Kezdőlap Agrár Tovább nőttek az agrárárak - a növényi termékek húzták a drágulást
No menu items!

Tovább nőttek az agrárárak – a növényi termékek húzták a drágulást

A kép illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése: a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Az emelkedést a növényi termékek húzták, az átlagos árszintjük 32,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 4,9 százalékponttal több a júliusinál. Az élő állatok és állati termékek átlagos éves áremelkedése az előző havi 9,1 százalékosról 7,9 százalékosra szelídült.

A gabonafélék felvásárlási ára 40,3 százalékkal volt magasabb a tavaly augusztusinál: a búza 30,5 százalékkal lett drágább a tavaly augusztusinál, míg az előző hónapban csak 21,2 százalékos volt az éves áremelkedés. A kukorica 50,4 százalékkal került többe, ami 10,3 százalékpontos ugrást mutat a júliusi szinthez képest. Az ipari növények 41,2, ezen belül az olajos növények 44,4 százalékkal drágultak egy év alatt, ami mérsékeltebb az előző havi 50 százalék feletti emelkedésnél.

A burgonya ára 23,2 százalékkal lett magasabb a tavaly augusztusinál, ami szerény 0,5 százalékponttal több az előző havinál. A zöldségfélék a júliusinál 2,3 százalékponttal nagyobb emelkedéssel átlagosan 6,9 százalékkal kerültek többe. Júliusban még olcsóbb volt a vöröshagyma, mint egy évvel azelőtt, augusztusra viszont 13,8 százalékkal drágább lett. Az uborka ára is hasonlóan alakult, az éves drágulás 9,8 százalékos volt, ami 12,7 százalékpontos élénkülést jelent.

A karfiol 5,5 százalékos éves drágulása is 10,0 százalékponttal magasabb a júliusinál, amikor olcsóbb volt a tavalyi áránál. A paradicsom 20,7 százalékkal kerül többe, de júliusban még 33,8 százalékkal volt drágább mint egy éve. A fejeskáposzta ára 18,0 százalékkal, a fejes salátáé 3,9 százalékkal nőtt egy év alatt augusztusig. A zöldbab 29,8 százalékkal drágább, a spenót felvásárlási ára 13,0 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A gyümölcsök ára átlagosan 19,8 százalékkal nőtt, az alma 23,3 százalékkal, a körte 11,0 százalékkal, a meggyfélék 8,6 százalékkal, a szilva 3,5 százalékkal olcsóbb lett tavaly augusztushoz képest, az őszibarack viszont 47,5 százalékkal drágább.

Az élő állatok felvásárlási ára 6,2 százalékkal emelkedett, a vágósertés ára 6,2 százalékkal esett, a vágómarha 13,7 százalékkal, a baromfi 16,2 százalékkal drágult. Az állati termékek közül a tej ára 8,4 százalékkal, a tojás 8,9 százalékkal drágább, mint tavaly augusztusban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom