Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szövetségese ment szembe Putyinnal: nem akar a világban kvázi-államokat
No menu items!

Szövetségese ment szembe Putyinnal: nem akar a világban kvázi-államokat

Kaszim-Zsomart Tokajev és Vlagyimir Putyin egy 2019-es találkozójukon. Kép forrása: Wikimedia Commons

Vlagyimir Putyin a szentpétervári gazdasági fórumon igyekezett az Ukrajna ellen vívott háborúját a nemzetközi jog szerint jogszerűnek minősíteni. De a színpadon mellette ülő kulcsfontosságú szövetségese nem értett vele egyet.

Miután Putyin azzal érvelt, hogy az orosz ajkúakat védi a kelet-ukrajnai önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki népköztársaságokban – amelyeket Oroszország már napokkal az invázió előtt függetlennek ismert el – a moderátor, Margarita Szimonjan, a Kreml által finanszírozott RT TV vezetője Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt kérdezte arról, hogy támogatja-e Oroszország álláspontját.

De a kazah vezető ezt nem tette meg. Kazahsztán nem ismeri el “a kvázi-állami területeket, ami szerintünk Luhanszk és Donyeck” – mondta Tokajev. “Káosz” lenne a világban, ha több száz új ország keletkezne, ráadásul az államok területi integritásának jogi elvei és az ott élő emberek önrendelkezési joga között konfliktus van – mondta.

Ritka viszály

Tokajevnek a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén elhangzott különvéleménye ritka diszharmónia volt a Kreml számára, amely igyekezett megmutatni, hogy Oroszország sikeresen dacol a Putyin elszigetelését célzó amerikai és európai szankciókkal. Ez annál is inkább figyelemre méltó volt, mert Putyin januárban Tokajev kérésére csapatokat küldött Kazahsztánba, hogy segítsenek eltiporni az általa puccskísérletnek nevezett zavargásokat. Oroszország és Kazahsztán is tagja az Eurázsiai Gazdasági Uniónak, az Európai Unió Moszkva vezette riválisának.

A hatóságok “lépésről lépésre stabilizálják a gazdaságot“, és a Nyugat “Oroszország elleni gazdasági villámháborújának nem volt esélye a sikerre” – mondta Putyin a nagyrészt orosz tisztviselőkből és üzleti vezetőkből álló hallgatóságnak. Mark Twain amerikai írót idézte Oroszország gazdasági ellenálló képességének jellemzésére, mondván, hogy “a halálomról szóló hírek erősen eltúlzottak“.

Európa idén több mint 400 milliárd dollárt veszíthet az orosz importra kivetett szankciók miatt, amelyek az energiaköltségek emelkedéséhez vezettek – mondta, anélkül, hogy részletezte volna. Tagadta a felelősséget azért, amit egyesek “Putyin inflációjának” neveztek, és az amerikai és európai politikát okolta a globális árnövekedésért.

A február 24-i invázió óta tartott legnagyobb nyilvános beszédében Putyin megvédte Oroszország lassú előrehaladását Kelet-Ukrajnában, mondván, hogy a hadsereg a csapatveszteségek csökkentése érdekében elkerüli az ukrán állások teljes körű megtámadását, és ehelyett igyekszik bekeríteni őket.

Putyin ennek ellenére kijelentette, hogy “semmi kifogása” Ukrajna európai uniós csatlakozása ellen, még akkor is, ha a konfliktus kialakulásáért a korábbi Kreml-barát elnök 2014-es kijevi megbuktatását tette felelőssé, miután az elutasította az EU-val kötött kereskedelmi megállapodást az Oroszországgal való szorosabb kapcsolat érdekében. Az Európai Bizottság pénteken azt javasolta, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státuszt, ami az első lépés az esetleges uniós tagság felé vezető hosszú folyamat során.

Tokajev számára potenciálisan kellemetlen pillanatban Putyin azt mondta, hogy a volt Szovjetunió ugyanazt a területet foglalja magában, mint a “történelmi Oroszország“, bár azt is mondta, hogy senkinek eszébe sem jutna elrontani a kapcsolatokat a “testvéri” Kazahsztánnal.

A fórumon általában a világ vezetői és a világcégek vezetői vesznek részt, de idén kevés külföldi vett részt a háború miatti nemzetközi visszhang miatt, ami a vállalatok Oroszországból való elvándorlásához vezetett. A kormány válaszul a gazdasági önállóság erősítésére törekedett, hogy pótolja a kulcsfontosságú nyugati technológiák elvesztését, mivel Oroszország az elmúlt évek legsúlyosabb gazdasági visszaesésével néz szembe. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom