Hirdetés
Kezdőlap Építőipar ÉVOSZ: optimistább az építőipar, de még mindig kevés a szakember
No menu items!

ÉVOSZ: optimistább az építőipar, de még mindig kevés a szakember

Az építőipari vállalkozások kielégítőnek ítélik meg üzleti helyzetüket, az idén 9-10 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak. Ugyanakkor többségüket továbbra is akadályozza a szakemberhiány – közölte felmérése alapján az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Az elmúlt néhány évben tapasztalható fellendülést követően a koronavírus-járvány kitörése miatt tavaly a vállalkozások felénél az értékesítés nettó árbevétele csökkent, másik felénél változatlan maradt, vagy enyhén növekedett. Növekedést elsősorban azok a vállalkozások jeleztek, amelyek a több lábon állás jegyében nem csak kivitelezéssel foglalkoznak. A járvány harmadik hullámában adott válaszok szerint a vállalkozások fele ebben az évben nem számít jelentős javulásra – írták.

A megkérdezett vállalkozások megrendeléseinek közel 60 százaléka közmegrendelés, a válaszadók a közmegrendelések, közbeszerzések és a magánmegrendelések volumenének növekedését várják – közölte az ÉVOSZ.

A felmérésben a korábbi néhány év felméréseihez hasonlóan a válaszadó cégek 78 százaléka tevékenységét leginkább akadályozó tényezőként emelte ki a szakemberhiányt.

Ezt súlyosbította, hogy a járvány miatt teljes munkabrigádok estek ki a munkából hosszabb-rövidebb időre. A feketefoglalkoztatás jelentős mértékű csökkenését a cégek továbbra sem érzékelik – állapították meg.

A cégek majdnem ötödénél a 2021. évi kapacitást lekötő rendelésállomány meghaladja a jelenlegi kapacitásukat. A szűkös kapacitás leginkább a lakásépítő cégeknél tapasztalható, egyrészt a lakásépítési kedv fellendülése, másrészt a családtámogatás nyomán növekvő lakásfelújítási igény miatt.

A felmérés rámutat arra, hogy a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírások alkalmazásának határidő-elhalasztása, az 5 százalékos áfa visszaállítása az új lakások építésénél, értékesítésénél élénkíti a lakásépítési szektort, de lendületének megtartásához elengedhetetlen a vállalkozások kapacitásbővítése, illetve az építőanyagipar, mint háttéripar stabil és folyamatos működése.

Az ÉVOSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a válaszadók fele létszámbővítési és bérfejlesztési tervekről is beszámolt. Tavaly átlagosan 9 százalékkal növelték a béreket, 2021-ben pedig inflációt követően, mintegy 4-5 százalékos bérfejlesztéssel kalkulálnak. Azonban ilyen szintű emeléssel nem lehet az ágazatban a versenyszférához képest tapasztalható lemaradást behozni – jegyezték meg.

A vállalkozások várakozásai alapján ebben az évben az építőanyagok ára, valamint az anyagmentes alvállalkozói díjak, és az élőmunka árának emelkedése lesz a legnagyobb mértékű.

A válaszadók úgy látják, a fuvardíjak és az építőgépek bérleti díjai is az inflációs várakozásokat meghaladó mértékben, 8-10 százalékkal fognak emelkedni.

A járvány miatt a munkavállalók kiszámíthatatlanul esnek ki a munkából, ez késedelmet okozhat a vállalt szerződések teljesítésében. A folyamatok lelassultak, bizonyos döntéseket elhalasztanak, az ellátási láncban fennakadások tapasztalhatók, sok esetben a kivárási taktikát választják a piac szereplői. Ez bizonytalanságot, esetleg rossz megítélést okoz, és a bizonytalansági faktor a vállalási árakban is megjelenhet – írja az ÉVOSZ

Tavaly a járvány nagy kihívásokat állított a vállalkozások elé likviditásuk megőrzése szempontjából. A partnerek a korábbi időszakokhoz képest kicsit nagyobb százalékban fizettek késedelmesen, és a kintlévőségek behajthatóságának megítélése sem javult. A tartozások 92 százalékát behajthatónak minősítették a vállalatok – közölte a szakmai érdekképviselet.

A ÉVOSZ 400 cég megkérdezésével készítette felmérését.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Demján Sándor program a az exportképes kis- és közepes vállalkozásokat segíti

A 900 ezer regisztrált kkv közül kiveszik a kényszervállalkozókat, valamint azokat, akik nulla eredményt értek el, illetve köztartozással rendelkeznek, akkor 200 ezer kkv-hez jutnak el.

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggel

Az euró 1,0840 dollárra erősödött péntek reggel a csütörtök kora esti 1,0828 dollárról.

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggel

Az euró 1,0840 dollárra erősödött péntek reggel a csütörtök kora esti 1,0828 dollárról.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.