Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Moszkva háborús adóval sarcolja a cégeket
No menu items!

Moszkva háborús adóval sarcolja a cégeket

Illusztráció: Bigstock

A Kreml háborús adó kivetését tervezi az Oroszországban működő vállalatokra, mivel a háború és a szankciók ótiási lyukat ütöttek a költségvetésen. Moszkva szerint ez egy önkéntes és egyszeri befizetés lesz, de ebben sokan kételkednek.

Több mint egy évvel Ukrajna lerohanása után az orosz hatóságok a hazai pénzügyi problémák miatt erőltetik a társasági különadó tervét. Alekszej Szaszanov orosz pénzügyminiszter-helyettes a Taszsz állami hírügynökségnek elmondta, hogy az egyes vállalatokra kivetett adó mértékét április elején határozzák meg. Az orosz pénzügyminisztérium már korábban bejelentette, hogy a teljes összeg mintegy 300 milliárd rubel (3,7 milliárd eurónak megfelelő összeg) lesz.

A Spiegel értesülései szerint az új szabályozás várhatóan az év végén lép hatályba. A tervek szerint például az olaj- és gázipari cégek mentesülnek majd az adó alól. Hivatalosan Moszkva mindig is hangsúlyozta, hogy ez egy önkéntes és egyszeri befizetés lesz. Egyes megfigyelőknek azonban kétségeik vannak ezzel kapcsolatban, és magas rangú üzleti képviselők máris kritikát fogalmaztak meg. A nem kormányzati médiában rendre “háborús adóról” beszélnek, amellyel a moszkvai vezetés részben be akarja tömni az állami költségvetésben tátongó lyukat.

Magas költségvetési hiány

Oroszország 2022. február 24. óta agressziós háborút folytat Ukrajna ellen, ezért a nyugati államok messzemenő gazdasági szankciókkal sújtották. A magas olaj- és gázbevételek ellenére a világ legnagyobb országának tavaly 3,3 billió rubel (mintegy 41 milliárd euró) költségvetési hiánya volt. Idén az időközben bevezetett olajárplafon miatt még súlyosabb veszteségek fenyegetnek.

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint többek között az olajbevételek több mint 40 százalékkal csökkentek. Mivel a katonai és szociális programokra fordított kiadások is jelentősen megnőttek, Oroszország költségvetési hiánya egyre nagyobb. A pénzügyminisztérium szerint februárban már 2,6 billió rubelt tett ki, ami az egész évre eredetileg becsült hiány 88 százaléka.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.