Kezdőlap Világgazdaság Uniós infláció - már nem a magyar a legmagasabb
No menu items!

Uniós infláció – már nem a magyar a legmagasabb

Az infláció júliusban az euróövezetben és az Európai Unió egészében is 2 százalék fölötti ütemben nőtt. A legmagasabb éves áremelkedést Észtországban mérték – jelentette az uniós statisztikai hivatal.

Az Eurostat végleges adatai alapján júliusban 2,2 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben a júniusi 1,9 százalékról.

Tavaly júliusban 0,4 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése az euróövezetben, majd augusztustól decemberig defláció volt, havonta 0,2-0,3 százalékos éves árindex-csökkenéssel. Legutóbb éves áremelkedés 2018 októberében volt az euróövezetben, 2,2 százalék.

A júliusi euróövezeti 2,2 százalékos infláció meghaladja az Európai Központi Bank (EKB) 2,0 százalékos célját. A fogyasztói árak emelkedésének viszonylag magas mértéke egyrészt a tavalyi koronavírus-válság miatt kialakult alacsony bázisra, másrészt a válságot követő gazdasági fellendüléssel együtt járó túlfűtött keresletre vezethető vissza.

A legnagyobb mértékben az energiaárak hárultak hozzá az éves inflációhoz, 1,34 százalékponttal. Az élelmiszerek, alkoholos és dohánytermékek ára 0,35 százalékponttal járult hozzá az éves áremelkedéshez, a szolgáltatások ára 0,31 százalékponttal, a nem energiaipari iparcikkek áremelkedése pedig 0,17 százalékponttal.

Az energiaárak az euróövezetben 14,3 százalékkal nőttek júliusban éves és 2,0 százalékkal havi bázison. Energiaárak nélkül 0,9 százalékos volt az árindex éves emelkedése.

Az Európai Unióban 2,5 százalékra emelkedett az infláció júliusban a júniusi 2,2 százalékról. Az EU-ban 0,9 százalékos volt az éves áremelkedés tavaly júliusban.

A legkevésbé Máltán emelkedtek a fogyasztói árak júliusban, 0,3 százalékkal éves bázison. Görögországban 0,7 százalékos, Olaszországban pedig 1,0 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése júliusban.

A legnagyobb éves áremelkedést Észtországban regisztrálták, 4,9 százalékosat, valamint 4,7 százalékosat Magyarországon és Lengyelországban.

Magyarországon enyhült, Lengyelországban és Észtországban fokozódott az infláció. Magyarországon az előző hónapban, júniusban 5,3 százalék volt az éves infláció, Lengyelországban pedig 4,1 százalék, Észtországban 3,7 százalék.

A júniusival összehasonlítva az éves áremelkedés mértéke az Európai Unió kilenc tagállamában lett kisebb, kettőben nem változott és tizenhatban emelkedett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Amerika. Lassult a növekedés a harmadik negyedévben

A vártnál és az előző negyedévinél jóval kisebb lett a harmadik negyedévi GDP-növekedés az Egyesült Államokban - derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) jelentéséből.

Német infláció – 1993 óta nem volt ekkora drágulás

A németországi infláció októberben 28 éves csúcsra emelkedett - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Az EKB tovább mérsékli az eszközvásárlásokat

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó eurókamaton csütörtöki kamatdöntő ülésén. Bejelentették ugyanakkor, hogy az eszközvásárlásokat tovább mérséklik a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében.

Állami ösztöndíjprogram – a cégek digitális tudásának erősítéséért

A digitális versenyképesség javításához a vállalkozások digitális tudásában kell előrelépni, ennek erősítésére ösztöndíjprogram létrehozásáról döntött a Nemzeti Versenyképességi Tanács - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hírek

Három járványügyi intézkedést vezet be a kormány

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt a kormány három járványügyi intézkedést vezet be - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Korrupció az okmányirodában. Tízezreket fizetett a gyorsabb ügyintézésért

Egy gépjárműkereskedők által megbízott férfi két okmányirodai alkalmazottat is megvesztegetett 2016 november és 2017 április között. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt az ügyben  - közölte a főügyész.

Szálló por – Hat településen egészségtelen a levegő

Országszerte egyre több településen magas a légszennyezettség a szálló por miatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) friss adataiból.

Kínában korlátozzák a felhőkarcolók magasságát

Az indokolatlanul hivalkodó méretű toronyházak elszaporodásának megfékezése érdekében Kína korlátozza a felépíthető felhőkarcolók magasságát.

Magyarország étele 2022 – fókuszban a szürkemarha

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az eseményről tartott sajtótájékoztatón.

Éjszaka nem lesz kamionstop a hosszú hétvégén

A mindenszentekkel háromnaposra hosszabbodó hétvégén a kamionstopot az áruellátás zavartalansága érdekében szombaton és vasárnap éjjel időszakosan felfüggesztik.

Fogytán az AdBlue – korlátozást vezetett be a Mol

A tömeges felvásárlások miatt korlátozta az AdBlue értékesítését a Mol.

Költözik a Magyar Nemzeti Bank

Novembertől átmenetileg módosítják a Magyar Nemzeti Bank székhelyét, mivel a jegybank Szabadság téri székházát felújítják.

Gazdaság

Pénzmosás-gyanú. Több pénzváltó nem jelentett az MNB-nek

A pénzmosás megakadályozását célzó szabályok megsértéséért a jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra.

Moratórium – határidő. Péntekig kérhető személyesen a hosszabbítás

Vasárnapig jelentkezhetnek bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre péntekig nyílik mód, a hét utolsó két napján jellemzően már csak online kérhető a hosszabbítás.

KSH: rekord közelébe nőtt a lakáshitel-állomány

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül csaknem 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek, amelyek GDP-hez viszonyított aránya az előző év végi 8,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom