Hirdetés
Kezdőlap Francia kapcsolat Párizs 2024: a visszaszámlálás megkezdődött

Párizs 2024: a visszaszámlálás megkezdődött

Az ikonikus párizsi helyszínen, az Eiffel-torony lábánál elhelyezett óra, már az olimpiai játékok kezdetéig hátralévő időt mutatja. A párizsi ötkarikás Nyári Olimpiai Játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik, ezt követően augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart a paralimpia.

Miközben a nyári olimpiák újkori története a gigantikus beruházásokról szólt Franciaország és Párizs új fejezetet kíván nyitni az ötkarikás játékok történetében azzal, hogy innovatív, vendégszerető, nagyvonalú, környezetbarát helyszíneken várja a világ legjobb sportolóit valamint a közönséget. A francia főváros már csak azért is hatalmas ambícióval készül az eseményre, mert Párizs legutóbb 100 éve adott otthont a világ leghíresebb sporteseményének.

Miközben a rendezők a fiatalabb generáció érdeklődését is szeretnék felkelteni, Párizs minden szépségét, történelmét, eleganciáját és egyéni stílusát felvonultatva tervezték meg a versenyek lélegzetelállító helyszíneit. Ennek szellemében válik a Champs-Élysées sugárút gigantikus kerékpárúttá, a Champs de Mars park strandröplabda-pályává, miközben az olyan ikonikus helyszínek, mint az Invalidusok, a versailles-i kastély és a Grand Palais is versenyek otthonául szolgál. Melletük természetesen a francia főváros legnagyobb és legjobb sportlétesítményei, a Stade de France, az Arena Bercy, a Parc des Princes és a Roland Garros is felkészült arra, hogy az adott sportágak kíválóságait vendégül lássa .

A fenntarthatóság jegyében megrendezett Olimpia fontos célkitűzése, hogy az esemény kapcsán ellensúlyozzák a széndioxid-kibocsátást, elsősorban a közlekedés, valamint az élelmiszer és energiafelhasználás területén előtérbe helyezve a környezettudatos megoldásokat. A francia főváros ezért arra törekszik, hogy meglévő infrastruktúrájának maximálisan kihasználása mellett, csak olyan beruházásokat hajtson végre, amelyekre a helyi lakosságnak is valóban szüksége van.

És miközben a 2024-es Olimpia a nevében csak Párizshoz kötődik, Franciaország több nagyvárosa, sőt tengerentúli területe is tökéletes helyszínt biztosít az ötkarikás játékok egy-egy eseményének. Így Marseille biztosítja a vitorlás versenyek helyszínét, míg a labdarúgótorna eseményei Párizs mellett Bordeauxban, Lyonban, Saint-Étienne-ben, Nizzaban, Nantesban és Marseilleben kerülnek megrendezésre. A kézilabda Lille-ben, a szörfversenyek pedig a világ egyik legszebb táján Tahitin, a Teahupo’o hullámain zajlanak majd.

A Párizsi Olimpia során világpremiert jelent, hogy a játékok történetében először, a nagyközönségből jelentkezők is indulhatnak a maraton különböző távjain és emellett minden kerékpáros számára is nyitva áll az országúti kerékpárversenyen való indulás lehetősége.

Meichl Gréta

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.