Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Sokan kínai gazdasági nyomulást vizionáltak Oroszországban, de eddig visszaesett a forgalom
No menu items!

Sokan kínai gazdasági nyomulást vizionáltak Oroszországban, de eddig visszaesett a forgalom

Kína elsősorban elektronikai berendezéseket, gépeket és járműveket ad el Oroszországnak. Illusztráció: Bigstock

Kína Oroszországba irányuló exportja márciusban visszaesett, miközben a más országokba irányuló szállítások gyorsan nőttek. Ez azt jelzi, hogy a kínai vállalatok óvatosabbá váltak az Oroszországgal folytatott kereskedelemben, miután Putyin elnök invázóit indított Ukrajna ellen.

A hivatalos adatok szerint a kínai cégek márciusban 3,8 milliárd dollár értékben adtak el árukat Oroszországba, ami 7,7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt a legalacsonyabb összeg 2020 májusa óta, amikor a globális kereskedelmet súlyosan érintette a Covid-járvány kitörése.

A két nemzet még az ukrajnai invázió előtt – amikor Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin elnökök találkoztak – kijelentette, hogy barátságuknak nincsenek határai, sőt Kína a háború kitörése után is megerősítette, hogy változatlanul fenntartja a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal.

Azonban az Oroszországgal szemben bevezetett, egyre szigorodó nyugati szankciók, az orosz valuta zuhanása és az Egyesült Államok arra irányuló erőfeszítései, hogy Oroszország ne használhassa a dollárt, valószínűleg arra késztették a kínai cégeket, hogy visszafogják az exportot.

Ezzel szemben márciusban az Oroszországból származó behozatal 26,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami valószínűleg az emelkedő nyersanyagáraknak is köszönhető. Kína főként olajat, gázt, szenet és mezőgazdasági termékeket vásárol Oroszországtól, valamint elektronikai berendezéseket, gépeket és járműveket ad el. A márciusban a határon átmenő tényleges áruforgalomra vonatkozó részleteket a hónap folyamán hozzák nyilvánosságra.

Kína márciusban 188 ezer tonna cseppfolyósított földgázt kapott Oroszországtól, ami az egy évvel korábbi 273 ezer tonnához képest kevesebb a Bloomberg adatsora szerint. És bár 2019 óta Kína folyamatosan növeli az Oroszországból származó gázimportot, ez a mennyiség kevesebb mint 11 százaléka annak, amit márciusban a fő beszállító Ausztráliából importált.

A márciusi import elsősorban az oroszországi szezonális csőkarbantartási munkálatok és a koronavírus újbóli megjelenése miatt csökkenhetett, de a nyáron valószínűleg a 2021-es 10 milliárd köbméterről 13 milliárd köbméterre fog emelkedni, hogy a Gazprom 2024-re elérje a 38 milliárd köbméteres teljes kapacitást.

A hivatalos adatok szerint 2021-ben Kína és Oroszország teljes kereskedelme 36 százalékkal 147 milliárd dollárra nőtt, és a nemzetek vezetői februári találkozójukon megállapodtak abban, hogy ezt 250 milliárd dollárra növelik.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.