Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Szelfi alapú banki azonosítás - akár, ha pizzát rendelnénk
No menu items!

Szelfi alapú banki azonosítás – akár, ha pizzát rendelnénk

A régióban elsőként vezette be az éjjel-nappal, bárhonnan elvégezhető ügyfél azonosítás és ezen keresztül a hitelek helyfüggetlen ügyintézésének lehetőségét a MikroCredit Zrt. A digitális innovációval egy órán belül elérhető lenne a kis összegű hitel.

Sárközi Zoltán

Az európai pénzintézetek lemaradtak a digitálizálásban. Sárközi Zoltán, a MikroCredit Zrt. vezérigazgatója szerint Magyarországon nem olyan régen még ugyanúgy intézték az ügyeket, mint 20 éve, ami a hitelfelvételre különösen igaz.

A fogyasztói elvárások azonban megváltoztak. A fiatalok szinte már elvárják, hogy bármikor, bárhonnan és legfőképp nagyon gyorsan tudják intézni ügyeiket, köztük a pénzügyeiket is.

“Mi magunk is azt tapasztaljuk, hogy ügyfeleink minden napszakban indítanak kölcsönigényléseket. Fintech piaci szereplőként úgy alakítottuk ki folyamatainkat és technológiai hátterünket, hogy minél gyorsabban tudjunk alkalmazkodni a piaci lehetőségekhez” – fejtette ki.

Mint mondta: a nem valós idejű ügyfél azonosítást lehetőségét megalapozó rendelet 2018 decemberében látott napvilágot. A MikroCredit szinte azonnal elindította az online hitelfelvételt gyorsító, bármikor készíthető szelfi alapú ügyfél azonosítást.

A pénzügyi vállalkozás – a régióban egyedüliként – olyan elektronikus aláírást rendszeresített, amelyhez nem szükséges semmilyen külső eszköz, applikáció letöltése sem.

A böngésző segítségével pár kattintással fokozott biztonságú elektronikus aláírással lehet ellátni a hitelszerződést – fogalmazott Sárközi Zoltán.

A munkáltatói keresetigazolást kiváltotta a pénzintézet azzal, hogy a jövedelemigazolásra bankszámla kivonat feltöltésére is megoldást talált. A rendszer automatikusan letölti a bankszámla kivonatokat, amivel a törvény által előírt jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató megállapítását is leegyszerűsíti.

Függetlenítették a “nyitva tartás” időszakától is a folyamatot: a nem valós idejű szelfi videós azonosítás révén  júliustól az éjszaka indított hitelkérelmeket másnap reggel 8-tól, a hétvégén elindított igényeket hétfő reggel 8 órától már jóvá hagyhatják.

Egy lépésre vannak attól, hogy éjjel nappal és a hétvégén is egy órán belül folyósíthassanak kölcsönt.

A technológia rendelkezésre áll, az azonnali átutalás lehetőségének bevezetéségének indulási időpontját azonban a pénzügyi kormányzat elhalasztotta 2020-ra. 

A videós szelfi azonosítás mögött a TechTeamer Kft. áll, és egy különleges, biztonságos, egyedi know-how technológia húzódik meg.

A vállalkozás partnere, a FaceKom VideoChat szoftverbe épített egyedi megoldása teszi lehetővé a szelfi videóban szereplő személy és a feltöltött személyi igazolványban szereplő fotó arcfelismerését és összehasonlítását.

Az arcfelismerést a Single Shot Multibox Detector mély neurális háló segítségével valósították meg, amely a ma ismert egyik leginnovatívabb módszer. Az arcfelismerés alapmodellje a WIDER nevű adathalmaz elemzésével készült, ami több mint 32 ezer képen található 390 ezer arc tanítása után állt elő.

Bodnár Zsigmond, a TechTeamer Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta:

„A banki szektor digitalizációja nagy kihívások előtt áll. Az nyilvánvaló, hogy minden bank és hitelintézet ebbe az irányba halad, de sajnos sokan a digitalizációt csupán egy értékesítési csatornaként értelmezik és használják, ahol a meglévő offline termékeiket akarják eladni.

A MikroCredit több mint egy évtizede az első vállalkozás, aki újonnan lépett színre a hazai a pénzügyi hitelezési piacra. Nagy előnye, hogy a nulladik ponttól az online hitelezésre építette a szervezetét, így nagyon gyorsan tudja implementálni a legújabb technológiai újításokat.”

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Négy hidrogén- és 11 elektromos hajtású autóbuszra érkezett pályázat a HUMDA-hoz

A támogatási okiratok 2024 nyarára várhatóak, a projekteket legkésőbb 2027. június 30-ig kell lezárni, azaz addig kell beszerezni az autóbuszokat.

Egymilliárd dollárt gyűjtött az önvezető startup

A Wayve olyan szoftvert fejleszt, amely közérthetően elmagyarázza, hogy egy autó miért hozott egy bizonyos vezetési döntést.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési...

A magyar munkavállalókat segíti a munkásszállás-kialakítás támogatása

Czomba Sándor szerint a belső mobilitást szeretnék segíteni, vagyis nem vendégmunkásoknak épülnek a szállások.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések