Hirdetés
Kezdőlap Autó A brutális amerikai zöld támogatás a Volkswagen európai terveit is felülírhatja
No menu items!

A brutális amerikai zöld támogatás a Volkswagen európai terveit is felülírhatja

Illusztráció: Bigstock

A Volkswagen akkumulátorgyárat tervez építeni Kelet-Európában, de mivel az amerikai kormány milliárdokkal támogatja a zöld technológiákat, az autógyártó egy jelentés szerint előbb meg akarja várni az Európai Unió reakcióját.

A Financial Times jelentése szerint a német autógyártó egyelőre félretette egy esetleges kelet-európai akkumulátorgyártól szóló terveit, mégpedig azért, mert az Egyesült Államokban hatalmas összegekkel támogatják a klímabarát beruházásokat.

Becslések szerint a vállalat tízmilliárd dolláros amerikai támogatást kaphatna egy ottani beruházásért – írja a lap jól értesült körökre hivatkozva. A pénzek támogatások és kölcsönök. A vállalat erről a múlt héten tájékoztatta az EU képviselőit, és most “megvárja”, hogy az unió hogyan reagál a washingtoni ösztönzőkre, mielőtt továbblépne a kelet-európai üzem építésének tervével.

Szó sem lehet arról, hogy leállítanák az új európai telephelyek terveit – mondta a Reuters hírügynökségnek egy, a tanácskozásokról tudomással bíró személy. “De gyakorlatilag már most is az a helyzet, hogy Észak-Amerikában gyorsabban haladunk” – tette hozzá.

Joe Biden amerikai elnök augusztusban írt alá egy törvényjavaslatot (IRA), amely több milliárd dolláros támogatást irányoz elő klímavédelmi és szociális célokra. A brüsszeli bizottság szerint ez hátrányos helyzetbe hozza az uniós vállalatokat amerikai versenytársaikkal szemben. Európa termelésáthelyezésektől és munkahelyek megszűnésétől tart.

Thomas Schmall, a Volkswagen technológiai igazgatója a közelmúltban a LinkedIn-en közzétett bejegyzésében gyors választ kért az Európai Uniótól az amerikai támogatási programra.

“Remélem, hogy a politikusok Brüsszelben és az európai fővárosokban most gyorsan lépnek, és lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy a jövő iparát itt építsék fel”

– írta.

A VW nyomást gyakorol az EU-ra

Szerinte az EU-nak szüksége van egy felülvizsgált kormányzati támogatási programra, hogy a kínai és észak-amerikai hasonló támogatásokkal azonos szintre kerüljön. “Az IRA feltételei olyan vonzóak, hogy Európa azt kockáztatja, hogy elveszíti a versenyt a milliárdos befektetésekért, amelyekről az elkövetkező hónapokban és években születik döntés.” Az EU-nak olyan stratégiára van szüksége, amely biztosítja a kritikus nyersanyagokat, a kilowattóránként hét cent alatti versenyképes áron kínált zöldáramot, és nagy hangsúlyt fektet a cellagyártásra. Mindenekelőtt most a sebességről van szó, az IRA-program ugyanis már működik és eredményeket hoz – részletezte Schmall.

A csoport tartja magát ahhoz a tervéhez, hogy 2030-ig mintegy 240 gigawattóra kapacitású akkumulátorcella-gyárakat építsen Európában – mondta a csoport szóvivője. Ehhez azonban megfelelő keretfeltételekre van szükség – tette hozzá.

Ezért várjuk meg, hogy mit hoz majd az EU úgynevezett Green Dealje” – magyarázta a csoport. A Volkswagen eredetileg hat akkumulátorgyár építését tervezte Európában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.