Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Rekordméretű gázkereslet-visszaesés lesz
No menu items!

Rekordméretű gázkereslet-visszaesés lesz

Illusztráció: Bigstock

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az európai földgázkereslet jövőre visszaesik, mivel a magas árak miatt a nemzetek energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be az orosz kínálat korlátozása közepette.

Az IEA negyedéves gázjelentésében közölte, hogy a magas gázárak következtében az európai fogyasztás az idei rekordmértékű, 10%-os visszaesés után 2023-ban 4%-kal fog csökkenni. A csökkenés az ipari ágazatban a legjelentősebb, de az energiatermelésben is megfigyelhető, ami idén 0,8%-kal nyomja vissza a globális gázkeresletet.

Oroszország ukrajnai inváziója és az Európába irányuló földgázszállítások erőteljes csökkenése jelentős károkat okoz a fogyasztóknak, a vállalkozásoknak és egész gazdaságoknak – nemcsak Európában, hanem a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban is” – írta a jelentésben Keisuke Sadamori, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója.

Az EU intézkedéseket hozott az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságának kezelésére, amelyet a blokk egykor legnagyobb gázszállítójának számító Moszkva erősen csökkentett gázellátása súlyosbít. Az európaiaknak hideg téllel kell szembenézniük, mivel a földgáz árának emelkedése miatt az energiaszámlák az egekbe szöktek. Az EU sürgette, hogy a gázkeresletet önkéntes alapon 15%-kal csökkentsék az ötéves átlaghoz képest.

Ha nem sikerül visszafogni a keresletet, a régió tárolói februárban kritikusan alacsony, 5%-os szintre süllyednek, amennyiben az orosz gázvezetékek áramlása november 1-jétől teljesen leáll - becsüli az IEA. Az ilyen alacsony készletek fennakadásokat okozhatnak, ha a tél végén hidegbetörés következik be.

A gáztakarékossági intézkedések kulcsfontosságúak lesznek a tárolókivonások minimalizálásához és a készletek megfelelő szinten tartásához a fűtési szezon végéig” – közölte az IEA.

Az előrejelzések szerint a globális gázfogyasztás jövőre csak 0,4%-kal fog növekedni, “de a kilátások nagyfokú bizonytalansággal terheltek, különösen Oroszország jövőbeli intézkedései és a tartósan magas energiaárak gazdasági hatásai tekintetében” – tették hozzá.

A gyenge kereslet ellenére a tény, hogy Európa alternatív forrásokat keres, fokozza a cseppfolyósított földgázért (LNG) folyó globális versenyt. Az IEA előrejelzése szerint Európa LNG-importja idén több mint 60 milliárd köbméterrel fog növekedni, ami több mint kétszerese a globális LNG-exportkapacitás bővítésének.

A gázpiacok kilátásai továbbra is borúsak, nem utolsósorban Oroszország meggondolatlan és kiszámíthatatlan magatartása miatt. De minden jel arra mutat, hogy a piacok még 2023-ban is nagyon feszesek maradnak” – írta Sadamori. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék is számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

Magyar “utas” is lesz Elon Musk űrrakétájának fedélzetén

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága. Mint írták, a hatóság feltett célja, hogy támogassa a "szárnyait bontogató" hazai űripart, valamint az űrtudományok oktatását.

Hírek

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom