Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Kovács Árpád: támogatás, ami az EU-ból nem jött, azt kellene az adósságra...
No menu items!

Kovács Árpád: támogatás, ami az EU-ból nem jött, azt kellene az adósságra költeni

Az Uniós támogatások nem érkeztek meg, az átutalás a választás miatt jövőre tolódhat, akkora összegről van szó körülbelül, amennyit az adósságszolgálatra kell  fordítani – derült ki a Költségvetési Tanács elnökének szavaiból. Kovács Árpád elmondta: 2016-ban “egy fillér eu-s pénzt nem kaptunk”, alkalmazkodhatunk most is, mint akkor.

A bruttó hazai termék (GDP) emelkedése Magyarországon töretlen, és valószínűsíthetően jövőre és 2020-ban is fennmarad – mondta a Költségvetési Tanács elnöke a Soproni Egyetem által tizenkettedik alkalommal megrendezett Soproni pénzügyi napok első napján.

Kovács Árpád úgy látja, hogy az év végére az államadósság GDP-arányos csökkenése is reálissá válhat, amivel a stabilitási törvény előírása teljesül.

Kifejtette, a pénzforgalmi egyenlegben megjelenő hiányt az okozza, hogy a kormány – mozgásban tartva a gazdaságot – megelőlegezte az európai uniós támogatásokat, mert azok nem érkeztek meg. Az adóbevételek 48 százaléka futott be az első félévben, több, mint 2017-ben – mondta.

Amennyiben az Európai Uniótól év végéig érkezik pénz Magyarországra, akkor a pénzforgalmi hiány elviselhető lesz, ugyanakkor nem úgy fog megvalósulni, ahogy erről a kormány 2017 tavaszán döntött – mondta, majd hozzátette: az európai uniós választások miatt elképzelhető, hogy a támogatások a jövő év elején érkeznek meg. Amennyiben nem, akkor ehhez alkalmazkodnia kell Magyarországnak, ahogy tette ezt 2016-ban is. Akkor “egy fillér eu-s pénzt nem kaptunk”, de ehhez képest most jobb helyzetben vagyunk – fogalmazott.

Közölte, az európai uniós támogatások mértéke ugyanis “nem elviselhetetlenül nagy összeg”, mert körülbelül annyit kell az adósságszolgálatra fordítani. Tavaly fordult elő először, hogy a EU-ból beérkező források meghaladták az adósságszolgálati terheket – mondta.

Az Európai Uniónál még 350 milliárd forintnyi, Magyarországról küldött számla vár kifizetésre.Ezt Varga Mihály újságírói kérdésre közölte egy konferencia szünetében.  A miniszter arra számít, hogy az uniós pénzek átutalása ugyanúgy történik majd, mint a múlt évben, azaz az év vége közeledtével nő majd meg a Magyarországra utalt EU-s pénzek nagysága – a szerk.

Kovács Árpád a kilátásokról elmondta, a munkaerőhiány a termelési növekedés korlátja, és a beruházások befejezésének a gátja lehet Magyarországon is, ahogy az egész világban.

Úgy vélte, Magyarország mozgásterét és cselekvési pályáját erősen meghatározza az európai bankrendszer törékenysége, a rendszerellenes és EU-ellenes pártok jelenléte, s az, hogy az unióban is mindössze két százalékos gazdasági növekedést remélnek jövőre. Amennyiben Magyarország ezt túlteljesíti, akkor a problémáit oldani tudja, ugyanakkor a ciklus-elmélet miatt fel kell készülni egy olyan időszakra is, amikor ismét gazdasági válság lesz – fogalmazott az elnök.

Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatója a 2010 utáni magyar adóreformról azt mondta, hogy annak a legnagyobb eredménye a gazdaság fehéredése. Ezt nemcsak a munkát terhelő adók csökkentése és a fogyasztási adók növekedése okozta, hanem például az online pénztárgépek bevezetése és az elektronikus közbeszerzési rendszer.

A 12. alkalommal megrendezett kétnapos Soproni pénzügyi napok fő témája az adózás és annak társadalmi, gazdasági hatásai. Vágyi Ferenc, a Soproni Egyetem dékánja elmondta, azért ez az idei konferencia témája, mert jövőre lesz száz éve, hogy Georg Wilhelm von Siemens megírta azt a dokumentumot, ami az általános forgalmi adó alapja volt.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.

Heti makronaptár: GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek majd

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.