Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Visszafogottabb ingatlanpiaci áremelkedés a Balatonnál
No menu items!

Visszafogottabb ingatlanpiaci áremelkedés a Balatonnál

Nem állt meg a trend, de valamivel mérséklődött az áremelkedés a Balaton-parton: a déli part hagyományosan drágább, de az árképzés legfőbb ökölszabálya továbbra is az ingatlan vízparttól való távolsága. Balatonakarattyán az új építésű lakások négyzetméterét átlagosan már hárommillió forintért kínálják a fejlesztők – derül ki az Otthon Centrum összesítéséből.

Mérséklődni látszik az elmúlt két-három évben megszokott durva áremelkedési ütem a Balaton térségében. Az előző év első feléhez képest idén 14 százalékkal nőttek az árak, ami nyilván tetemes, de a korábbi években tapasztalt áremelkedés átlagához viszonyítva nagyjából megfeleződött az emelkedés íve – volt olyan év, amikor az árnövekedés meghaladta a 20-30 százalékot is egy év alatt.

A legdrágábbak továbbra is a Balaton déli partjának nagyobb települései, itt gyakran találkozni 600-700 ezer forint közötti négyzetméterárakkal.

Legfőképp Siófokon vagy Balatonlellén, de az északi parton a kiemelten kedvelt Balatonfüred és környéke is hasonló árfekvésű.

Soóki-Tóth Gábor

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, az árakra továbbra is döntő hatással van a lokáció, az ingatlan elhelyezkedése. „Tapasztalataink szerint akár egy településen belül is lehet kétszeres árkülönbség az ingatlanok között. Meghatározó, hogy vízparti vagy vízparthoz közeli-e az ingatlan, illetve a település központjához képest hol helyezkedik el. Döntő az árképzésben a tótól való távolság, nagyjából 500 méter után már érezhető a különbség” – összegezte az Otthon Centrum saját adatai alapján készült kimutatást a szakember.

A települések között is jelentős különbség alakult ki. A tó nyugati medencéjét jóval mérsékeltebb árak jellemzik, bőven fél millió forint alatti négyzetméterárak a meghatározóak, például Balatonmáriafürdőn átlagosan 390 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a nyaralóingatlanok.

Az északi parton is hasonló a tendencia, hiszen itt is a keleti medence a drágább, a fővárostól távolodva pedig csökken az ár. Annyi a különbség, hogy az itteni ingatlanok átlagára néhány százalékkal olcsóbb a déli part szemközti településeinél, és a helységen belüli árdifferencia sem olyan szembeötlő. Ennek magyarázata, hogy az északi parti települések kisebbek a déli partiaknál.

Az északi parthoz szervesen kapcsolódó Balaton-felvidéki községek népszerűsége továbbra is töretlen.

S noha jellemzően mérsékeltebbek az árak a Balaton-parti településekhez képest, de már ez sem mindenhol igaz. Amíg a Keszthelyhez közeli Alsópáhokot vagy Várvölgyet 250 ezer forint körüli négyzetméterárak jellemzik, addig Cserszegtomaj már a nyugati medence tóparti településeinek áraival vetekszik (400-500 ezer forint négyzetméterenként).

A tóhoz kapcsolódó új építésű lakások piaca is meglódult az utóbbi időben: ebben a szegmensben Siófok vezető szerepe megingathatatlan. Az Otthon Centrum májusi felmérése szerint a városban 21 projektben mintegy 950 lakás épül. Az új lakások átlagos négyzetméterára 1,78 millió forint. Ugyanakkor Soóki-Tóth Gábor megjegyezte, hogy elsősorban a Liszt Ferenc és a Deák Ferenc sétány tóparti luxus projektjei húzzák fel az árakat. A tótól távolodva akadnak egymillió forint alatt kínált projektek is.

Megváltozik a cégautók adózása. Milyen változás jön az új rendelettel? Hogyan hat az új autó átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15.-én. Részletek és további információ: itt található.   

A dobogó második helyét Balatonlelle vitte el: a városban 8 projektben 280 lakás épül, míg a harmadik Keszthelyen 6 projektben 230 lakás. Keszthely a drágább, négyzetméterenként 1,61 millióval, míg Balatonlellén az új lakások fajlagos átlagára 1,38 millió forint. Azonban mégsem az említett településeken, hanem Balatonakarattyán kínálják a legmagasabb áron az új lakásokat, négyzetméterenként átlagosan 3 millió forintért.

Az adatok összesítése után kijelenthető, az északi parton valamivel mérsékeltebbek az árak, azonban az épülő projektek és lakások száma csak a töredéke a déli parton elindult fejlesztéseknek, mert 12 projektben összesen 550 lakás kivitelezése van folyamatban. Márpedig a déli parton csak Siófokon ennek a duplája épül” – árnyalta az adatokat az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az új lakások esetében az árolló folyamatosan nyílik a tóparti és a távolabbi beruházások között. Amíg a tóparti új lakásokat másfél millió forint felett kínálják a beruházók, addig a tótól távolabbi projektek négyzetmétere már egymillió forint alatt is elérhető. Sok esetben azonban mégis utóbbiakat nehezebb értékesíteni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

KSH: több mint 7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Hírek

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Új antikorrupciós módszer Romániából: börtönlátogatásra viszik a határőröket

Rendszeres börtönlátogatást szerveznek a román határrendőröknek, hogy tudatosítsák bennük, mi vár rájuk, ha korruptakká válnak - írta az Adevarul című román lap.

Megtriplázódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tanulmányából.

Sok autósnak kell döntenie: egy hetük maradt váltani

Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu. 

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.

Idén jóval drágább a hálaadási vacsora Amerikában

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban. A szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom