Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban
No menu items!

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint az euróövezetben a GDP-arányos államháztartás hiány 4 százalékra csökkent a harmadik negyedévben a második negyedévi 6,4 százalék és az első negyedévi 7 százalék után. Az EU egészében az államháztartás hiánya 3,7 százalékra süllyedt GDP-arányosan a negyedévvel korábbi 5,8 százalékról és az első negyedévi 6,4 százalékról.

A GDP-hez viszonyított legnagyobb államháztartási hiány Máltán (8,1 százalék), Spanyolországban (7,3 százalék) és Romániában (7,1 százalék) volt. Dániának ugyanakkor 2,7 százalékos államháztartási többlete alakul ki a tavalyi harmadik negyedévben.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország GDP-arányos államháztartási hiánya 5,6 százalék volt a második negyedévi 3,2 százalék és az első negyedévi 7,9 százalék deficit után.

A GDP-arányos államadósság az eurózónában a 2021. második negyedév végi 98,3 százalékról 97,7 százalékra mérséklődött a tavalyi harmadik negyedévének a végére. Az EU egészében a mutató 90,9 százalékról 90,1 százalékra süllyedt.

A tavalyi harmadik negyedév végén Észtországban (19,6 százalék), Bulgáriában (24,2 százalék) és Luxemburgban (25,3 százalék) volt a legalacsonyabb a GDP-arányos államadósság.

A legmagasabb arányt Görögországban (200,7 százalék), Olaszországban (155,3 százalék), Portugáliában (130,5 százalék), Spanyolországban (121,8 százalék), Franciaországban (116 százalék), Belgiumban (111,4 százalék) és Cipruson (109,6 százalék) jegyezték fel.

Magyarország GDP-arányos államadóssága a harmadik negyedévben 80,3 százalékra nőtt a második negyedévi 77,4 százalékról és az első negyedévi 73,8 százalékról.

Tavaly a második negyedévhez képest a harmadik negyedévben 7 uniós ország növelte a GDP-arányos adóssághányadát, 20 ország csökkentette azt.

A legnagyobb csökkenést Görögországban (-6,6 százalékpont), Portugáliában (-4,9 százalékpont), Horvátországban (-3,7 százalékpont), Cipruson és Belgiumban (-2,3 százalékpont), Csehországban (-2,2 százalékpont) és Ausztriában  (-2,1 százalékpont) regisztrálták. A legnagyobb arányban Magyarországon (+2,9 százalékpont), Franciaországban (+1,5 százalékpont) és Romániában (+1,1 százalékpont) nőtt.

Éves viszonylatban 15 országban nőtt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, 12 államban pedig csökkent.

A legnagyobb növekedést Spanyolországban (+7,8 százalékpont), Magyarországon (+6,5 százalékpont), Máltán (+5,7 százalékpont), Ausztriában (+5,6 százalékpont) és Romániában (+5,5 százalékpont) regisztrálták. A legnagyobb csökkenés Cipruson (-6,4 százalékpont), Írországban (-3,6 százalékpont), Hollandiában (-2,5 százalékpont), Dániában (-2,4 százalékpont), Horvátországban (-2,3 százalékpont) és Svédországban (-2,2 százalékpont) következett be.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség hoz sikert

A Fidesz és a polgári jobboldal állapotáról Orbán Viktor felidézte: 45 százalékot kaptak az európai parlamenti választáson, ami a legjobb európai eredmény, ezzel listavezetők

Bécs: Kerékpárút-hálózat – biztonságosan a bécsi iskolákhoz

z új tanév kezdetével mintegy 260.000 bécsi diák indul útnak, így a város egyik legfontosabb célja, hogy mindenki biztonságosan érjen be az iskolába. Bécs kerékpárút-fejlesztési programja eddig 142 iskolát kapcsolt rá a városi kerékpárút-hálózatra.

Itt a bizonyíték: sokkal többet költenek a magyarok külföldön

Egy átlagos magyar turista akkor költ a legtöbbet, ha az Egyesült Államokba utazik, 484 ezer forint körül volt a fejenkénti átlag. Az Afrikába utazók 300 ezer, az Ázsiába tartók 294 ezer forintot költöttek el az utazásuk során.

Globális unikornist nevelhet az Accessio

Miközben a startupok számát tekintve Magyarország nem áll rosszul,...
Hirdetés

Hírek

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölő üzem

A kávé a kőolaj után a második legtöbbet értékesített termék a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztóval.

Gazdaság

Rekordokat döntöget a lakossági hitelezés, csúcson a személyi kölcsön

A lakáshiteleket annak ellenére is keresik, hogy a kamatok immár második hónapja emelkednek. Júliusban már a THM-plafon sem fogta vissza a bankokat az árazásban, egy átlagos lakáshitelnél 6,81 százalékos kamatot és 7,24 százalékos THM-et mért az MNB. 

Az új fizetési megoldás, a qvik sikere

Minden magyar ügyfélnek lehetősége van, hogy használja az új fizetési megoldást. A végső döntést a fogyasztók hozzák meg, a qvik akkor terjed el, ha a fogyasztók számára kényelmes, gyors, egyszerű és biztonságos - fejtette ki.

Mi vár a forintra ha Európa és Amerika kamatcsökkentést tervez szeptemberre?

A Bank of Japan szerepe most az, hogy megszilárdítsa Japán gazdasági pályáját. Egy újabb kamatemelésre minden bizonnyal szükség van

162,6 milliárd forint adózás előtti eredmény az első fél évben – MBH Bank

Az MBH Bank mérlegfőösszege 11,8 százalékos éves emelkedés nyomán 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén. A társaság 19,3 százalékos tőkemegfeleléssel és 17,8 százalékos elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a fél évet.