Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartási hiány - jelentős csökkenés az első negyedévben
No menu items!

Államháztartási hiány – jelentős csökkenés az első negyedévben

Az első negyedévben az államháztartás központi alrendszere 141,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami lényegesen kevesebb a tavaly január-márciusi 871,9 milliárd forint deficitnél – erősítette meg az előzetes adatokat részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.

A bevételek 640,8 milliárd forinttal (14,8 százalékkal) nagyobbak, a kiadások 89,2 milliárd forinttal (1,7 százalékkal) kisebbek voltak, mint a múlt év első három hónapjában.

Az első negyedév végén a központi költségvetés 139,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,7 milliárd forint hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 1,4 milliárd forintos többletet értek el.

Az első negyedévi deficit az idei évre előirányzott 998,4 milliárd forint pénzforgalmi hiány 14,2 százalékát teszi ki.

Márciusban 209,3 milliárd forint lett a havi hiány, kevesebb az egy évvel korábbi 345,3 milliárd forintnál.

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint az 1,8 százalékos hiánycél az államadósság arányának további mérséklésével párhuzamosan teljesíthető.

A PM közölte: az első három hónapban általános forgalmi adóból 305,4 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 41,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 64,1 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 28,1 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.

Az uniós fejlesztési projektek továbbra is jelentősen befolyásolták az egyenleget: március végéig összesen 283,7 milliárd forint uniós bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az idei évre előirányzott összeg 15,1 százaléka, a kiadások pedig a programok előfinanszírozása miatt 344,3 milliárd forintot, az éves összeg 17,6 százalékát értek el.

Az első negyedévben tavalyhoz képest a költségvetés több hazai forrást biztosított például a Modern Városok Program fejlesztéseire, a vasúthálózat megújítására, illetve a vállalkozások hatékonyságnövelő beruházásainak támogatására – hívták fel a figyelmet.

A minisztérium tájékoztatójából kiderül, a bevételek és kiadások egyenlegeként adódó 106,7 milliárd forint összegű nettó kamatkiadás 14,1 milliárd forinttal lett több az előző év azonos időszakához képest, mely a tárca szerint a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

A társadalombiztosítási alapok bevételei 30,2 milliárd forinttal meghaladták a tavalyi első negyedévit és az  időarányosnak megfelelően az éves előirányzat 24,4 százalékát érték el. A kiadások is a tervezett összeg 24,5 százalékánál tartottak március végén, bár 61 milliárd forinttal nőttek a tavalyi első negyedévhez viszonyítva.

A központi költségvetés adóssága március végéig 350,2 milliárd forinttal 29 038,4 milliárd forintra nőtt a tavalyi év végéhez képest, devizaadóssága pedig 411,3 milliárd forinttal 5313,5 milliárd forintra csökkent március végéig az elmúlt év végéhez képest, amiből 397,5 milliárd forintnak megfelelő összeget a nettó törlesztés 29,3 milliárd forintot az árfolyamváltozások magyaráznak. A devizaadósság március végén az összes államadósság 18,3 százalékát tette ki, a múlt év végi 20,0 százalékkal szemben.

Március végén a lakossági állampapírok állománya 7497,2 milliárd forintot tett ki, ami 18,5 milliárd forint csökkenést jelent december vége óta, amiben nem háztartásoknál lévő lakossági állampapír-állomány leépítése játszott szerepet. (MTI)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.