Hirdetés
Kezdőlap Hírek Brüsszel. Elsőbbség a gyalogosoknak és a bicikliseknek
No menu items!

Brüsszel. Elsőbbség a gyalogosoknak és a bicikliseknek


Brüsszelben közlekedési újratervezés zajlik: sebességkorlátozások, autómentes övezetek és új bicikliutak. A városvezetők meg akarják őrizni a korona-korlátozások alatti nyugalmat és jó levegőt. Sok európai város követheti a példát.

Radikális váltások

Brüsszel egy klasszikus autó központú város: a közösségi közlekedés közepesen kiépített; valódi bicikliutak helyett a járdákra és az úttestekre festettek fel kerékpársávokat, amelyekre az autósok és a gyalogosok sincsenek tekintettel; a járdák keskenyek és nem akadálymentesek kerekesszékesek és babakocsit tolók számára.

Eddig a nagyvonalú adójóváírási lehetőségek is vásárlásra és autózásra csábítottak. Nem csoda, hogy Európa ’fővárosa’ egyben a kontinens dugófővárosa is. A Brüsszeliek töltötték a legtöbb időt torlódás miatt várakozva, 2019-ben 185 órát!

Mindennek ismeretében forradalmi a városi közgyűlés friss rendelete:

  • 5 négyzetkilométeres autómentes övezet a belvárosban;
  • az autók kitiltása az óváros körülvevő körútról, a Pentagonról;
  • 30 km/h sebességkorlátozás az egész városban, 50, ill. 70 km/h csak ott megengedett, ahol ezt tábla kifejezetten jelzi;
  • néhány héten belül 40 km új bicikliút;
  • 350 euróig terjedő bírság a szabályszegőknek.

Próbaidő

Az első intézkedés, a Pentagon sétálóutcává alakítása már hetekkel ezelőtt, a korona-járvánnyal összefüggésben megtörtént. A városvezetők meg akarták előzni, hogy a karantén feloldása után ismét a megszokott tömeg legyen a szűk belvárosi utcákban.

Gyalogosok zónája – irreális elvárás írja a flanderstoday szakértője

Az intézkedéseket azonnali hatállyal, 3 hónapos próbaidőre vezették be. A táblákat azonban még nem helyezték ki, ezért az autósok továbbra is behajtanak azokba az utcákba, ahová már tilos lenne. A gyalogosok közül pedig kevesen veszik a bátorságot, hogy kiálljanak új jogaikért. Többségük marad a járdákon.

Kerékpárral a vírus ellen

Elke Van den Brandt

A városvezetés különösen nagy hangsúlyt fektet az új kerékpárutakra. „Több épül néhány hét alatt, mint eddig összesen” – büszkélkedik a Spiegelnek a Brüsszeli Régió közlekedési minisztere, Elke Van den Brandt. Meg akarja akadályozni, hogy az élet normalizálódásával párhuzamosan tömeg legyen a metrón és a buszokon. Kutatók szerint ezek a korona-vírus gócpontjai.

Csak a családtagok által otthon megfertőzöttek aránya volt magasabb, 22 százalék. Egy korona-betegek fertőzéstörténetét elemző kínai kutatás azt állapította meg, hogy a 2.500, a kutatásba bevont beteg 13 százaléka a tömegközlekedésen kapta el a vírust.

A bicikli ideális alternatíva lehet, mert a tömegközlekedéssel megtett utak átlagosan rövidebb, mint 5 kilométer. Tehát biciklivel 10-15 perc alatt kényelmesen teljesíthető távok.

Jogi kényszer

A vírus mellett a légszennyezettség, illetve a határérték-túllépések miatti várható bírósági eljárások is gyors cselekvésre sarkalják a belga főváros vezetését. Eddig trükközéssel hozták az elvárt számokat: A város legkevésbé frekventált részein helyezték el a mérőállomásokat. A gyakorlatot tavaly nyáron jogellenesnek nyilvánította az Európai Bíróság. A régió közlekedési minisztériuma kénytelen volt Brüsszel két főközlekedési útja sarkán, a 4, illetve 5 sávos Rue de la Loi és a Rue Belliard találkozásánál is egy mérőállomást üzembe helyezni.

Ez a járvány-korlátozások előtt folyamatosan az európai jog által meghatározott határértékek túllépését mutatta. A közlekedési forradalom részeként a két úton, mind a két irányba lezártak 1-1 sávot a bicikliseknek, amelyeket betonelválasztók védenek az autósoktól.

Már korábban, az Európai Bíróság ítélete után lefektették, hogy 2025 után csak Euro 6, vagy annál jobb motorral rendelkező autók hajthatnak a város területére. Most a dátum előrehozatalán is gondolkoznak.

A brüsszeli intézkedéseket Európa szerte követhetik. A legtöbb metropoliszban ugyanis probléma az uniós határértékek betartása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...