Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csúcsra jár az olaj és a gáz ára az orosz lépés hatására
No menu items!

Csúcsra jár az olaj és a gáz ára az orosz lépés hatására

A kereskedők attól tartanak, hogy a Gazprom csökkenti az Európába irányuló gázexportot az Északi Áramlat 2 leállítása miatt. Illusztráció: Bigstock

Az olajárak közelítik a hordónkénti 100 dollárt az orosz-ukrán háború veszélye miatt. A földgáz ára ugyancsak megugrott Európában, miután Németország leállította az Északi Áramlat 2 vezetéket. S bár Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi gázkonferencián továbbra is zavartalan gázszállítást ígért a kontinensnek, Európának fel kell készülnie az esetlegesen kieső orosz gáz pótlására.

Az elmúlt napokban a kőolaj és a földgáz ára is megemelkedett, mivel az orosz-ukrán feszültség fokozódása azzal fenyeget, hogy megszakad ezen erőforrások világpiacokra irányuló áramlása – írja a The Wall Street Journal.

Kedden a Brent nyersolaj határidős jegyzése 1,5 százalékot emelkedett és hordónként 96,84 dolláron zárt, miután nem sokkal korábban 99,50 dollárra, 2014 óta a legmagasabb szintre ugrott. A Nemzetközi Energiaügynökség közölte, hogy növekvő aggodalommal figyeli Oroszország nyilatkozatait és lépéseit. Mint írták, együttműködnek a tagországokkal – amelyek között az Egyesült Államok is szerepel, de Oroszország és Szaúd-Arábia nem – és a partnerekkel annak érdekében, hogy a piacon elegendő olaj legyen a kereslet kielégítésére.

Szintén kedden Európában a földgáz ára 10 százalékkal, megawattóránként 80 euróra emelkedett, miután Németország az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul leállította az Északi Áramlat 2 gázvezetéket. Az Oroszországot Németországgal összekötő, vadonatúj tenger alatti csővezetéken a Gazprom eddig még nem küldött gázt, de a kereskedők attól tartanak, hogy az orosz állami energetikai vállalat más útvonalakon keresztül csökkenti az exportot az Északi Áramlat 2 leállítása miatt.

Elemzők szerint sem valószínű, hogy az Oroszországból Európába irányuló gázáramlás megélénkülne az Északi Áramlat 2 leállítása miatt, sőt.

Az orosz gázpótlás nélkül viszont a régiónak harcba kell szállnia azért, hogy a 2022-23-as tél előtt megfelelő mennyiségű áramtermelő és fűtőanyagot tudjon biztosítani.

A Gazprom az elmúlt hónapokban csökkentette az Európába irányuló, alternatív útvonalakon keresztül történő áramlásokat, ami a szerződéses kötelezettségvállalásoknak megfelelően történt, de az árakat is rekordmagasra emelte. Tavaly a Kreml az orosz export növekedését az Északi Áramlat 2 beindításához kötötte.

A Nyugat kényes mérlegelési feladat elé néz, amikor eldönti, hogy milyen egyéb korlátozásokat vezessen be Oroszországgal szemben, és mikor. Az orosz gazdaságot leginkább károsító ágazat – az olaj- és gázipar – sújtása nagy problémákat okozna az Egyesült Államokban és Európában is, ahol vállalatok, kormányok és fogyasztók már most kiugróan magas energiaárakkal küzdenek.

A földgázpiacok nagymértékben ki vannak téve az Oroszországból érkező áramlások bármilyen fennakadásának. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Európa 2020-ban gázszükségletének 38 százalékát Oroszországból származó importból fedezte. Északnyugat-Európában az árak majdnem ötször olyan magasak, mint egy évvel ezelőtt.

Vlagyimir Putyin kedden egy gázkonferencián azt mondta, hogy Oroszország továbbra is zavartalan gázszállítást fog biztosítani.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.