Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Enyhe recesszió jeleit mutatja a német gazdaság
No menu items!

Enyhe recesszió jeleit mutatja a német gazdaság

Recesszióra utal a DIW Berlin német gazdaságkutató intézet negyedik negyedévi konjunktúrabarométerének legutóbbi, decemberi kalkulációja. A visszaesés mértéke azonban enyhébb lehet a korábban becsültnél.

A DIW negyedik negyedévi konjunktúrabarométere a decemberi kalkuláció alapján 82,8 pont lett, nagyjából a novemberivel megegyező.

A negyedévekre vonatkozóan kalkulált konjunktúrabarométer 100 pontos értéke jelenti a német gazdasági aktivitás hosszú távon semlegesnek tekinthető, 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedési teljesítményét. A negyedéves konjunktúrabarométert az adott negyedév mindhárom hónapjában újrakalkulálja az intézet.

A mostani negyedik negyedéves teljesítmény tehát jóval elmarad a német gazdaság átlagos teljesítőképességétől.

A harmadik negyedévi konjunktúrabarométer 92 pontos értéke még csekélyebb elmaradást mutatott. A második negyedévben közel átlagos teljesítményt mutatott a német gazdaság, a barométer értéke akkor 100,1 ponton állt. Az első negyedévben pedig átlag feletti volt a teljesítmény a barométer 105,1 ponos értéke alapján.

Tavaly a német gazdaság átlag feletti teljesítményt nyújtott a 2020-as járványévet követő fellendülésnek köszönhetően. A barométer 104,8 és 112,3 pont között alakult.

Valaha elért legalacsonyabb értékét 2020 második negyedévében állította be a mutató 56,4 ponton, ami kisebb lett még a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság következtében 2009 első negyedévében kialakult 63,9 pontnál is.

Guido Baldi

Guido Baldi, a DIW gazdasági szakértője a mostani negyedik negyedévi konjunktúra-felmérés eredményét kommentálva elmondta, hogy a téli félév folyamán valószínűleg recesszióra kell számítani, de annak mértéke enyhébb lesz a korábban becsültnél.

A gazdasági szereplők valamivel kedvezőbben ítélik meg a kilátásaikat, az energiaárak az utóbbi időkben csökkentek valamelyest, a gázkészletek pedig megfelelőnek tekinthetők.

Sokkal kevésbé kell pesszimistának lennünk az új évet illetően, mint amire nyár végén számítottunk. Mindazonáltal még túl korai lenne optimistának lenni. Különösen a globális kockázatok maradnak magasak és nem csak az ukrajnai háború további alakulása miatt” – fogalmazott a szakértő.

Laura Pagenhardt

Az iparban enyhülni látszanak a gondok. Bár a rendelési helyzet a fennálló gazdasági bizonytalanság miatt továbbra is nehéz – különösen a belföldi piacról kevesebb áru iránt mutatkozik kereslet. Mindazonáltal a rendelésállomány továbbra is magas, és az ipari termelés a folyó negyedévben is emelkedő tendenciát mutat. Az energiaárak csökkenő tendenciája nyomán a termelői árak is csökkentek valamelyest a közelmúltban. Az ipari vállalatok körében érezhető egy enyhe megkönnyebbülés – mondta Laura Pagenhardt, a DIW gazdasági szakértője.

A szolgáltatási szektor aktivitását a szövetségi kormány segélycsomagjainak és a háztartások diszkrecionális jövedelmét stabilizáló energiaár-fékeknek köszönhetően stabil lakossági fogyasztás támogatta. A szolgáltató szektorban ennek köszönhetően nem következett be számottevő csökkenés és az üzleti hangulat is javult.

A túlméretezett fogyasztóiár-infláció hatásai azonban valószínűleg a szolgáltatók forgalmában is megmutatkoznak majd.

A lehűlés jelei mutatkoznak viszont a munkaerőpiaci aktivitásban. A rendelkezésre álló munkahelyek száma az év végén némileg csökkent.

Mindazonáltal a munkaerőpiac összességében robusztus helyzete nagyban segíti a német gazdaságot, mivel a legtöbb embernek a nehéz helyzet ellenére sem kell jelenleg attól tartania, hogy elveszíti a munkáját – mutatott rá Baldi.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...