Hirdetés
Kezdőlap Hírek Német közegészségügyi intézet - újabb veszély: sikeres védekezési paradoxon
No menu items!

Német közegészségügyi intézet – újabb veszély: sikeres védekezési paradoxon

Ellenőrizhetetlenné válhat a koronavírus-járvány Németországban és hamarosan tízezer fölé emelkedhet a naponta kimutatott új fertőzések száma a  országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint.

Lothar Wieler Kép/Forrás/REUTERS/Fabrizio Bensch

Lothar Wieler, az RKI elnöke csütörtöki berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy “nagyon nyugtalanító” folyamatok indultak el.

Október első napjaiban rendszerint kétszer annyi esetet jelentettek, mint egy hónnappal korábban, megduplázódott az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma, és az egy hét alatt feltárt fertőzések százezer lakosra vetített száma a június elején regisztrált háromról felszökött 20,2-re – mondta.

Németország eddig jól vészelte át a világjárványt, nemzetközi összevetésben kevesen haltak meg, és továbbra is alacsony a halálozások száma. Azonban kialakult a “tipikus megelőzési paradoxon“, vagyis az a jelenség, hogy a védekezés sikere miatt sokan kétségbe vonják az óvintézkedések szükségességét, amivel veszélybe sodorják a közös munkával és áldozatvállalással elért eredményeket.

Ugyanakkor az első hullám idején bevezetett és jól bevált alapszabályok következetes betartásával az őszi-téli időszakban is ellenőrzés alatt maradhat a járvány, és egy sor további fertőző betegség is visszaszorulhat – fejtette ki az RKI elnöke.

Kiemelte, hogy a járványhelyzet alakulásának vizsgálatához nem csak a napi új fertőzések számát kell figyelni, fontos tényező például a vírus reprodukciós aránya, a fertőzöttek kor szerinti megoszlása és a súlyos megbetegedések aránya.

Egyebek mellett arról is szólt, hogy a tesztelés kiterjesztése révén az első hullámhoz képest sokkal pontosabban felmérhető a járvány kiterjedése, kisebb a “szürke zóna”, vagyis kevesebb a nem kiszűrt fertőzés.

A tavaszi 300 ezer körüli teszt bő háromszorosára emelkedett, rendre meghaladja az egymilliót, a pozitív leletek aránya pedig a 9 százalék körüli szintről az 1,5 százalék körüli szintre süllyedt.

A többi között hozzátette, hogy nyolcezernél is több intenzív ellátási ágy van szabadon, ami annyi, mint Olaszország és Spanyolország teljes – foglalt és szabad – intenzív ellátási kapacitása együttvéve. Hangsúlyozta, hogy az ellátórendszert soha nem fenyegette a túlterhelődés veszélye, és a szabályok betartásával gondoskodni kell arról, hogy ez ne is változzon.

Jens Spahn egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy Németország eddig jól teljesített, “úgy állt a világjárványban, mint szikla a hullámverésben“, de az eredményeket nem szabad fegyelmezetlenséggel eltékozolni. Mint mondta,

a legnagyobb érték a járványlassító intézkedések társadalmi támogatottsága.

Az RKI csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 4058 új fertőzöttet regisztráltak. Ennél több eset legutóbb csaknem hat hónapja, április 11-én került be a statisztikába, akkor 4133 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2).

Az új esetekkel együtt 310 144-re emelkedett a teszttel igazolt fertőződések száma. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 16-tal emelkedett, 9578-ra.

A vírus reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,11-en áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 111 embernek adja át a vírust.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A következő kamatdöntő ülést jövő hét kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank, ahol az Equilor várakozása szerint 50 bázispontos kamatvágásról határozhatnak.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...