Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból
No menu items!

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

Illusztráció: Bigstock

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

A gyenge globális kereslet miatt Kína exportja váratlanul zuhant. Májusban a kivitel dollárban kifejezve 7,5 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest – jelentette a pekingi vámhivatal. A visszaesés különösen nagy volt az előző hónaphoz képest, amikor 8,5 százalékos pluszt regisztráltak. A külkereskedelem meglepően erős visszaesése újabb félelmeket kelt, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának gazdasági fellendülése kifulladhat – írja a Spiegel.

Egyedül az Ukrajna elleni háborúja miatt nemzetközi gazdasági szankciókkal sújtott Oroszországba irányuló kínai export emelkedett meredeken. Az oda irányuló export májusban 114,3 százalékkal nőtt, vagyis több mint kétszeresével. Az Oroszországból származó import 10,1 százalékkal nőtt.

Az import is gyengül

Annak jeleként, hogy a kínai belföldi piac továbbra is gyenge, májusban az import is csökkent, immár második hónapja. A 4,5 százalékos importcsökkenés kisebb volt, mint amire a szakértők számítottak, de azért szembetűnő, mert az összehasonlítási alap egy évvel ezelőtt alacsony volt. Akkor a sanghaji Covid-lezárás nagyrészt leállította Kína legnagyobb kikötőjét.

A kínai exportgépezet gyengélkedése elsötétíti a kínai gazdaság növekedési kilátásait, amely a szigorú zéró Covid-politika decemberi megszűnése utánviszonylag jól kezdte az évet. A pekingi kormány az egész évre “öt százalék körüli” növekedést tervez. Az első negyedévben 4,5 százalékos pluszt értek el.

A mostani kereskedelmi adatok világosan mutatják: a kínai gazdaság továbbra is ingatag lábakon áll” – mondta Jens Hildebrandt, a pekingi Német Kereskedelmi Kamara (AHK) elnökségének ügyvezető tagja. “A helyi vállalatok üzleti várakozásai is egyre óvatosabbak. Ennek a fejleménynek a fényében a középtávú fellendülés még kevésbé előrelátható, mint korábban” – tette hozzá.

A gyengeség jelei

A belföldi piaccal kapcsolatos aggodalmak már áprilisban is erősödtek, amikor 7,9 százalékos importcsökkenést regisztráltak. Májusban a fontos vezető gazdasági mutatók is rosszabbul alakultak a vártnál. A hivatalos beszerzésimenedzser-index a feldolgozóiparban már a második egymást követő hónapban csökkent, 49,2 pontról 48,8 pontra esett vissza. Az 50 pont alatti érték az ipari tevékenység zsugorodását jelzi.

A kínai export erőteljes visszaesésének fő okaként a világpiacok gyenge lendületét nevezik meg. A magas infláció, a megemelkedett kamatlábak és az ukrajnai háború miatt megemelkedett energiaárak szintén nyomasztják a kínai termékek iránti keresletet. A külkereskedelem az év eleje óta 2,8 százalékkal csökkent – legutóbb májusban már 6,2 százalékkal – a vámhatóság jelentése szerint.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.