Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Matolcsy György: ma már 40-50 év kell a sikerhez
No menu items!

Matolcsy György: ma már 40-50 év kell a sikerhez

Matolcsy: némi szerencsével Magyarország is hosszan tartó, megalapozott fejlődés előtt áll. Illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

Átalakulnak a felzárkózás feltételei, a gazdasági siker eddigi követelményei újakkal bővülnek a világban. A felzárkózás időigénye is nő, egyre hosszabban kell tehát kiválónak lenni – írta friss jegyzetében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Matolcsy György a növekedés.hu-n közzétett írásában a környezeti és a társadalmi fenntarthatóságot nevezte a 21. század döntő tényezőjének. A természet kárára ma már nem lehet növekedést erőltetni, és elakad a felzárkózás akkor is, ha nem áll mögötte magas foglalkoztatás, az állandóan bővülő tudás – tette hozzá.

A társadalmi feltételek közül különösen a rejtett tényezőket tekinti fontosnak, felzárkózási forrásnak tekint mindent, ami a kultúrához kapcsolódik.

Az elemzésből kiderül, hogy a pénz sem veszti el a jelentőségét, de a szerepe átalakul. A világ a pénzbőség korába lépett, ezért nem annyira a mennyiség, hanem a gyors, hatékony felhasználás a legfontosabb.

A pénzt egyszerre kell a növekedés erősítésére, valamint az egyensúlyok beállítására, visszaállítására fordítani – hangsúlyozta.

Matolcsy György szerint a 21. századi átalakulásban sem szűnnek meg az eddigi versenyfeltételek. A pénz örök törvényei továbbra is érvényesek, és ezután is sok múlik majd egy közösség értékrendjén, a versenyszellemen, a munka megbecsülésén – írta.

A jegybankelnök szerint az erőforrások közül mindig a társadalmi a fontosabb, a nyersanyag és az energia nem pótolhatja ezt. A korábbi példák is bizonyítják, hogy a felzárkózás motorjai az erős nemzetállamok, és minden siker mögött jó stratégia, hatékony kormányzás áll – fogalmazott.

Kiemelte, hogy nőtt a felzárkózások időigénye: már nem Japánra vagy Szingapúrra érvényes 23 év, vagy a bajoroknál, osztrákoknál tapasztalt 25-30 év és biztosan nem az írek 15 éves idősávja vagy az eddig nem annyira ismert észt példa működik, ma már 40-50 év kell a sikerhez. Egyre hosszabban kell tehát kiválónak lenni – tette hozzá.

Az MNB-elnök megjegyezte, hogy az utóbbi évtizedek változásainak sok ország lett a vesztese, a legfejlettebb államok közé kevesen jutottak be. Száz évvel ezelőtt Argentína még fejlettebb volt, mint Nyugat-Európa többsége, ma már elmarad tőlük, az utóbbi évtized nagy visszaesője pedig Görögország a jegybankelnök szerint. Ugyanakkor Lengyelország történelmi hátrányt dolgozott le a rendszerváltás óta, és némi szerencsével Magyarország is hosszan tartó, megalapozott fejlődés előtt áll – véli Matolcsy György.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.