Kezdőlap Gazdaság Államháztartás. Az éves hiány 76,7 százaléka teljesült áprilisig
No menu items!

Államháztartás. Az éves hiány 76,7 százaléka teljesült áprilisig

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárta az első negyedévet, ami 37,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A társadalombiztosítási alapok hiánya 110,2 százalékkal nőtt – közölte a Pénzügyminisztérium.

A központi alrendszer bevételei 518,2 milliárd forinttal, 9,8 százalékkal 5808,9 milliárd forintra, a kiadások 830,4 milliárd forinttal, 13,6 százalékkal 6953,0 milliárd forintra emelkedtek az előző év első három hónapjához képest.

A központi költségvetés 943,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 18,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 182,7 milliárd forintos hiányt mutattak március végén.

A központi alrendszer első negyedévi hiánya az idei évre elfogadott 1491,2 milliárd forintos előirányzat 76,7 százaléka volt. Ezen belül a társadalombiztosítási alapok deficitje 57,5 százalékkal haladta meg az éves előirányzatot.

Márciusban 604,4 milliárd forint volt a központi kormányzat hiánya 4,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A költségvetés és az állami pénzalapok hiánya alacsonyabb volt a tavaly márciusinál, az egészségbiztosítási alap 112,2 milliárd forintos havi deficitje viszont több mint duplája a tavaly márciusinak.

Az év első három hónapjában 150,6 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 615,6 milliárd forintot tettek ki, ami az az éves előirányzat 38,4 százalékos teljesítését jelenti.

A járványügyi védekezéshez biztosított források március végéig meghaladták a 342,8 milliárd forintot.

A személyi jövedelemadóból származó bevétel az év első három hónapjában 678,0 milliárd forint volt, a magasabb bérkiáramlás miatt 48,4 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál.

Március végéig az általános forgalmi adóból 1196,4 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi összeget 67,5 milliárd forinttal, 6,0 százalékkal haladta meg. A jövedéki adóbevétel alig 0,7 százalékkal 259,4 milliárd forintra csökkent, mert az üzemanyagok utáni bevételeket az alacsonyabb forgalommal szemben a magasabb adó ellensúlyozta. A dohánytermékek utáni bevételek csökkenését pedig az adómérték emelésével szemben a múlt év végi készletfelhalmozással magyarázta a jelentés.

A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások összege március végéig 50,1 milliárd forint volt, 20,4 milliárd forinttal alacsonyabb a tavalyinál.

A családi támogatásokra március végéig összesen 133,4 milliárd forintot fizettek ki, 31,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A legnagyobb összeget, 103,4 milliárd forintot a családi pótlék tette ki, amely 27,7 milliárd forinttal, 36,6 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, mivel a húsvéti munkaszüneti napokra tekintettel egyes családi támogatások áprilisi összegét – 32,1 milliárd forintot – már március végén folyósította a kincstár.

A költségvetési szervek kiadásai mérlegsoron 1792,3 milliárd forint jelent meg, 8,0 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a személyi juttatásokra és munkaadókat terhelő járulékokra kifizetett összeg 234,3 milliárd forinttal 1062,7 milliárd forintra nőtt. A kifizetett összegből 149,0 milliárd forint az április hónapban esedékes bérek kifizetése volt.

Az első negyedévi nyugdíjkiadások 1024,2 milliárd forintot tettek ki, ami 120,7 milliárd forinttal több a tavalyinál, ebből 77,8 milliárd forintot tett ki a 13. havi nyugellátások februári kifizetése.

A gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadás 507,1 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 395,9 milliárd forinttal szemben. A magasabb kiadás jelentős részben az egészségügyi szakdolgozói bérek korábbi emelésével és az orvosok idén januári béremelésével függ össze.

A kamatfizetések éven belüli eltérő lefutása miatt a 128,3 milliárd forint nettó kamatkiadás 43,0 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

A költségvetés forintadóssága március végéig 992,4 milliárd forinttal növekedett, és 30 229,6 milliárd forintot ért el, devizaadóssága 410,8 milliárd forinttal 6907,4 milliárd forintra csökkent. A devizaadósság részaránya a 2020. év végi 19,9 százalékról 18,5 százalékra csökkent.

A tájékoztató kitért arra, hogy a tavaszi parlamenti időszakban kerül sor az idei évi költségvetési törvény módosítására. Ebben az uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycélt a GDP 7,5 százalékában jelölte meg a Pénzügyminisztérium a tavaly jóváhagyott 2,9 százalékkal szemben.

A benyújtott költségvetési módosítójavaslat 1491,2 milliárd forintról 796,5 milliárd forinttal 2287,7 milliárd forintra emeli az államháztartás központi alrendszerének idei évre tervezett pénzforgalmi hiányát.

Tavaly a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya 5548,6 milliárd forint volt, az államháztartás uniós módszertannal (ESA-2010) számolt eredményszeméletű deficitje előzetes adatok szerint 3869,6 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 8,1 százaléka volt.

A törvénymódosító indítvány a GDP 79,9 százalékában jelöli meg az idei év utolsó napján fennálló államadósság kitűzött mértékét, a múlt év végi 80,4 százalékkal szemben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Az első amerikai őslakosok lábnyomait találták meg Új-Mexikóban

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban: a 21-23 ezer éves ősi nyomokat a White Sands nemzeti parkban tárták fel.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Hírek

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Szerezz Te is gazdijogsit!

Szerezz Te is gazdijogsit! Minden érdeklődő számára elérhető ingyenes...

KSH: augusztusban mérséklődött a természetes fogyás

Augusztusban 8178 gyermek született és 9678-an haltak meg. Tavaly augusztushoz viszonyítva az élveszületések száma kismértékben nőtt, a halálozásoké pedig csökkent. Eszerint augusztusban mérséklődött, de az év elejétől nézve nőtt a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tározóból pótolják a Velencei-tó vizét

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei: vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból.

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom