Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Szövetségese ment szembe Putyinnal: nem akar a világban kvázi-államokat
No menu items!

Szövetségese ment szembe Putyinnal: nem akar a világban kvázi-államokat

Kaszim-Zsomart Tokajev és Vlagyimir Putyin egy 2019-es találkozójukon. Kép forrása: Wikimedia Commons

Vlagyimir Putyin a szentpétervári gazdasági fórumon igyekezett az Ukrajna ellen vívott háborúját a nemzetközi jog szerint jogszerűnek minősíteni. De a színpadon mellette ülő kulcsfontosságú szövetségese nem értett vele egyet.

Miután Putyin azzal érvelt, hogy az orosz ajkúakat védi a kelet-ukrajnai önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki népköztársaságokban – amelyeket Oroszország már napokkal az invázió előtt függetlennek ismert el – a moderátor, Margarita Szimonjan, a Kreml által finanszírozott RT TV vezetője Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt kérdezte arról, hogy támogatja-e Oroszország álláspontját.

De a kazah vezető ezt nem tette meg. Kazahsztán nem ismeri el “a kvázi-állami területeket, ami szerintünk Luhanszk és Donyeck” – mondta Tokajev. “Káosz” lenne a világban, ha több száz új ország keletkezne, ráadásul az államok területi integritásának jogi elvei és az ott élő emberek önrendelkezési joga között konfliktus van – mondta.

Ritka viszály

Tokajevnek a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén elhangzott különvéleménye ritka diszharmónia volt a Kreml számára, amely igyekezett megmutatni, hogy Oroszország sikeresen dacol a Putyin elszigetelését célzó amerikai és európai szankciókkal. Ez annál is inkább figyelemre méltó volt, mert Putyin januárban Tokajev kérésére csapatokat küldött Kazahsztánba, hogy segítsenek eltiporni az általa puccskísérletnek nevezett zavargásokat. Oroszország és Kazahsztán is tagja az Eurázsiai Gazdasági Uniónak, az Európai Unió Moszkva vezette riválisának.

A hatóságok “lépésről lépésre stabilizálják a gazdaságot“, és a Nyugat “Oroszország elleni gazdasági villámháborújának nem volt esélye a sikerre” – mondta Putyin a nagyrészt orosz tisztviselőkből és üzleti vezetőkből álló hallgatóságnak. Mark Twain amerikai írót idézte Oroszország gazdasági ellenálló képességének jellemzésére, mondván, hogy “a halálomról szóló hírek erősen eltúlzottak“.

Európa idén több mint 400 milliárd dollárt veszíthet az orosz importra kivetett szankciók miatt, amelyek az energiaköltségek emelkedéséhez vezettek – mondta, anélkül, hogy részletezte volna. Tagadta a felelősséget azért, amit egyesek “Putyin inflációjának” neveztek, és az amerikai és európai politikát okolta a globális árnövekedésért.

A február 24-i invázió óta tartott legnagyobb nyilvános beszédében Putyin megvédte Oroszország lassú előrehaladását Kelet-Ukrajnában, mondván, hogy a hadsereg a csapatveszteségek csökkentése érdekében elkerüli az ukrán állások teljes körű megtámadását, és ehelyett igyekszik bekeríteni őket.

Putyin ennek ellenére kijelentette, hogy “semmi kifogása” Ukrajna európai uniós csatlakozása ellen, még akkor is, ha a konfliktus kialakulásáért a korábbi Kreml-barát elnök 2014-es kijevi megbuktatását tette felelőssé, miután az elutasította az EU-val kötött kereskedelmi megállapodást az Oroszországgal való szorosabb kapcsolat érdekében. Az Európai Bizottság pénteken azt javasolta, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státuszt, ami az első lépés az esetleges uniós tagság felé vezető hosszú folyamat során.

Tokajev számára potenciálisan kellemetlen pillanatban Putyin azt mondta, hogy a volt Szovjetunió ugyanazt a területet foglalja magában, mint a “történelmi Oroszország“, bár azt is mondta, hogy senkinek eszébe sem jutna elrontani a kapcsolatokat a “testvéri” Kazahsztánnal.

A fórumon általában a világ vezetői és a világcégek vezetői vesznek részt, de idén kevés külföldi vett részt a háború miatti nemzetközi visszhang miatt, ami a vállalatok Oroszországból való elvándorlásához vezetett. A kormány válaszul a gazdasági önállóság erősítésére törekedett, hogy pótolja a kulcsfontosságú nyugati technológiák elvesztését, mivel Oroszország az elmúlt évek legsúlyosabb gazdasági visszaesésével néz szembe. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...