Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág EU: Korona-kötvény nincs, mentőhitel lesz
No menu items!

EU: Korona-kötvény nincs, mentőhitel lesz

Megegyeztek az európai pénzügyminiszterek a bajban lévő tagállamok megsegítéséről. Az olaszok is elfogadták a kompromisszumot. A pénzből azonban nem kérnek. Továbbra is a korona-kötvények bevezetésében bíznak.

Egyezség Brüsszelben

Paolo Gentiloni

Roberto Gualtieri

A pénzügyminiszterek egyezségre jutottak. A kormányfőknek a héten még rá kell bólintaniuk a megállapodásra. Az uniós gazdasági biztos, az olasz Paolo Gentiloni elégedett: „A mentőcsomagból minden tagország segíteni tud az egészségügyön, a cégeken és a családokon is. Európa példát mutat szolidaritásból.” A római gazdasági miniszter, Roberto Gualtieri el tudja ugyan fogadni a javaslatot, de továbbra is az euró, illetve korona-kötvények bevezetésében bízik.

A megállapodás szerint a pénzt a jelenleg 80 milliárd euró likvid tőkével és 700 milliárdos tagállami garanciavállalással rendelkező Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) adja.

Forrás: Shutterstock

Ha a pénz elfogyna, a tagállamok garanciát vallattak az alap feltőkésítésére. A déli államok korábban elutasították az ESM-et. Az euró-válság idején létrehozott alapról rossz emlékeik vannak. Az eddigi hitelkihelyezéseiről az EKB, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság együtt döntött. A ’Trojka’ néven elhíresült hármas reformokhoz, megszorításaikhoz kötötte a kölcsönöket és szigorúan felügyelte a betartásukat. A mostani megállapodásban lefektették, hogy feltételek nélkül lehet pénzhez jutni az ESM-ből. A tagállamoknak mindössze azt kell igazolniuk, hogy a hitelt közvetlenül a korona-válság leküzdésére használják. A lazítás addig marad, ameddig a vészhelyzet fennáll a kontinensen.

A Kilencek az Északiak ellen

A segítségnyújtás módjáról vitatkozó csoportokat a ’Kilencek’ és az ’Északiak’ alkotják. A ‘Kilencek’ tehát a déli államok, az olaszok, a franciák, a spanyolok, a portugálok és a görög, valamint a meglepő módon hozzájuk csatlakozó Belgium, Írország, Luxemburg és Szlovénia. Pénzügyi szolidaritást várnak a gazdaságilag és járványügyi szempontból is sokkal jobb helyzetben lévő északiaktól. Az  ‘Északiak’, Ausztria, Finnország, Hollandia és Németország az euró-kötvények legelszántabb ellenzői.

Mark Rutte

A segítésért cserébe elengedhetetlennek tartja a szigorú feltételeket” – fogalmazott Mark Rutte holland miniszterelnök a kormányfők legutóbbi videó konferenciáján. Sebastian Kurz osztrák és Angela Merkel német kancellár egyetértően bólogattak – írta akkor a vezető olasz napilap, a Corriere della sera. Az ’Északiak’ most lemondtak a feltételekről. Cserébe a ’Kilencek’ belenyugodtak, hogy továbbra se lesznek összeeurópai kötvény.

Az ESM konstrukciója ismeretében világos, miért vannak az ’Északiak’ a feltétel nélküli pénzkihelyezés esetén is az alap mellett:

Az eurókötvénykért a tagállamok egyetemlegesen felelnének. Tehát minden egyes országnak jót kellene állni a teljes kibocsátásért a többiek kiesése esetén.

Ezzel szemben az ESM által felvett hitelekért a tagállamok csak az alapító szerződésben meghatározott mértékig szavatolnak. A legtöbbért, az alap negyedéért Németország.

Öröm Európa-szerte

Az euró-kötvényekhez retorikájában a legellenségesebben hozzáálló holland pénzügyminiszter, Wopke Hoekstra Twitter üzenetében próbálta elásni a csatabárdot és a kompromisszum tényét hangsúlyozta: „Hosszú viták és üzengetések után tárgyalóasztalhoz ültünk és rövid idő alatt egy jó kompromisszumra jutottunk. Az ESM-ből gyorsan és egyszerűen juthat segítséghez minden bajba került tagállam.”

Elégedett a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire is:

Bruno Le Maire

Demonstráltuk, hogy válsághelyzetben képesek vagyunk gyorsan egyezségre jutni. Egy nagy nap Európának.”

Korábban Macron elnök próbált közvetíteni a ’Kilencek’ és az ’Északiak’ között. Ő vetette fel a korona-kötvények ötletét. Az ezek kibocsátásából befolyó pénzt csak a járvány és gazdasági hatásai leküzdésére lehetett volna felhasználni. A sajtótájékoztató újságírói kérdésre, mi szerint érdemes-e az olaszoknak reménykedniük, lesznek-e közös kötvények, a párizsi pénzügyminiszter az ’Északiaktól’ ismert egyértelmű választ adott: „Nem.”

A római gazdasági miniszter, Gualtieri ennek ellenére sikerről beszélt. Aláhúzta, hogy nem csak az ESM szigorú folyósítási szabályainak felfüggesztését érték el. Létrejött a 100 milliárd euró tőkéjű ’Sure’- hitelkerete. Ebből a tagállami cégek pályázhatnak támogatásra a csökkentett munkán lévő dolgozóik után fizetendő bérek és közterhek fedezésére. Francia-olasz javaslatra megalakult a ’Recovery Fund’ is. Az ideiglenes létrehozott alap forrásaira a válság miatt likviditási nehézségekkel küzdő tagállami vállalatok pályázhatnak.

Vita Rómában

Gualtieri szavait árnyalja, hogy az olasz kormánypártok között komoly vita van az ESM-ről. A nagyobbik, az ideológiailag nehezen besorolható, de leginkább baloldali populista ’5 Csillag Mozgalom’ (M5S) elutasítja az ESM-t. Ragaszkodik a kötvényekhez.

Stefano Patuanelli

Egyértelmű és megmásíthatatlan a véleményünk az ESM-ről: Nem” – tette világossá az M5S álláspontját a párt erős embere, Stefano Patuanelli gazdaságfejlesztési miniszter az olasz közszolgálati televízió, a RAI kérdésére. Nem hisznek a brüsszeli ígéreteknek. Attól tartanak, hogy a források igénybevétele után felbukkan a ’Trojka’ és utólag feltételeket támaszt.

Nicola Zingaretti

A koalíciós partner szociáldemokraták (PD), akik korábban a brüsszeli feltételektől és ellenőrzéstől tartva szintén elutasították az ESM-t, a pénzügyminiszterek tanácskozásán született kompromisszum után már az igénybevétele mellett vannak.

Az ESM új formájában nem sérti Itália szuverenitását” – nyilatkozta a pártelnök, Nicola Zingaretti.

A párton kívüli miniszterelnök, Giuseppe Conte kényes helyzetbe került. Az ESM felhasználást sokáig elutasította, a brüsszeli megállapodást azonban üdvözölte. „Ha a miniszterelnök nem tartja a magát korábbi szavaihoz, számunkra véget ér a koalíció” – tette világossá az M5S felháborodását a párt szenátora, Mario Giarrusso. Ennek hatására Conte ismét az ESM ellen foglalt állást:

Giuseppe Conte

Nem fogjuk igénybe venni. A véleményem nem változott és nem is fog változni.

A munkaadók nagyhatalmú érdekképviseleti szervezete, a Cofindustria a másik irányból gyakorol nyomás Contéra. Brüsszeli segítség nélkül finanszírozhatatlannak tartják a kormány gazdaságélénkítő terveit.

Minden forrást fel kell használnunk. A baj olyan nagy, hogy nem engedhetjük meg magunknak a válogatás luxusát” – mondta a szervezet elnöke, Vincenzo Boccia. Hasonló véleményen van a német külügyminiszer-helyettes, Michael Roth is: „Európai segítség nélkül az olaszok nem fognak tudni kilábalni a válságból.” Figyelemre méltó szavak tekintettel arra, hogy Berlin sokáig hallani sem akart az ESM feltételrendszerének lazításáról.

A végső szót az ESM igénybevételéről az olasz parlamentnek kell kimondania. Az ellenzék két meghatározó pártja, a jobboldali populista Liga és Berlusconiék még nem foglaltak állást. Az M5S az ESM igénybevételének megszavazása esetén a koalíció felrúgásával fenyeget.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség hoz sikert

A Fidesz és a polgári jobboldal állapotáról Orbán Viktor felidézte: 45 százalékot kaptak az európai parlamenti választáson, ami a legjobb európai eredmény, ezzel listavezetők

Bécs: Kerékpárút-hálózat – biztonságosan a bécsi iskolákhoz

z új tanév kezdetével mintegy 260.000 bécsi diák indul útnak, így a város egyik legfontosabb célja, hogy mindenki biztonságosan érjen be az iskolába. Bécs kerékpárút-fejlesztési programja eddig 142 iskolát kapcsolt rá a városi kerékpárút-hálózatra.

Itt a bizonyíték: sokkal többet költenek a magyarok külföldön

Egy átlagos magyar turista akkor költ a legtöbbet, ha az Egyesült Államokba utazik, 484 ezer forint körül volt a fejenkénti átlag. Az Afrikába utazók 300 ezer, az Ázsiába tartók 294 ezer forintot költöttek el az utazásuk során.

Globális unikornist nevelhet az Accessio

Miközben a startupok számát tekintve Magyarország nem áll rosszul,...
Hirdetés

Hírek

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölő üzem

A kávé a kőolaj után a második legtöbbet értékesített termék a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztóval.

Gazdaság

Rekordokat döntöget a lakossági hitelezés, csúcson a személyi kölcsön

A lakáshiteleket annak ellenére is keresik, hogy a kamatok immár második hónapja emelkednek. Júliusban már a THM-plafon sem fogta vissza a bankokat az árazásban, egy átlagos lakáshitelnél 6,81 százalékos kamatot és 7,24 százalékos THM-et mért az MNB. 

Az új fizetési megoldás, a qvik sikere

Minden magyar ügyfélnek lehetősége van, hogy használja az új fizetési megoldást. A végső döntést a fogyasztók hozzák meg, a qvik akkor terjed el, ha a fogyasztók számára kényelmes, gyors, egyszerű és biztonságos - fejtette ki.

Mi vár a forintra ha Európa és Amerika kamatcsökkentést tervez szeptemberre?

A Bank of Japan szerepe most az, hogy megszilárdítsa Japán gazdasági pályáját. Egy újabb kamatemelésre minden bizonnyal szükség van

162,6 milliárd forint adózás előtti eredmény az első fél évben – MBH Bank

Az MBH Bank mérlegfőösszege 11,8 százalékos éves emelkedés nyomán 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén. A társaság 19,3 százalékos tőkemegfeleléssel és 17,8 százalékos elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a fél évet.