Kezdőlap Világgazdaság Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból
No menu items!

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

Illusztráció: Bigstock

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

A gyenge globális kereslet miatt Kína exportja váratlanul zuhant. Májusban a kivitel dollárban kifejezve 7,5 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest – jelentette a pekingi vámhivatal. A visszaesés különösen nagy volt az előző hónaphoz képest, amikor 8,5 százalékos pluszt regisztráltak. A külkereskedelem meglepően erős visszaesése újabb félelmeket kelt, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának gazdasági fellendülése kifulladhat – írja a Spiegel.

Egyedül az Ukrajna elleni háborúja miatt nemzetközi gazdasági szankciókkal sújtott Oroszországba irányuló kínai export emelkedett meredeken. Az oda irányuló export májusban 114,3 százalékkal nőtt, vagyis több mint kétszeresével. Az Oroszországból származó import 10,1 százalékkal nőtt.

Az import is gyengül

Annak jeleként, hogy a kínai belföldi piac továbbra is gyenge, májusban az import is csökkent, immár második hónapja. A 4,5 százalékos importcsökkenés kisebb volt, mint amire a szakértők számítottak, de azért szembetűnő, mert az összehasonlítási alap egy évvel ezelőtt alacsony volt. Akkor a sanghaji Covid-lezárás nagyrészt leállította Kína legnagyobb kikötőjét.

A kínai exportgépezet gyengélkedése elsötétíti a kínai gazdaság növekedési kilátásait, amely a szigorú zéró Covid-politika decemberi megszűnése utánviszonylag jól kezdte az évet. A pekingi kormány az egész évre “öt százalék körüli” növekedést tervez. Az első negyedévben 4,5 százalékos pluszt értek el.

A mostani kereskedelmi adatok világosan mutatják: a kínai gazdaság továbbra is ingatag lábakon áll” – mondta Jens Hildebrandt, a pekingi Német Kereskedelmi Kamara (AHK) elnökségének ügyvezető tagja. “A helyi vállalatok üzleti várakozásai is egyre óvatosabbak. Ennek a fejleménynek a fényében a középtávú fellendülés még kevésbé előrelátható, mint korábban” – tette hozzá.

A gyengeség jelei

A belföldi piaccal kapcsolatos aggodalmak már áprilisban is erősödtek, amikor 7,9 százalékos importcsökkenést regisztráltak. Májusban a fontos vezető gazdasági mutatók is rosszabbul alakultak a vártnál. A hivatalos beszerzésimenedzser-index a feldolgozóiparban már a második egymást követő hónapban csökkent, 49,2 pontról 48,8 pontra esett vissza. Az 50 pont alatti érték az ipari tevékenység zsugorodását jelzi.

A kínai export erőteljes visszaesésének fő okaként a világpiacok gyenge lendületét nevezik meg. A magas infláció, a megemelkedett kamatlábak és az ukrajnai háború miatt megemelkedett energiaárak szintén nyomasztják a kínai termékek iránti keresletet. A külkereskedelem az év eleje óta 2,8 százalékkal csökkent – legutóbb májusban már 6,2 százalékkal – a vámhatóság jelentése szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.