Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Visszafogottabb ingatlanpiaci áremelkedés a Balatonnál
No menu items!

Visszafogottabb ingatlanpiaci áremelkedés a Balatonnál

Nem állt meg a trend, de valamivel mérséklődött az áremelkedés a Balaton-parton: a déli part hagyományosan drágább, de az árképzés legfőbb ökölszabálya továbbra is az ingatlan vízparttól való távolsága. Balatonakarattyán az új építésű lakások négyzetméterét átlagosan már hárommillió forintért kínálják a fejlesztők – derül ki az Otthon Centrum összesítéséből.

Mérséklődni látszik az elmúlt két-három évben megszokott durva áremelkedési ütem a Balaton térségében. Az előző év első feléhez képest idén 14 százalékkal nőttek az árak, ami nyilván tetemes, de a korábbi években tapasztalt áremelkedés átlagához viszonyítva nagyjából megfeleződött az emelkedés íve – volt olyan év, amikor az árnövekedés meghaladta a 20-30 százalékot is egy év alatt.

A legdrágábbak továbbra is a Balaton déli partjának nagyobb települései, itt gyakran találkozni 600-700 ezer forint közötti négyzetméterárakkal.

Legfőképp Siófokon vagy Balatonlellén, de az északi parton a kiemelten kedvelt Balatonfüred és környéke is hasonló árfekvésű.

Soóki-Tóth Gábor

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, az árakra továbbra is döntő hatással van a lokáció, az ingatlan elhelyezkedése. „Tapasztalataink szerint akár egy településen belül is lehet kétszeres árkülönbség az ingatlanok között. Meghatározó, hogy vízparti vagy vízparthoz közeli-e az ingatlan, illetve a település központjához képest hol helyezkedik el. Döntő az árképzésben a tótól való távolság, nagyjából 500 méter után már érezhető a különbség” – összegezte az Otthon Centrum saját adatai alapján készült kimutatást a szakember.

A települések között is jelentős különbség alakult ki. A tó nyugati medencéjét jóval mérsékeltebb árak jellemzik, bőven fél millió forint alatti négyzetméterárak a meghatározóak, például Balatonmáriafürdőn átlagosan 390 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a nyaralóingatlanok.

Az északi parton is hasonló a tendencia, hiszen itt is a keleti medence a drágább, a fővárostól távolodva pedig csökken az ár. Annyi a különbség, hogy az itteni ingatlanok átlagára néhány százalékkal olcsóbb a déli part szemközti településeinél, és a helységen belüli árdifferencia sem olyan szembeötlő. Ennek magyarázata, hogy az északi parti települések kisebbek a déli partiaknál.

Az északi parthoz szervesen kapcsolódó Balaton-felvidéki községek népszerűsége továbbra is töretlen.

S noha jellemzően mérsékeltebbek az árak a Balaton-parti településekhez képest, de már ez sem mindenhol igaz. Amíg a Keszthelyhez közeli Alsópáhokot vagy Várvölgyet 250 ezer forint körüli négyzetméterárak jellemzik, addig Cserszegtomaj már a nyugati medence tóparti településeinek áraival vetekszik (400-500 ezer forint négyzetméterenként).

A tóhoz kapcsolódó új építésű lakások piaca is meglódult az utóbbi időben: ebben a szegmensben Siófok vezető szerepe megingathatatlan. Az Otthon Centrum májusi felmérése szerint a városban 21 projektben mintegy 950 lakás épül. Az új lakások átlagos négyzetméterára 1,78 millió forint. Ugyanakkor Soóki-Tóth Gábor megjegyezte, hogy elsősorban a Liszt Ferenc és a Deák Ferenc sétány tóparti luxus projektjei húzzák fel az árakat. A tótól távolodva akadnak egymillió forint alatt kínált projektek is.

Megváltozik a cégautók adózása. Milyen változás jön az új rendelettel? Hogyan hat az új autó átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15.-én. Részletek és további információ: itt található.   

A dobogó második helyét Balatonlelle vitte el: a városban 8 projektben 280 lakás épül, míg a harmadik Keszthelyen 6 projektben 230 lakás. Keszthely a drágább, négyzetméterenként 1,61 millióval, míg Balatonlellén az új lakások fajlagos átlagára 1,38 millió forint. Azonban mégsem az említett településeken, hanem Balatonakarattyán kínálják a legmagasabb áron az új lakásokat, négyzetméterenként átlagosan 3 millió forintért.

Az adatok összesítése után kijelenthető, az északi parton valamivel mérsékeltebbek az árak, azonban az épülő projektek és lakások száma csak a töredéke a déli parton elindult fejlesztéseknek, mert 12 projektben összesen 550 lakás kivitelezése van folyamatban. Márpedig a déli parton csak Siófokon ennek a duplája épül” – árnyalta az adatokat az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az új lakások esetében az árolló folyamatosan nyílik a tóparti és a távolabbi beruházások között. Amíg a tóparti új lakásokat másfél millió forint felett kínálják a beruházók, addig a tótól távolabbi projektek négyzetmétere már egymillió forint alatt is elérhető. Sok esetben azonban mégis utóbbiakat nehezebb értékesíteni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

A G7-ek aranytilalma nem ér aranyat

Elemzők szerint a G7-csoport egyes országainak terve, hogy megtiltják az Oroszországból származó aranyimportot, "nagyrészt szimbolikus", mivel a szankciók már eddig is korlátozták az orosz arany importját.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Hírek

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Korrupcióval gyanúsítanak több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nyolc határrendész és egy román állampolgár is érintett - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szerdán tovább drágul a gázolaj

Szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal csökken, a benzin ára viszont a hét közepén nem változik. A hatósági árak továbbra is 480 forinton vannak befagyasztva.

Életbe lépett a vörös kód

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: a péntek esti jegyzéséhez képest hétfő reggel hét órakor 0,1 százalékkal állt gyengébben az euróval, 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és szinte változatlanul a svájci frankkal szemben.

Több tízezer autó forgalmi engedélye van veszélyben

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja. Márpedig júliustól az érvényes vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét elveszi az igazoltató rendőr.

Hernádi Zsolt megszólalt a tankolási limit kapcsán

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság...

Gazdaság

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.

Újabb sokmilliós bírságot kapott a Raiffeisen Bank

A Magyar Nemzeti Bank 34 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel az az elmúlt bő egy évben két hiánypótlási felszólítás ellenére...

MNB: új lendületre kapott a digitalizáció a pénzügyi szektorban

A járvány után újabb lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakítása: a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon, és az ügyfelek több mint 80 százaléka használ már digitális banki csatornákat - ismertette Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jegybank 2022-es FinTech és digitalizációs jelentését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom