Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Zuckerberg képességei a határához értek, bajban a Facebookból lett Meta
No menu items!

Zuckerberg képességei a határához értek, bajban a Facebookból lett Meta

Mark Zuckerberg gyenge vezetői képességei lassan a kudarc felé sodorják cégét, a Metát – állítja egy harvardi szakértő.

Bill George, a Harvard Business School vezető munkatársa és a Medtronic orvosi technológiai vállalat korábbi vezérigazgatója szerint Zuckerberg vezérigazgatói hiányosságai “folyamatosan kisiklatják” a korábban Facebook néven ismert technológiai óriást.

Szerintem a Facebook nem fog jól működni, amíg ő ott van. Valószínűleg ő az egyik oka annak, hogy olyan sokan elfordulnak a cégtől. Elvesztette az irányt” – mondta George a CNBC-nek.

George az elmúlt 20 évet a munkahelyi vezetői kudarcok tanulmányozásával töltötte, és nemrégiben ezeket az eredményeket egy új könyvben foglalta össze.

Mark Zuckerberg. Fotó: Wikipedia

George szerint azok a főnökök, akik szem elől tévesztik legmélyebben őrzött hitüket, értékeiket és vezetői céljukat – különösen a pénz, a hírnév vagy a hatalom nevében – kudarcra vannak ítélve. És miután évtizedekig kutatta a nagy horderejű vállalati összeomlásokat, azt mondja, hogy feltűnő hasonlóságokat lát Zuckerberggel és a mai Metával.

A Meta vezérigazgatója nagyrészt felelős cége eddigi robbanásszerű növekedéséért, az általa 2004-ben közösen alapított céget 450 milliárd dolláros piaci tőkével rendelkező technológiai óriássá változtatta. Ezzel hozzájárult a modernkori közösségi médiaipar megteremtéséhez, és ezt a lépést próbálja most megismételni azzal, hogy cégét a metaverzum térbe pozícionálja.

George mégis azt mondja, hogy a Meta biztosan elbukik, amíg Zuckerberg marad a cég élén. George könyve öt különböző típusú rossz főnököt vizsgál, Zuckerberg pedig nem egy, hanem három ilyen kategóriába is beletartozik. Ezek a következők:

  • Egy racionalizáló, aki másokat hibáztat

George szerint Zuckerberg racionalizáló, az a fajta főnök, aki nem hajlandó elismerni a hibáit, vagy tanulni azokból. Ehelyett úgy racionalizálja a hibákat, hogy másokra hárítja a felelősséget.

Februárban a Meta több mint 232 milliárd dollárt veszített piaci értékéből, ami a történelem legnagyobb egynapos esését jelentette az amerikai részvények közül. Zuckerberg és vezetői több tényezőt okoltak az eredményekért, köztük az Apple 2021-es adatvédelmi módosításait, amelyek megnehezítették az okostelefon-felhasználóknak szóló hirdetések célzott megcélzását, valamint a riválisok, például a TikTok által támasztott növekvő versenyt.

És bár ezek a tényezők szerepet is játszhattak, valószínű, hogy a metaverzum miatt kutatásra és fejlesztésre fordított hatalmas összegek voltak a probléma fő forrása. A Meta virtuális valósággal foglalkozó részlege csak 2021-ben több mint 10 milliárd dolláros veszteséget jelentett, és csak 2022 második negyedévében 2,8 milliárd dollárost.

Nyilvánosan Zuckerberg még nem ismerte el, vagy nem vállalta a felelősséget ezért – mondja George -, bár egy májusi részvényesi gyűlésen azt mondta, arra számít, hogy cége “jelentős” összegeket fog veszíteni a következő három-öt évben, mivel a metaverzumot megalapozó technológiákba fektet be.

  • Egy magányos ember, aki nem fogad el tanácsokat

Zuckerberg magányos emberré vált, aki kerüli a szoros kapcsolatok kialakítását és eltaszít másokat magától, mondja George. Ezek a főnökök gyakran nem fogadnak el segítséget, tanácsot vagy visszajelzést, ami hajlamossá teszi őket a hibákra.

Zuckerberg arról ismert, hogy bizonyos mértékig a saját megérzéseiben bízik a hagyományos bölcsességgel szemben. Ez is része annak, hogy a Metából egy több milliárd dolláros technológiai óriásvállalatot épített. A kezdeti időkben azonban legalább néhány tanácsot megfogadott megbízható tanácsadóktól.

Egy példa erre: Roger McNamee, az Elevation Partners magántőke-befektetési cég társalapítója és a Facebook egykori befektetője. McNamee 2006-ban azt tanácsolta Zuckerbergnek, hogy utasítsa vissza a Yahoo ajánlatát, hogy 1 milliárd dollárért megvásárolja a Facebookot. McNamee később arra bátorította Zuckerberget, hogy alkalmazza Sheryl Sandberg korábbi igazgatótt, aki végül döntő szerepet játszott a vállalat hirdetési üzletágának és belső működésének kiépítésében.

Zuckerberg mindkét alkalommal McNamee tanácsait követte – és mindkét döntés nagyon sikeresnek bizonyult. Ám ahogy a Meta növekedett, Zuckerberg végül nem hallgatott rá – mondta McNamee a New Yorkernek 2019-ben.

A döntésnek legalább egy komoly következménye lehetett: 2016-ban McNamee megpróbálta figyelmeztetni Zuckerberget az amerikai választásokba való orosz beavatkozásnak a Facebook platformjaira gyakorolt hatására. Zuckerberg állítólag elutasította a figyelmeztetést, és hónapokig figyelmen kívül hagyta McNamee-t.

Az amerikai hírszerző ügynökségek azóta arra a következtetésre jutottak, hogy a Facebook kulcsfontosságú platform volt az orosz beavatkozási erőfeszítésekben, ami hozzájárulhatott Donald Trump elnök megválasztásához.

  • A dicsőséget keresi és a profitot helyezi előtérbe

Végül pedig Zuckerberg egy dicsőségkereső, aki a hírnevet és a vagyont mindenek fölé helyezi, mondja George. Az ilyen típusú főnökök sosem elégedettek igazán azzal, amijük van, és hajlandóak a végletekig elmenni, hogy még többet szerezzenek.

Zuckerberg a Meta profitját és növekedését helyezi előtérbe, még a vállalat több milliárd felhasználójának kárára is, mondja George. Ez nem egyedi megfigyelés: Zuckerberg cége már régóta vitákba keveredett a felhasználók magánéletével és egészségével kapcsolatos kérdések miatt.

Az egyik esetben a Wall Street Journal tavalyi vizsgálata megállapította, hogy a Meta tulajdonában lévő Instagram hozzájárult a felhasználók mentális egészségügyi problémáihoz, különösen a tinédzser lányok körében. A vizsgálat megállapította, hogy a Meta vezetése aktívan figyelmen kívül hagyta a problémát, hogy ne veszélyeztesse a felhasználók elkötelezettségét és bővülését.

A döntés arra utal, hogy Zuckerberg a bevételt minden mással szemben előtérbe helyezte, mondja George.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Audi titkos múzeuma, az elektrifikáció útja és egy jótékonysági akció

  Egy prémium márka történelmén keresztül érti meg az ember...

Az amerikai összefogás nagyon odacsap a műanyagnak

Az amerikai Műanyag Megállapodás, a U.S. Plastic Pact, új...

Hiperrealisztikus humanoid robot segíthet a pszichoterápiában

Mivel a humanoid robotok szilikonfejei megdöbbentően valósághűek, fejlesztők szerint...

A szélsőjobb erősödése, az euro gyengülését hozta az Unióban

Az euró árfolyama a legtöbb G-10-es devizatársával szemben zuhan,...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint