Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Zuckerberg képességei a határához értek, bajban a Facebookból lett Meta
No menu items!

Zuckerberg képességei a határához értek, bajban a Facebookból lett Meta

Mark Zuckerberg gyenge vezetői képességei lassan a kudarc felé sodorják cégét, a Metát – állítja egy harvardi szakértő.

Bill George, a Harvard Business School vezető munkatársa és a Medtronic orvosi technológiai vállalat korábbi vezérigazgatója szerint Zuckerberg vezérigazgatói hiányosságai “folyamatosan kisiklatják” a korábban Facebook néven ismert technológiai óriást.

Szerintem a Facebook nem fog jól működni, amíg ő ott van. Valószínűleg ő az egyik oka annak, hogy olyan sokan elfordulnak a cégtől. Elvesztette az irányt” – mondta George a CNBC-nek.

George az elmúlt 20 évet a munkahelyi vezetői kudarcok tanulmányozásával töltötte, és nemrégiben ezeket az eredményeket egy új könyvben foglalta össze.

Mark Zuckerberg. Fotó: Wikipedia

George szerint azok a főnökök, akik szem elől tévesztik legmélyebben őrzött hitüket, értékeiket és vezetői céljukat – különösen a pénz, a hírnév vagy a hatalom nevében – kudarcra vannak ítélve. És miután évtizedekig kutatta a nagy horderejű vállalati összeomlásokat, azt mondja, hogy feltűnő hasonlóságokat lát Zuckerberggel és a mai Metával.

A Meta vezérigazgatója nagyrészt felelős cége eddigi robbanásszerű növekedéséért, az általa 2004-ben közösen alapított céget 450 milliárd dolláros piaci tőkével rendelkező technológiai óriássá változtatta. Ezzel hozzájárult a modernkori közösségi médiaipar megteremtéséhez, és ezt a lépést próbálja most megismételni azzal, hogy cégét a metaverzum térbe pozícionálja.

George mégis azt mondja, hogy a Meta biztosan elbukik, amíg Zuckerberg marad a cég élén. George könyve öt különböző típusú rossz főnököt vizsgál, Zuckerberg pedig nem egy, hanem három ilyen kategóriába is beletartozik. Ezek a következők:

  • Egy racionalizáló, aki másokat hibáztat

George szerint Zuckerberg racionalizáló, az a fajta főnök, aki nem hajlandó elismerni a hibáit, vagy tanulni azokból. Ehelyett úgy racionalizálja a hibákat, hogy másokra hárítja a felelősséget.

Februárban a Meta több mint 232 milliárd dollárt veszített piaci értékéből, ami a történelem legnagyobb egynapos esését jelentette az amerikai részvények közül. Zuckerberg és vezetői több tényezőt okoltak az eredményekért, köztük az Apple 2021-es adatvédelmi módosításait, amelyek megnehezítették az okostelefon-felhasználóknak szóló hirdetések célzott megcélzását, valamint a riválisok, például a TikTok által támasztott növekvő versenyt.

És bár ezek a tényezők szerepet is játszhattak, valószínű, hogy a metaverzum miatt kutatásra és fejlesztésre fordított hatalmas összegek voltak a probléma fő forrása. A Meta virtuális valósággal foglalkozó részlege csak 2021-ben több mint 10 milliárd dolláros veszteséget jelentett, és csak 2022 második negyedévében 2,8 milliárd dollárost.

Nyilvánosan Zuckerberg még nem ismerte el, vagy nem vállalta a felelősséget ezért – mondja George -, bár egy májusi részvényesi gyűlésen azt mondta, arra számít, hogy cége “jelentős” összegeket fog veszíteni a következő három-öt évben, mivel a metaverzumot megalapozó technológiákba fektet be.

  • Egy magányos ember, aki nem fogad el tanácsokat

Zuckerberg magányos emberré vált, aki kerüli a szoros kapcsolatok kialakítását és eltaszít másokat magától, mondja George. Ezek a főnökök gyakran nem fogadnak el segítséget, tanácsot vagy visszajelzést, ami hajlamossá teszi őket a hibákra.

Zuckerberg arról ismert, hogy bizonyos mértékig a saját megérzéseiben bízik a hagyományos bölcsességgel szemben. Ez is része annak, hogy a Metából egy több milliárd dolláros technológiai óriásvállalatot épített. A kezdeti időkben azonban legalább néhány tanácsot megfogadott megbízható tanácsadóktól.

Egy példa erre: Roger McNamee, az Elevation Partners magántőke-befektetési cég társalapítója és a Facebook egykori befektetője. McNamee 2006-ban azt tanácsolta Zuckerbergnek, hogy utasítsa vissza a Yahoo ajánlatát, hogy 1 milliárd dollárért megvásárolja a Facebookot. McNamee később arra bátorította Zuckerberget, hogy alkalmazza Sheryl Sandberg korábbi igazgatótt, aki végül döntő szerepet játszott a vállalat hirdetési üzletágának és belső működésének kiépítésében.

Zuckerberg mindkét alkalommal McNamee tanácsait követte – és mindkét döntés nagyon sikeresnek bizonyult. Ám ahogy a Meta növekedett, Zuckerberg végül nem hallgatott rá – mondta McNamee a New Yorkernek 2019-ben.

A döntésnek legalább egy komoly következménye lehetett: 2016-ban McNamee megpróbálta figyelmeztetni Zuckerberget az amerikai választásokba való orosz beavatkozásnak a Facebook platformjaira gyakorolt hatására. Zuckerberg állítólag elutasította a figyelmeztetést, és hónapokig figyelmen kívül hagyta McNamee-t.

Az amerikai hírszerző ügynökségek azóta arra a következtetésre jutottak, hogy a Facebook kulcsfontosságú platform volt az orosz beavatkozási erőfeszítésekben, ami hozzájárulhatott Donald Trump elnök megválasztásához.

  • A dicsőséget keresi és a profitot helyezi előtérbe

Végül pedig Zuckerberg egy dicsőségkereső, aki a hírnevet és a vagyont mindenek fölé helyezi, mondja George. Az ilyen típusú főnökök sosem elégedettek igazán azzal, amijük van, és hajlandóak a végletekig elmenni, hogy még többet szerezzenek.

Zuckerberg a Meta profitját és növekedését helyezi előtérbe, még a vállalat több milliárd felhasználójának kárára is, mondja George. Ez nem egyedi megfigyelés: Zuckerberg cége már régóta vitákba keveredett a felhasználók magánéletével és egészségével kapcsolatos kérdések miatt.

Az egyik esetben a Wall Street Journal tavalyi vizsgálata megállapította, hogy a Meta tulajdonában lévő Instagram hozzájárult a felhasználók mentális egészségügyi problémáihoz, különösen a tinédzser lányok körében. A vizsgálat megállapította, hogy a Meta vezetése aktívan figyelmen kívül hagyta a problémát, hogy ne veszélyeztesse a felhasználók elkötelezettségét és bővülését.

A döntés arra utal, hogy Zuckerberg a bevételt minden mással szemben előtérbe helyezte, mondja George.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom