Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar FAO: augusztusban kétéves mélyponton a globális élelmiszerárak
No menu items!

FAO: augusztusban kétéves mélyponton a globális élelmiszerárak

Kétéves mélypontra csökkent az élelmiszerek világpiaci ára augusztusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.

Augusztusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 121,4 pont lett, ami 2,6 pont (2,1 százalék) csökkenés júliushoz képest, és 38,3 ponttal (24 százalékkal) alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékéhez képest.

Az átfogó mutató augusztusi csökkenését elsősorban  a tejtermékek, a növényi olajok, a hús és a gabonafélék árindexeinek a csökkenése okozta, miközben szerényen nőtt a cukor árindexe.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

FAO gabonaárindex augusztusban átlagosan 125 pont volt, 0,9 ponttal (0,7 százalékkal) alacsonyabb a júliusinál, és 20,6 ponttal (14,1 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. Egyebek között a búza nemzetközi ára 3,8 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a rizs árindexe havi szinten 9,8 százalékkal nőtt.

A növényiolaj-árindex augusztusban átlagosan 125,8 pont volt, ami 4 pontos (3,1 százalékos) csökkenés júliushoz képest. Az index gyengülését különösen a pálma-, a  napraforgó-, a szója- és repceolaj különböző mértékű világpiaci árának csökkenése okozta.

A tejtermékek árindexe augusztusban átlagosan 111,3 pont volt, 4,6 ponttal (4 százalékkal) alacsonyabb, mint júliusban, ami a nyolcadik egymást követő havi csökkenés volt. Éves szinten a mutató 32,1 ponttal (22,4 százalékkal) süllyedt. Augusztusban az összes tejtermék nemzetközi ára csökkent, a tejporé a legjelentősebben.

A FAO húsárindexe augusztusban átlagosan 114,6 pont volt, ami 3,6 ponttal (3 százalékkal) elmaradt a júliusitól és 6,5 ponttal (5,4 százalékkal) a tavaly augusztusitól. A múlt hónapban valamennyi húsfajta nemzetközi ára csökkent, a legnagyobb esést a juhhús esetében mérték.

A cukorárindex átlagosan 148,2 pont volt augusztusban, 1,9 ponttal (1,3 százalékkal) magasabb a júliusinál és 37,7 ponttal (34,1 százalékkal) magasabb tavaly júliushoz képest. A cukor világpiaci árának növekedését főként az El Nino időjárási jelenség globális termelési kilátásokra gyakorolt hatása miatti fokozott aggodalmak váltották ki.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.