Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csökkenőben a német reálbérek
No menu items!

Csökkenőben a német reálbérek

Illusztráció: Bigstock

A tartósan magas infláció miatt az év első három hónapja után a második negyedévben is csökkentek a reálbérek Németországban – jelentette a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Az április-júniusi időszakban a munkavállalók havi nominális keresete az egyszeri juttatásokkal együtt 2,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a fogyasztói árak viszont jóval nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal emelkedtek.

A keresetek növekedését felemésztő infláció miatt a reálbérek 4,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ennél nagyobb csökkenést legutóbb a koronavírus-világjárvány elején, 2020 második negyedévében  mértek, akkor 4,7 százalékos volt a visszaesés.

A reálbérek az idei első negyedévben is csökkentek, 1,8 százalékkal, a bérek 4 százalékos nominális emelkedése és 5,8 százalékos infláció mellett.

A Destatis jelentésével kapcsolatban a Handelsblatt című lapban idézett elemzők szerint a reálbérek ősszel még tovább csökkenhetnek, mert az infláció akár a 9 százalékot is meghaladhatja, főleg az energia drágulása miatt.

Az infláció ugyan az utóbbi hónapokban némileg mérséklődött, júliusban 7,5 százalékon állt, leginkább a közlekedés költségeit csökkentő kormányzati intézkedések – az üzemanyag árára adott kedvezmény és a 9 eurós havi közlekedési bérlet – hatására. Ezek az intézkedések viszont a nyár végével kifutnak.

A kormány ezért újabb támogatási csomagon dolgozik. Az eddig kiszivárgott részletek szerint az első kettő – együttvéve bő 30 milliárd eurós – tehercsökkentő csomag után célzottan az alacsony és a közepes jövedelmű réteg helyzetén próbálnak javítani, a többi között közvetlen kifizetésekkel. Az új terveket várhatóan néhány napon belül bemutatják.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.
Hirdetés

Hírek

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.