Hirdetés
Kezdőlap Hírek Virológus szemmel a vakcinakörtáncról
No menu items!

Virológus szemmel a vakcinakörtáncról

A jelentős áldozatokat követelő pandémia idején, amikor a hagyományos vakcinák és az új technológiával készülő oltóanyagok is jelen vannak, sokféle hír terjeng a világban. Nehéz tisztán látni. Azt azonban tudni lehet: a járványt csak  kellő átoltottsággal lehet megfékezni – fejtette ki AzÜzletnek egy munkaköre miatt névtelenséget kérő több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező virológus professzora vakcinák körül folyó hírbáborúról.

A szakember szerint a különféle vakcinák közötti eligazodás során először is el kell különíteni, hogy mit mondanak azok, akik a témával tudományos alapossággal foglalkoznak, vagyis a virológusok, immunológusok, és mit azok, akik mindössze az internetről szerzik az információkat, amik persze lehetnek jók, de lehetnek félreérthetőek és félrevezetők is. A legfontosabb kérdés az, hogy mi a megoldás egy olyan világjárványban, amelyben a százmillióhoz közelít a megfertőzöttek és a kétmilliót is meghaladja a koronavírus áldozatainak száma. Ezt a drámai helyzetet meg kell oldani, amire jelen tudásunk szerint csakis a Covid-19 ellen hatásos vakcinák alkalmasak.

Több, mint 40 fajta oltóanyag fejlesztés alatt áll, amiből 11 kínai. Az, hogy ennyiféle fejlesztés zajlik a világban a szakember szerint azért is érthető, mert az amerikai egészségügyi hatóságok adatai szerint az elmúlt száz évben kifejlesztett különféle vakcinák 30 százalékából lett valóban hatásos ellenszer.

Az egyik kulcskérdés tehát az, hogy az adott vakcina milyen hatékonyságú, a másik pedig az alkalmazhatóságára vonatkozik. További két kritérium: az ára, amiben nagy szórás mutatkozik, és a felhasználhatóság, az, hogy a vakcinát mennyire kell hűteni, mennyire, melyen rövid idő alatt megy tönkre. Azt látható, hogy a legújabb, mRNS technológián alapuló Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcina mínusz 20 illetve mínusz 70 fokos hűtést igényel, illetve a felbontás után csak néhány napig lehet a  4 fokos hűtőben tartani, a kínai vakcina normál hűtőszekrényben hetekig is eláll.

A különböző országok gazdasági helyzetének, hagyományos kapcsolatainak is szerepe van abban, hogy  az országokban miként viszonyulnak a különféle vakcinákhoz. Többek között ebből ered, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok más szempontok szerint értékelnek, mint például az ázsiai országok többsége. Nem véletlen, hogy a kínai oltóanyagból főleg ázsiai, arab, valamint latin- amerikai országok rendeltek. Közöttük Brazília, Indonézia, Törökország, Szingapúr, Thaiföld, Fülöp-szigetek és Malajzia, amelyek együtt 380 millió dózist kötöttek le.

Annak kapcsán, hogy az egyik neves immunológus úgy jellemezte a kínai és a Moderna, illetve a Pfizer/BioNTech közötti eltérést, hogy előbbi olyan, mint a duplafedelű, légcsavaros repülőgép, míg utóbbi kettő a Lopakodó, AzÜzlet.hu-nak nyilatkozó szakember másként közelíti meg a témát.

Inkább az autóiparból vett hasonlatot alkalmazná, amelyben a kínai vakcina, a strapabíró, Ázsiában mindenhol jelen lévő régi Toyoták. Az AstraZeneca  és az orosz Szputnik-V a Ford Mondeo vagy a Volkswagen Passat, amelyek jól összeszerelt, kipróbált, megbízható kocsik, míg a Moderna és a Pfizer/BioNTech leginkább a Teslahoz hasonlít. Utóbbi hasonlat azt jelképezi, hogy az mRNS – Messenger RNS – típusú vakcina olyan előzmény nélküli készítmény, amelynek ugyan nagyon jók a megbízhatósági mutatói, de nincs olyan viszonyítási pont, ami a kontroll kiindulási alapja lehetne.

De miközben a fejlődő országok azt mondják, nekik a régi megbízható kínai vakcina jó, csak jöjjön már, a korábban kijelentett 78 százalék körüli hatékonyság kapcsán felmerültek kérdőjelek, a brazil adatok – igaz nem a Sinopharm, hanem a Sinovac esetében –  lényegesen kisebb, 51 százaléknyi hatékonyságról szóltak, amelyekre a törökök rátettek 40 százalékot (az ottani adatok 91-ről szóltak) a hírek szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet a VHO 50 százalékban húzta meg azt a határt, ahol a koronavírus vakcinát még használni lehet. Más kérdés – teszi hozzá a virológus, aki már huszonhárom éve beoltatja magát az influenza ellen -, hogy a hagyományos influenza elleni oltóanyag hatékonysága is 50-55 százalék között van, és az influenza oltásban lévő vírusok is elölt vírusok, nem rekombináns, meg nem vírusvektor, pláne nem messenger RNS vakcina. Ezen túlmenően a veszettség ellen is a hagyományos technológián alapuló vakcinákat alkalmazzák, ahol 90 százalék feletti a hatékonyság. Mindez azt mutatja, hogy a kínaiak által használt módszer nem elavult technológia.

A virológus professzor szerint a kétségek abból is eredhetnek, hogy a Sinopharm egy elölt, teljes vírust tartalmazó preparátum, ahol az alumínium hidroxid a konzerváló anyag. Vagyis a vakcina teljes vírus antigén sort tartalmaz – a vírus összes fehérjéje benne van a vakcinában – ebből eredően pedig elképzelhető, hogy a  különböző földrajzi helyeken ezekre némiképp másképpen reagálnak az emberek. Meglátása szerint ugyanakkor annak az eldöntésére, hogy egy ország, kínai, vagy egy másik vakcinát vegyen, ma még nem elegendő a kínai vakcináról hivatalosan nyilvánosságra hozott adatsor.

A vakcinák közötti tisztánlátást az is nehezíti, hogy ebbe a vakcina kérdéskörbe a politika és a szenzációsnak látszó hírek terjedése is beleszól.

Az addig csak a Pfizer-BioNTech oltást használó Norvégiából például azt lehetett hallani, hogy több haláleset is történt az idős beoltottak között. Igaz, a norvég egészségügyi hatóságok később közölték, nem találtak közvetlen összefüggést az  idős beoltottak körében történt halálesetek és a vakcina között. Mégis: ha az ember ilyet hall, hajlamos azt mondani, hogy ez a vakcina megöli az embereket.

A tisztánlátáshoz azonban ebben az esetben is a részletekben kell elmerülni.

Az egyik legtekintélyesebb amerikai gyógyszer szakértő, Derek Lowe…, azt mondja, “ha 10 millió embert veszünk alapul, és a karjuk felett úgy hadonászunk, hogy hozzá sem érünk, a rákövetkező két hónapban várhatóan 14 ezer haláleset fog történni közöttük. Mégpedig a hagyományos halálok, szívinfarktus, stroke, rák és más egyéb halálokok miatt”.

Mindezt összegezve a szakember a legmodernebb technológia alapján készült vakcinákra szavazna. Ugyanakkor, ha nincs más, vagy nincs elegendő mennyiség belőle, a járvány pedig még mindig itt van, akkor a kínai vakcinát is választaná, hiszen annak jelentős előnye, hogy bárhová könnyű szállítani, bárhol könnyű tárolni és ezért biztonsággal, gyorsan be lehet vele oltani az embereket.

Érsek M. Zoltán

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.