Kezdőlap Fogyasztóvédelem Ne egyen messziről jött gyümölcshéjat, még megmosva se

Ne egyen messziről jött gyümölcshéjat, még megmosva se

A citrom héja emberi fogyasztásra alkalmatlan! Ha ki is írják, ki figyel oda? Pedig mérgező, méghozzá lemoshatatlanul. Így aztán csak reménykedhetünk benne, hogy a limonádénkba, vagy koktélunkba ejtett citrom biotermesztésű.

Ha kétkedünk ebben, csak óvatosan bánjunk vele, lehetőleg a héját ne együk meg, és süteményekbe se reszeljünk még a többi citrusféléből sem. A magyar piacon kapható importált citrusféléket ugyanis általában erős gomba- és rovarirtó szerekkel kezelik. Ennek az az oka. hogy a távoli országokból hozzánk kerülő gyümölcsöket, hosszan szállítják, legalább 2-3 napig. Megromlanának és kiszáradhatnának, egyszerűbb és ‘gazdaságosabb’ vegyszerrel védekezni a gyümölcsszedés után ez ellen is.

Citrom felirat nélkül: együk vagy sem a héját – ha nem egyértelmű a jelzés jobb az óvatosság

Vagyis jöhet az erős gombaölő vegyi anyag, no meg a kiszáradást gátló viaszolás szedés után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi, hogy megfelelően, feltűnően figyelmeztetik-e a vásárlókat a veszélyre, honlapján a gyakorta használt szereket is megemlíti, például ilyen az ortofenil-fenol, az imazilil és a tiabendazol, az asztalaink mellett azonban nem állhat egy szakember. Amikor haza vittük saját felelősségünk marad, mit kezdünk a veszélyes héjakkal. Mert a veszély nem is kicsi.

A Webbeteg leírása szerint az ortofenil-fenol (E231 ) “A citrusfélék penészesedés ellen használt, gombaölő hatású felületkezelő szere, amely rendszerint megtalálható a gyümölcsök héján és csomagolópapírjában is. Az állatkísérletek eredményei szerint hólyagrák kialakulásához vezethetnek.” A Wikipédia a napi bevihető mennyiséget maximum 0,2 mg/testsúlykg-ban határozza meg.

Kötelező a felirat

Az imazalil állatkísérletekben libabőrösséget, izomkoordinációs zavarokat, remegést, émelygést, hányást figyeltek meg. Egy évtizedes toxikológiai értékelés szerint a szer patkányoknál a máj kóros megnagyobbodását okozta, és megzavarta a pajzsmirigyműködést. Embereknél kontakt dermatitiszről (a bőrrel közvetlenül érintkező idegen irritáló anyagok által kiváltott bőrreakció) találhatók adatok.

A VESZÉLYES vegyszerezett, felületkezelt narancs címkéje

Ezeket az anyagokat -másokkal is – kombinálva alkalmazzák, így a hatás nehezen kiszámítható. Például egyes szerzők a tiabendazol a bifenil, illetve a tiabendazol és az orto-fenil-fenolát kombinációjára a hólyagrák kialakulásának fokozott esélyét emlegetik.

Nem csak citrusféléket, a narancsot, a mandarint, a citromot más déligyümölcsöt, a grépfrútot, banánt kezelik tartósítószerekkel. Külön kell mégis beszélni róluk, mert héjuk is felhasználjuk, mind iparilag, mind házilag: lekvárba, italba, teába, süteménybe. Az iparilag előállított termékeken kötelező feltüntetni, hogy van-e bennük héj.

Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédő-szer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás  miatt később már nem lesz lemosható.

Citrom, ehető héjjal

A feliratozás kötelező, amit a Nébih az elárusító helyeken ellenőriz. Az iparilag előállított élelmiszereken az összetétel is szigorú szabályok szerint szerepelnek. Igaz nem fogja a vendéglátóhelyeken a séf kezét az ellenőrök. A vendéglősöknek viszont saját HACCP kézikönyvük van, ami a belső élelmiszertárolási rendet, a gyümölcsök felhasználási módjait is rögzítik. Különösen, ha nem vastag héjú citromról van szó, bízhatunk benne, hogy a drágább biotermesztésűből kaptunk poharunkba. Persze nem baj, ha annak a héját sem fogyasztjuk el.

Ha mégis, mondjuk cukrozott gyümölcshéjat szeretnénk enni, az üzletekben kapható aszalt, vagy kandírozott citrushéj készítmény. Ezek kizárólag “mentes” gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél a friss reszelt héj helyett használhatók. A termék címkéjének ellenőrzésével győződhetünk meg a gombaölőszer mentességről.

Gombaölő-szerrel biztosan nem kezelt a bio-citrom/narancs…

A bátran fogyasztható héjú citrom …..

….és narancs címkéje

 

 

 

Friss

Tőzsde – Pozitív kezdés New Yorkban

Indexemelkedéssel folytatták az előző nap szerény pozitív eredményét a pénteki nyitáskor az amerikai tőzsdeindexek.

Jogerősen elítélték a Telekomot meghekkelő fiatalt

A Szolnoki Törvényszék jogerősen 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki két éve feltörte a Magyar Telekom szerverét. A fiatalembert folytatólagosan elkövetett, információs rendszer vagy adat megsértése miatt mondták ki bűnösnek.

Vörösiszap szerencsétlenség – Felmentésüket kérték a vádlottak

A vörösiszapper tizenhárom vádlottja tagadta bűnösségét és felmenését kérte a Győri Ítélőtáblán. Az ügyész döntően súlyosítást indítványozott másodfokú eljárásban, egy hét múlva, december 13-án hirdetnek ítéletet.

Vizet hozott a Naprendszerbe – vasárnap megfigyelhető

Egyre fényesebb és nagyobb a Naprendszeren át száguldó csillagközi üstökös, a Borisov-üstökös. Az égi vándor vasárnap nagyobb amatőr csillagászati távcsövekkel is megfigyelhető lesz.

Hírek

Jogerősen elítélték a Telekomot meghekkelő fiatalt

A Szolnoki Törvényszék jogerősen 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki két éve feltörte a Magyar Telekom szerverét. A fiatalembert folytatólagosan elkövetett, információs rendszer vagy adat megsértése miatt mondták ki bűnösnek.

Vizet hozott a Naprendszerbe – vasárnap megfigyelhető

Egyre fényesebb és nagyobb a Naprendszeren át száguldó csillagközi üstökös, a Borisov-üstökös. Az égi vándor vasárnap nagyobb amatőr csillagászati távcsövekkel is megfigyelhető lesz.

Tejfehérje-allergia ellen anyatejjel

Az anyatej hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló, a gyermekek három százalékát érintő tejfehérje-allergia megelőzéséhez - közölte az Első 1000 nap program.

Az MNB 22,5 millió forintra bírságolta a nedolgozz.hu működtetőjét

A Magyar Nemzeti Bank 22,5 millió forint bírságot szabott ki a nedolgozz.hu internetes honlap működtetőjére, mert jegybanki engedély nélkül végzett portfóliókezelést, befektetési elemzést, illetve függő ügynöki tevékenységet, amelyeket az MNB azonnali hatállyal meg is tiltott

Tanárkéselés: Palkovics László telefonon kért tájékoztatást

A győri tanárkéselésre reagált az szakképzési intézmények fenntartója, az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Mint közleményükben fogalmaztak: megdöbbenéssel fogadta a győri iskolában történt késelés hírét.

Tudósok vizsgálták a slágerek titkait

Egy kutatócsoport az amerikai Billboard slágerlistán szereplő klasszikus popsikerek több tízezernyi akkordhangzását elemezték ki statisztikailag. A tudósok úgy vélik, megfejtették a jó dalok írásának titkát. 

Kisebb mínuszok jönnek – néhol ónos szitálás

Jellemzően borult, párás idő lesz a hét végén. Kissé mérséklődik a hideg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Tanárnőjét késelte meg egy diák Győrben

Egy 17 éves diák többször megszúrta tanárnőjét csütörtök délben egy győri iskolában.

BKK – Kártyával is rendezhető az utólagos pótdíj

Immár bankkártyával is kifizethetik a határidőn túli pótdíjat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain bliccelők. Az érintetteknek értesítő levelet küldenek.

Többszintű társadalomban élnek a gyöngytyúkok

Többszintű társadalmat fedeztek fel a keselyűfejű gyöngytyúkok (Acryllium vulturinum) egy populációját vizsgálva német tudósok.

Lehullt a lepel a Habsburg-áll titkáról

Belterjesség okozta a Habsburgok jellegzetes előreálló alsó ajkait - közölték spanyol kutatók, akik a család 15-17. században élt tagjait vizsgálták.

Fegyverropogás Pearl Harborban – három halott

Két embert megölt, egyet súlyosan megsebesített egy amerikai tengerész Hawaiin, a Pearl Harbor-i flottatámaszponton, majd magával is végzett - közölték a támaszpont tisztségviselői.

Gazdaság

Az ÁSZ átgondolt áfacsökkentésre int

Az áfa csökkentése a termékek felénél nem mérsékelte a fogyasztói árakat, ezért az áfacsökkentés elhatározása előtt átgondolt értékelés szükséges - erre az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése figyelmeztet.

Az MNB 22,5 millió forintra bírságolta a nedolgozz.hu működtetőjét

A Magyar Nemzeti Bank 22,5 millió forint bírságot szabott ki a nedolgozz.hu internetes honlap működtetőjére, mert jegybanki engedély nélkül végzett portfóliókezelést, befektetési elemzést, illetve függő ügynöki tevékenységet, amelyeket az MNB azonnali hatállyal meg is tiltott

Magyar kilátások. Az IMF javította prognózisát

Az IMF tovább javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági bővülésére vonatkozó előrejelzését: a 2019-est 4,9 százalékra, a 2020-ast pedig 3,5 százalékra emelte a novemberben várt 4,6 és 3,3 százalékról.

Az Európai Tanács elnöke szorosabb gazdasági és monetáris uniót akar

A gazdasági és monetáris unió elmélyítése, valamint a bankunió erősítése mellett érvelt az Európai Tanács elnöke az Európai Unió fő vezetőinek brüsszeli munkamegbeszélésén.

Matolcsy: új, kihívásokkal teli világrend alakul

A technológia és a pénz forradalmának jelenlegi korszakában új világrend alakul, az új kihívásokra pedig a jegybankoknak is meg kell találniuk a megfelelő válaszokat - hangsúlyozta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Kevesebb a hamis forint

A Magyar Nemzeti Bank napi gyakorisággal monitorozza a pénzhamisítás helyzetét, tavaly 42 százalékkal csökkent a kiszűrt hamis forintbankjegyek száma.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom