Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Putyin új fegyverrel vághat vissza Európának
No menu items!

Putyin új fegyverrel vághat vissza Európának

Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb fegyvert talált, amelyet az Ukrajnát támogató európai országok ellen használhat: a kazah nyersolajat. És ez szinte semmibe sem kerül neki.

Miközben az óra ketyeg, és az orosz olajra vonatkozó európai szankciók december 5-én életbe lépnek, Putyin megkezdte a megtorlást: Novorosszijszk városának bírósága arra kötelezte a Caspian Pipeline Consortium (CPC) nevű vállalatot, hogy egy hónapra állítsa le a szállítást a fekete-tengeri exporttermináljáról, büntetésül azért, mert megsértett bizonyos előírásokat – írja Julian Lee, a Bloomberg olajstratégája.

A lépés lényege orosz szempontból az, hogy elsősorban nem az orosz nyersolaj áramlását korlátozzák, amelyet amúgy is át lehet terelni máshová, hanem a szomszédos Kazahsztánból származó termelést. Így csaknem napi 1,5 millió hordónyi – szankciókkal nem sújtott – kazah nyersolajat lehet elvonni az amúgy is szűkös európai piacról, Oroszország számára gyakorlatilag költségmentesen.

A Caspian Pipeline Consortium a kazahsztáni Tengizből szállítja a kazah nyersolajat az oroszországi Novorosszijszkba. Kép forrása: Wikipedia

Az európai piacokra irányuló szállításokat – ahová a CPC nyersolajának mintegy kétharmada kerül – már most is korlátozzák a líbiai zavargások, amelyek az észak-afrikai ország exportját a felére csökkentették – és valószínűleg még lejjebb fogják vinni -, valamint az, hogy a vevők kerülik az orosz olajat.

Miután több mint 20 évig viszonylag zavartalanul működött, a CPC-csővezeték többször is meghibásodott azóta, hogy Putyin csapatai megszállták Ukrajnát, és az európai országok elkezdtek segélyeket és fegyvereket küldeni a kijevi kormánynak.

Márciusban egy vihar megrongált két rakodóbóját, ami több hétre az egész terminált működésképtelenné tette, és az áramlást jóval csökkentette áprilisban is. A nyugodt május után júniusban a tengerfenék vizsgálata során egy második világháborús aknára bukkantak, ami miatt a három bója közül kettőnél fel kellett függeszteni a rakodást. Alighogy újra üzembe helyezték őket, a kikötőt ismét támadás érte.

Az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese által elrendelt, a veszélyes üzemelési létesítmények ellenőrzése “számos dokumentált jogsértést tárt fel az olajszennyezés elleni védekezési terv (OSR) alapján”

– olvasható a CPC honlapján közzétett közleményben. Bár a vállalat november 30-ig kapott határidőt a jogsértések orvoslására, a bírósághoz kérelmet nyújtottak be a működés felfüggesztésére a kihágás büntetéseként.

A leállás, ha végrehajtják, gyakorlatilag nem lesz hatással az orosz olajexportra. Az orosz eredetű nyersolaj a CPC mennyiségének csak mintegy 10 százalékát teszi ki, és átirányítható alternatív felvevőpiacokra.

A nagyobb csapást Kazahsztán fogja érezni, amely szénhidrogénexportjának közel 80 százaléka a vezetékre támaszkodik, és kevés mozgástérrel rendelkezik e függőség csökkentésére.

A napi egymillió hordónyi könnyű nyersolaj elvesztése azonban súlyos csapás lenne Európa számára is. A CPC áramlásának leállításával, még ha csak rövid időre is, Oroszország megbüntethetné nyugati riválisait a már amúgy is emelkedett nyersolajárak felhajtásával, miközben potenciálisan növelhetné a saját, gyakorlatilag sértetlen exportjából származó állami bevételeket.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.