Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország. Lendületes növekedést hozhat a tavasz
No menu items!

Németország. Lendületes növekedést hozhat a tavasz

A koronavírus-fertőzések növekvő száma és az újabb korlátozások visszavetették a német gazdaság növekedési dinamikáját, és legkorábban februárban lehet ismét javulásra számítani – áll a berlini DIW gazdaságkutató intézet elemzésében.

Az intézet konjunktúrakutatója, Claus Michelsen szerint a német bruttó hazai termék a negyedik negyedévben egy százalék körül csökkenhet, 2021 első negyedévében pedig ennél valamivel nagyobb mértékben.

“Bármennyire fájdalmas is legyen, a szigorú zárlatot legalább január végéig el kell tudnunk viselni” – fogalmazott.

Claus Michelsen

A november elején bevezetett viszonylag enyhe korlátozásokig a német gazdaság már visszanyerte a tavaszi zárlat során elszenvedett veszteségeinek a jó részét. Ennek köszönhetően a negyedik negyedévi konjunktúrabarométer 115 pontos állása még aránylag jónak mondható.

Az október elején publikált negyedik negyedévi index kalkulációjában azonban még nem jelentek meg a mostanság bevezetett korlátozó intézkedések makrogazdasági mutatókra gyakorolt hatásai, a feldolgozóipari fellendülésnek a negyedik negyedév elején már egyértelműen jelentkező hatása viszont igen. Az időközben bevezetett szigorítások miatt azonban ez nem fog így maradni.

Mindazonáltal az üzleti hangulat számottevő javulása alapján bízvást lehet számítani arra, hogy a fertőzésszám jelentős csökkenése esetén lendületes gazdasági növekedés indulhat meg a jövő tavasszal. A feldolgozóipar mindenesetre viszonylag erőteljes állapotban lesz képes átvészelni a téli hónapokat, mivel a mostani korlátozások már nem érték őket felkészületlenül, mint tavasszal, és ezért már a beszállítói láncban sem kell fennakadásoktól tartani.

Simon Junker

A szigorú korlátozások átmenetileg fokozott terhet rónak ugyan a gazdasági szereplőkre, de erősítik is egyúttal a járvány mihamarabbi visszaszorításába vetett bizalmukat is, ami a későbbiekben felgyorsíthatja a helyzet normalizálódását” – mutatott rá Simon Junker, a DIW németországi konjunktúrakutatásra szakosodott szakértője.

A DIW németországi konjunktúrabarométere a negyedik negyedévre 115,3 pontra csökkent a harmadik negyedévi 130,0 pontról. A második negyedévben 51,5 ponton állt az index, az első negyedévben pedig 86,6 ponton. A tavalyi negyedik negyedévben 90,7 ponton állt a konjunktúrabarométer.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.