virág Barnabás kulcstényezőnek nevezte a pénzügyi tudatosság folyamatos erősítését is, valamint felhívta a figyelmet a digitális jegybankpénz kísérletek felgyorsítására.

Fotó:mnb.hu

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.