Hirdetés
Kezdőlap Francia kapcsolat Párizs 2024: a visszaszámlálás megkezdődött

Párizs 2024: a visszaszámlálás megkezdődött

Az ikonikus párizsi helyszínen, az Eiffel-torony lábánál elhelyezett óra, már az olimpiai játékok kezdetéig hátralévő időt mutatja. A párizsi ötkarikás Nyári Olimpiai Játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik, ezt követően augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart a paralimpia.

Miközben a nyári olimpiák újkori története a gigantikus beruházásokról szólt Franciaország és Párizs új fejezetet kíván nyitni az ötkarikás játékok történetében azzal, hogy innovatív, vendégszerető, nagyvonalú, környezetbarát helyszíneken várja a világ legjobb sportolóit valamint a közönséget. A francia főváros már csak azért is hatalmas ambícióval készül az eseményre, mert Párizs legutóbb 100 éve adott otthont a világ leghíresebb sporteseményének.

Miközben a rendezők a fiatalabb generáció érdeklődését is szeretnék felkelteni, Párizs minden szépségét, történelmét, eleganciáját és egyéni stílusát felvonultatva tervezték meg a versenyek lélegzetelállító helyszíneit. Ennek szellemében válik a Champs-Élysées sugárút gigantikus kerékpárúttá, a Champs de Mars park strandröplabda-pályává, miközben az olyan ikonikus helyszínek, mint az Invalidusok, a versailles-i kastély és a Grand Palais is versenyek otthonául szolgál. Melletük természetesen a francia főváros legnagyobb és legjobb sportlétesítményei, a Stade de France, az Arena Bercy, a Parc des Princes és a Roland Garros is felkészült arra, hogy az adott sportágak kíválóságait vendégül lássa .

A fenntarthatóság jegyében megrendezett Olimpia fontos célkitűzése, hogy az esemény kapcsán ellensúlyozzák a széndioxid-kibocsátást, elsősorban a közlekedés, valamint az élelmiszer és energiafelhasználás területén előtérbe helyezve a környezettudatos megoldásokat. A francia főváros ezért arra törekszik, hogy meglévő infrastruktúrájának maximálisan kihasználása mellett, csak olyan beruházásokat hajtson végre, amelyekre a helyi lakosságnak is valóban szüksége van.

És miközben a 2024-es Olimpia a nevében csak Párizshoz kötődik, Franciaország több nagyvárosa, sőt tengerentúli területe is tökéletes helyszínt biztosít az ötkarikás játékok egy-egy eseményének. Így Marseille biztosítja a vitorlás versenyek helyszínét, míg a labdarúgótorna eseményei Párizs mellett Bordeauxban, Lyonban, Saint-Étienne-ben, Nizzaban, Nantesban és Marseilleben kerülnek megrendezésre. A kézilabda Lille-ben, a szörfversenyek pedig a világ egyik legszebb táján Tahitin, a Teahupo’o hullámain zajlanak majd.

A Párizsi Olimpia során világpremiert jelent, hogy a játékok történetében először, a nagyközönségből jelentkezők is indulhatnak a maraton különböző távjain és emellett minden kerékpáros számára is nyitva áll az országúti kerékpárversenyen való indulás lehetősége.

Meichl Gréta

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A jövő évtől a Tesla humanoid robotokat használ

Az emberi alakot mintázó humanoid robotok fejlesztése már évek óta folyik több vállalatnál is, például a japán Honda autógyárnál és a robotikában úttörőnek tekintett Boston Dynamics cégnél, amely egyébként a Hyundai Motor érdekeltsége.

Milyen jogok illetik meg a légi utasokat? -az EU iránymutatásai

Az iránymutatások szerint az uniós szinten meghatározott utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szerveknek kell érvényre juttatniuk.

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Zöldként született újjá a tornádó pusztította város

Emellett a város a felére tudta csökkenteni szénlábnyomát azáltal, hogy a várostól délre lévő 10 turbinás szélerőmű 100 százalékos szélenergiájára tért át.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.