Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Visszafogottabb ingatlanpiaci áremelkedés a Balatonnál
No menu items!

Visszafogottabb ingatlanpiaci áremelkedés a Balatonnál

Nem állt meg a trend, de valamivel mérséklődött az áremelkedés a Balaton-parton: a déli part hagyományosan drágább, de az árképzés legfőbb ökölszabálya továbbra is az ingatlan vízparttól való távolsága. Balatonakarattyán az új építésű lakások négyzetméterét átlagosan már hárommillió forintért kínálják a fejlesztők – derül ki az Otthon Centrum összesítéséből.

Mérséklődni látszik az elmúlt két-három évben megszokott durva áremelkedési ütem a Balaton térségében. Az előző év első feléhez képest idén 14 százalékkal nőttek az árak, ami nyilván tetemes, de a korábbi években tapasztalt áremelkedés átlagához viszonyítva nagyjából megfeleződött az emelkedés íve – volt olyan év, amikor az árnövekedés meghaladta a 20-30 százalékot is egy év alatt.

A legdrágábbak továbbra is a Balaton déli partjának nagyobb települései, itt gyakran találkozni 600-700 ezer forint közötti négyzetméterárakkal.

Legfőképp Siófokon vagy Balatonlellén, de az északi parton a kiemelten kedvelt Balatonfüred és környéke is hasonló árfekvésű.

Soóki-Tóth Gábor

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, az árakra továbbra is döntő hatással van a lokáció, az ingatlan elhelyezkedése. „Tapasztalataink szerint akár egy településen belül is lehet kétszeres árkülönbség az ingatlanok között. Meghatározó, hogy vízparti vagy vízparthoz közeli-e az ingatlan, illetve a település központjához képest hol helyezkedik el. Döntő az árképzésben a tótól való távolság, nagyjából 500 méter után már érezhető a különbség” – összegezte az Otthon Centrum saját adatai alapján készült kimutatást a szakember.

A települések között is jelentős különbség alakult ki. A tó nyugati medencéjét jóval mérsékeltebb árak jellemzik, bőven fél millió forint alatti négyzetméterárak a meghatározóak, például Balatonmáriafürdőn átlagosan 390 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a nyaralóingatlanok.

Az északi parton is hasonló a tendencia, hiszen itt is a keleti medence a drágább, a fővárostól távolodva pedig csökken az ár. Annyi a különbség, hogy az itteni ingatlanok átlagára néhány százalékkal olcsóbb a déli part szemközti településeinél, és a helységen belüli árdifferencia sem olyan szembeötlő. Ennek magyarázata, hogy az északi parti települések kisebbek a déli partiaknál.

Az északi parthoz szervesen kapcsolódó Balaton-felvidéki községek népszerűsége továbbra is töretlen.

S noha jellemzően mérsékeltebbek az árak a Balaton-parti településekhez képest, de már ez sem mindenhol igaz. Amíg a Keszthelyhez közeli Alsópáhokot vagy Várvölgyet 250 ezer forint körüli négyzetméterárak jellemzik, addig Cserszegtomaj már a nyugati medence tóparti településeinek áraival vetekszik (400-500 ezer forint négyzetméterenként).

A tóhoz kapcsolódó új építésű lakások piaca is meglódult az utóbbi időben: ebben a szegmensben Siófok vezető szerepe megingathatatlan. Az Otthon Centrum májusi felmérése szerint a városban 21 projektben mintegy 950 lakás épül. Az új lakások átlagos négyzetméterára 1,78 millió forint. Ugyanakkor Soóki-Tóth Gábor megjegyezte, hogy elsősorban a Liszt Ferenc és a Deák Ferenc sétány tóparti luxus projektjei húzzák fel az árakat. A tótól távolodva akadnak egymillió forint alatt kínált projektek is.

Megváltozik a cégautók adózása. Milyen változás jön az új rendelettel? Hogyan hat az új autó átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15.-én. Részletek és további információ: itt található.   

A dobogó második helyét Balatonlelle vitte el: a városban 8 projektben 280 lakás épül, míg a harmadik Keszthelyen 6 projektben 230 lakás. Keszthely a drágább, négyzetméterenként 1,61 millióval, míg Balatonlellén az új lakások fajlagos átlagára 1,38 millió forint. Azonban mégsem az említett településeken, hanem Balatonakarattyán kínálják a legmagasabb áron az új lakásokat, négyzetméterenként átlagosan 3 millió forintért.

Az adatok összesítése után kijelenthető, az északi parton valamivel mérsékeltebbek az árak, azonban az épülő projektek és lakások száma csak a töredéke a déli parton elindult fejlesztéseknek, mert 12 projektben összesen 550 lakás kivitelezése van folyamatban. Márpedig a déli parton csak Siófokon ennek a duplája épül” – árnyalta az adatokat az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az új lakások esetében az árolló folyamatosan nyílik a tóparti és a távolabbi beruházások között. Amíg a tóparti új lakásokat másfél millió forint felett kínálják a beruházók, addig a tótól távolabbi projektek négyzetmétere már egymillió forint alatt is elérhető. Sok esetben azonban mégis utóbbiakat nehezebb értékesíteni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát.

A legjobb pálinkákat díjazták

Az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a  Nemzeti Pálinkakiválóság Programot.

Jön a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program.

Tönk szélére kerültek magyar vállalkozások az ukrán áruszállítók miatt

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.