Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A Moody's felminősítette Magyarországot - stabil kilátással
No menu items!

A Moody’s felminősítette Magyarországot – stabil kilátással

A Moody’s szerint a magyar kilátások középtávon is erősek. Fotó: AFP/Emmanuel Dunand

Felminősítette Magyarországot a Moody’s Investors Service: a nemzetközi hitelminősítő az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal “Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot.

A Moody’s ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette.

A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is erőteljesek.

A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.

A Moody’s értékelése szerint az erőteljesen visszalendülő növekedés és a szintén erőteljes középtávú kilátások elősegítik az államháztartási konszolidációt és az államadósság-teher csökkentését, alátámasztva a magyar költségvetési helyzet erősségét.

A hitelminősítő az államadós-besorolás javítása mellett az eddigi “A2”-ről egy fokozattal “A1”-re emelte a kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát.

A Moody’s elemzése szerint a magyar forintadósság-besorolási országplafon és a szuverén adósosztályzat közötti négyfokozatnyi különbség a magyar gazdaságon belüli mérsékelt kormányzati jelenlétet, a kormányzati lépések erőteljes kiszámíthatóságát, a kulcsfontosságú intézmények megbízhatóságát, valamint a mérsékelt politikai kockázatot és a robusztus külső sérülékenységi profilt tükrözi.

A Moody’s hangsúlyozza, hogy a devizaadós-besorolási plafon megegyezik a forintkötelezettségek felső osztályzati határával.

A magyar költségvetési és makrogazdasági politikát rendszeresen értékeli az Európai Bizottság, és az EU-hoz kötődő erőteljes kereskedelmi-beruházási kapcsolatok a Moody’s megítélése szerint minimálisra csökkentik az átutalási és konvertibilitási korlátozások kockázatát – áll a felminősítéshez fűzött elemzésben.

A Moody’s kiemeli, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar hazai össztermék tavaly 5 százalékkal csökkent, vagyis kisebb mértékben, mint az Európai Unió egésze, amelynek gazdasági teljesítménye átlagosan 5,9 százalékkal esett vissza 2020-ban.

A Moody’s véleménye szerint a magyar gazdaság középtávú kilátásait a 2025-ig tartó előrejelzési időszakban a magas beruházási ráták támasztják alá, és ez egyrészt azt tükrözi, hogy Magyarország vonzó a külföldi befektetők számára, másrészt azt, hogy a magyar kormány növekedésbarát gazdaságpolitikát folytat, beleértve alacsony társasági adót és a munkáltatók társadalombiztosítási hozzájárulásainak folyamatos csökkentését.

A magyar gazdaságban tavaly a GDP-érték 27,6 százalékának felelt meg a beruházási ráta, vagyis magasabb volt, mint a 22 százalékos uniós átlag – hangsúlyozza elemzésében a hitelminősítő.

A Moody’s kiemeli azt is, hogy tavaly egyetlen nagyberuházási programot sem töröltek Magyarországon, így az autóipari kapacitásbővítő beruházásokat és a zöldmezős programokat sem.

A cég közölte: azzal számol, hogy 2021-2025 között a GDP 0,3 százalékának megfelelő nettó pozitív külföldi működőtőke-beáramlás valószínűsíthető a magyar gazdaságban.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint Magyarország a “Baa” besorolási kategórián belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük GDP-arányos államadósság-rátájukat.

A Moody’s előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a magyar államadósság-ráta csaknem 4 százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken, emellett szűkülni fog a különbség magyar adósságráta és a többi “Baa2” besorolású szuverén adós adósságrátájának jórészt stabil, 65 százalék körüli mediánja között.

Az erőteljes jövedelmi bázis alapján ugyanakkor a bevételekhez mért 184,9 százalékos magyar adósságráta kedvező a “Baa2” besorolású többi szuverén adós mediánjával összemérve, ez ugyanis 285,3 százalék – hangsúlyozza elemzésében a Moody’s Investors Service.

A Moody’s  felminősítése nyomán több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot.

A Moody’s új, “Baa2” szintű magyar osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában “BBB”-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már két éve a jelenleg is érvényes “BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz”-ról, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél a  felminősítés előtt ennél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tartott érvényben Magyarországra.

A Moody’s az eddigi pozitívról stabilra módosította a magyar osztályzat kilátását. A Fitch és az S&P is stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

Az Accent Hotels idén Magyarország legvonzóbb munkaadója lett a HORECA szektorban

Az Accent Hotels kiemelkedő eredményt ért el a vizsgált területen, melynek köszönhetően a vállalat lett 2024-ben a „Legvonzóbb munkaadó” HORECA kategóriában.

Érdemes figyelni: felhasználókezelővel erősít online vonalon a NAV

Az elsődleges felhasználók a másodlagos és a technikai felhasználók jogosultságait 2024. április 25-től már nem az Online Számla rendszerben, hanem a NAV Felhasználókezelő felület „Felhasználók” menüjében kezelhetik.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.