Hirdetés
Kezdőlap Hírek Megdőlt a közbeszerzési csúcs
No menu items!

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak – közölte a Közbeszerzési Hatóság.

A hatóság 2021-es gyorsjelentését ismertetve azt írták: a tavalyi 7676 darab közbeszerzési eljárás értéke 23 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány előtti utolsó “békeévben”, 2019-ben elért 3430 milliárd forintot, illetve ennél is nagyobb mértékben a 2020-as 3263 milliárd forintot.

Tavaly is értékben az építési beruházások adták a közbeszerzési eljárások túlnyomó részét, 62,4 százalékát, míg darabszámban 38,9 százalékát. 2020-hoz képest ez a kategória ezermilliárd forinttal bővült. Az eljárások egyharmada (33,9 százalék) volt árubeszerzés, értékben ez a kategória 17,1 százalékot tett ki. A közbeszerzések 27,2 százalékát, értékben 20,5 százalékát adták a szolgáltatás-megrendelések tavaly.

Kovács László

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a folyamatokat elemezve kiemelte: 2020-ban véget ért a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak, és tavaly elkezdődött a 2021-2027-es, a periódusok végén jellemzően csökken a közbeszerzési eljárások száma, míg az új elején ismét megemelkedik.

A Partnerségi Megállapodással, illetve a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervvel kapcsolatos tárgyalások elhúzódása a közbeszerzések dinamikájára nincs hatással, mert a kormány előfinanszírozza az ezekből megvalósítandó projekteket, és az Európai Bizottság egyébként is mindig utólag számolja el az uniós forrásból megvalósított beruházásokat” – tette hozzá.

Mint írták, a kis- és közepes vállalkozások hagyományosan jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken:

az utóbbi három évben rendre megközelítette a 90 százalékot a kkv-k által elnyert beszerzések aránya, és ezt igazolja az is, hogy tavaly rekordértékben, 2521 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket kkv-k.

A gyorsjelentés szerint az eljárások terén intenzív a verseny. Ezt jelzi, hogy az egyajánlatos eljárások aránya értékben tavaly 14,3 százalékra csökkent a 2020-as 18,4 százalékról az uniós eljárásrendben (nagyértékű beszerzések terén), míg a nemzeti eljárásrendben 9,2 százalékról, 8,5 százalékra csökkent. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma alacsony, tavaly 260 volt. 2021-ben a megelőző évhez hasonlóan átlagosan 6,7 ajánlat érkezett be egy közbeszerzési eljárásra.

A gyorsjelentésben kiemelik azt is: az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb, 2020-ra vonatkozó Belső Piaci Eredménytábla 10. indikátora szerint a magyarországi ajánlatkérők minden információt megadnak, nincsenek eltitkolt adatok a közbeszerzésekben, ez Magyarországon 100 százalékos átláthatósági eredményt mutat, amivel az elsők között van az európai országok között.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot

Két új szállodával bővült az Accent Hotels portfóliója.

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.