Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Zalaegerszeg. Ultramodern hadiüzem épül 60 milliárd forintból
No menu items!

Zalaegerszeg. Ultramodern hadiüzem épül 60 milliárd forintból

A harcjárműveket gyártó üzem mellé egy 20 hektáros területen tesztpályát is kialakítanak. Fotók: MTI/Varga György

Mintegy hatvanmilliárd forintos beruházással csúcstechnológiás harcjárműveket gyártó üzem épül Zalaegerszegen. Az ötszáz embert foglalkoztató gyárban 2023-ban indul a termelés, fejlesztéssel is foglalkoznak majd – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter a honvédelmi miniszterrel közös satjótájékoztatón.

A Rheinmetall-lal együttműködve – a gyártóüzemen túl – egy, a Lynxek és off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is kialakítanak a ZalaZone járműipari tesztpályán – tette hozzá Palkovics László.

Kifejtette: nem ez az első eset, hogy a hagyományos magyar-német együttműködésben egy közös projekt innovációs elemmel is bővül.

A zalaegerszegi vegyesvállalat jelentősége ugyanakkor abban van, hogy a magyar haderőfejlesztési program legnagyobb értékű beszerzése révén a Magyar Honvédséget az új üzemben készülő harcjárművekkel látják el.

Palkovics László

A tárcavezető szerint 2020 első felének tapasztalatai alapján okkal számíthatunk arra, hogy a német vállalatok az eddigieknél is jobban keresik a közép-európai lehetőségeket. A német világmárkák a beszerzési láncok lerövidítése érdekében szorosabbra fűzhetik magyarországi kapcsolataikat, a Rheinmetall megjelenése is az Audi, a BMW, a Mercedes és egyéb beszállítók jelentős márkáinak sorát gyarapítja.

A magyar kormány határozott szándéka a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében és mellett, hogy a szektor új beruházásai folyamatosan növeljék a kutatás-fejlesztési kapacitások szintjét, az új gyártókapacitásokban pedig egyre nagyobb hányadot tegyenek ki a legújabb, csúcstechnológiai műszaki megoldások – fogalmazott a miniszter.

Hozzáfűzte, hogy a páratlan adottságokkal rendelkező ZalaZone mellett nemzetközi szinten is jelentős ipari-innovációs bázis épül, ami bővíti a tesztpálya szolgáltatási kínálatát, erősíti a hazai ipart és a magyar vállalkozások beszállítási lehetőségeit. Zalaegerszeg és a térség a magyar gazdaság talpraállításának motorja lehet.

Benkő Tibor

Benkő Tibor honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a biztonsági helyzet és környezet rendkívül gyorsan, élesen, sokszor kiszámíthatatlanul változik, a kormánynak és a katonáknak látniuk kell, hogy milyen feladat és felelősség hárul rájuk Magyarország és a magyar emberek békéjének megóvása érdekében. Az elmúlt évtizedekben a környezetünkben kialakult helyzet rendkívül sok kihívást rejt, ezért felkészültnek kell lenni, a honvédelmi és haderőfejlesztési program ezt a célt szolgálja.

A program nemcsak a technikai eszközök megvásárlásáról szól, hanem a hadiipar megteremtéséről, a kutatás-fejlesztés, a foglalkoztatás biztosításáról is. A harcjárművek beszerzésével 17 éves lemaradást pótolnak a magyar katonák, mert a honvédségnek 2003-ig voltak páncélozott szállító harcjárművei, de azokat akkor kivonták az önjáró lövegekkel együtt, most ezt kell újra megteremteni.

Maróth Gáspár

Maróth Gáspár, a Miniszterelnökség védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa arra emlékeztetett, hogy éppen száz éve hozták létre Magyarországon a haditechnikai intézetet, de a második világháború, majd a rendszerváltás után a hadiipari kutatás padlóra került. Hozzátette, hogy a szomszédos országokban is magasabb volt a hadiipar fejlettségi szintje, de sikerült a világban olyan partnereket találni, amelyekkel megteremtették a feltételeket.

A Zalaegerszegre került harcjárműgyártásért is több ország állt sorba – sokkal nagyobb reményekkel, mint mi – végül a nemzetközi ipar számára is mértékadó beruházás itt valósulhat meg.

Nem ez az első hadiipari gyár az országban, a versenytársak szerint is hasonlóan magas szintű a Kiskunfélegyházán elindított fegyvergyártás. További tervek is vannak, a hadiipar vonzza magával az egyéb kutatási-fejlesztési területeket, más iparágak is számtalan technológiai fejlesztést innen vesznek át – jelezte a kormánybiztos.

Armin Papperger

Armin Papperger, a Rehintemall AG igazgatótanácsának elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon rendkívül magas színvonalú munkakörülményeket tapasztaltak, és rendkívül szoros és pontos együttműködést a kormányzat és az ipari szereplők között. A zalaegerszegi gyárral Magyarország nagyon erős taggá válik a NATO-ban, a világ legfejlettebb technológiája kerül ide.

A Rheinmetallnak Zalában épül fel a 142. gyártóüzeme, ami a védelmi iparban a legkorszerűbb lesz. Olyan elektronikákat tartalmazó platformokat gyártanak, amelyekben meghatározó a mesterséges intelligencia, a digitális és a robottechnika – fogalmazott a német cégvezető.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Jó, hogy van: pozitívan fogadták a zsugorinflációs tájékoztatást

A lakosság kétharmada hallott már az élelmiszer-kereskedőket érintő tájékoztatási kötelezettségről, amely a kiszereléscsökkentett termékekre hívja fel a figyelmet.

Jól állunk – Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye

A szálláshelyek márciusban 63,6 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 24 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor

Nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez

Magyarország a migránsválság 2015-ös kezdete óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot

Az agglomerációban 10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára

A járásokat tekintve közölték, hogy a használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel.
Hirdetés

Hírek

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.
Hirdetés

Gazdaság

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.