Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A brit infláció lassulva is tíz százalék feletti
No menu items!

A brit infláció lassulva is tíz százalék feletti

A lakhatási költségeket nem számolva a fogyasztói árak a múlt hónapban átlagosan 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint. Az elemzői előrejelzések átlaga 9,8 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített márciusra.

A tizenkét havi brit infláció tavaly szeptember óta minden hónapban meghaladta a tíz százalékot. A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció hónapok óta több mint ötszörösen haladja meg a jegybanki célszintet.

A tavaly októberben mért 11,1 százalékos ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött. Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A brit statisztikai hivatal szerdán ismertetett friss adatai alapján a vártnál magasabb márciusi inflációban – az előző hónapokhoz hasonlóan – az élelmiszerek és az üdítőitalok drágulásának volt a legnagyobb szerepe: ebben a termékkategóriában átlagosan 19,2 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak a márciussal zárult tizenkét hónapban.

Az inflációs kosáron belül ez az összetevő 45 éve nem drágult a mostanihoz hasonló ütemben. A statisztikai hivatal indikatív visszatekintő számításai alapján legutóbb 1977 augusztusában volt magasabb az élelmiszer-árinfláció Nagy-Britanniában: akkor 21,9 százalékkal emelkedtek ebben a kategóriában a fogyasztói árak éves összevetésben.

Az élelmiszerek és az üdítőitalok áremelkedése jelentősen, egy teljes százalékponttal gyorsult márciusban: egy hónappal korábban 18,2 százalékos tizenkét havi drágulást mértek ebben a termékkörben.

A kiugró márciusi élelmiszerdrágulás fő hajtóerejét a kenyérfélék és egyéb feldolgozott gabonatermékek áremelkedése adta: e termékek 19,4 százalékkal voltak drágábbak márciusban, mint a tavalyi azonos hónapban. A statisztikai hivatal számításai szerint ebben a kategóriában soha nem mértek ilyen ütemű éves áremelkedést.

A közlekedési szektor ugyanakkor most már lefelé ható inflációs tényező, elsősorban az üzemanyagok árának folyamatos csökkenése miatt. E termékkategória kiskereskedelmi ára átlagosan 5,9 százalékkal volt alacsonyabb márciusban, mint egy évvel korábban.

A brit statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a motorbenzin literje a múlt hónapban átlagosan 1,468 fontba (618 forintba) került a februári 1,494 fontos átlag után, a dízelüzemanyagok literenkénti ára 1,695 fontról 1,665 fontra (701 forintra) csökkent.

A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – több mint egy éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és az azóta végrehajtott tizenegy kamatemelés nyomán jelenlegi alapkamata 4,25 százalék.(MTI)

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.

Heti makronaptár: GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek majd

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.