Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gazdasági segélycsomaggal akarja megpörgetni belső piacát Oroszország
No menu items!

Gazdasági segélycsomaggal akarja megpörgetni belső piacát Oroszország

A támogatások fedezésére az orosz kormány valószínűleg a Nemzeti Vagyonalapot – amelyben Moszkva a múltbeli olaj- és gázbevételeket halmozta fel – fogja megcsapolni, amely április elején 155 milliárd dollár volt. Illusztráció: Bigstock

Oroszország több tízmilliárd dollár értékű gazdasági segélycsomagot állít össze, hogy enyhítse a nyugati szankciók csapását, és megvédje lakosságát Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának pénzügyi következményeitől.

Moszkva intézkedései – amelyek a nehéz helyzetben lévő magánszemélyek és vállalkozások megsegítésére összpontosítanak – közgazdászok szerint nem valószínű, hogy megakadályozzák, hogy Oroszország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb lassulásába kerüljön. De azt jól mutatják, hogy a Kremlnek milyen nagy tartalékok állnak rendelkezésére – írja a The Wall Street Journal.

A február 24-i invázió óta Putyin több válságellenes törvényt írt alá, és elrendelte a nyugdíjasoknak, az állami alkalmazottaknak és a rászorulóknak nyújtott kifizetések sürgősségi emelését, hogy ellensúlyozza a megugró inflációt. Támogatta a szankciók által sújtott vállalatoknak nyújtott államilag támogatott hiteleket is. Egy ilyen lépés mentőövet jelenthet azoknak a gyáraknak, amelyek az importált alkatrészek – például számítógépes chipek – hiánya miatt leállították a termelést.

A pénz nem akadály

Oroszország az alacsony adósságterhének és a bőséges energiabevételeknek köszönhetően bőkezűen költhet gazdasága megerősítésére – még akkor is, ha az ukrajnai háború miatt egyre nagyobb költségekkel kell szembenéznie. Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint márciusban, a konfliktus első teljes hónapjában az orosz szövetségi kormányzat kiadásai 37 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, részben a védelmi kiadások növekedése miatt. Az olaj- és gázbevételek azonban rubelben kifejezve több mint kétszeresére nőttek ugyanebben az időszakban, ami az adatok szerint majdnem teljes egészében ellensúlyozta a kiadások növekedését.

“Az orosz kormánynak rengeteg pénze van, mert hatalmas bevétele származik az olajból és a gázból, amelyeknek nagyon magas az ára. Van elég pénze mind a védelemre, mind a lakosság támogatására”

– mondta Natalija Zubarevics moszkvai közgazdász.

A tisztviselők nem adták meg a segélyezési erőfeszítések teljes összegét, és nem részletezték, hogy mire fogják költeni a pénzt. Anton Sziluanov pénzügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy a kezdeti válságellenes intézkedések több mint 2,5 billió rubelbe, azaz 35 milliárd dollárba kerülnek, beleértve a kiadásokat és az adókedvezményeket is.

Egy másik vezető tisztviselő, Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a hatóságok akár 8 billió rubel – azaz 112 milliárd dollár – értékű hitelt is nyújthatnak a gazdaság támogatására, beleértve a támogatott jelzáloghiteleket és a vállalkozásoknak nyújtott kölcsönöket. A törvényhozók előtt április 13-án tartott beszédében Belouszov ezt a szintet olyan felső határnak nevezte, amelyet a kormány nem tud túllépni az infláció felpörgetése nélkül.

A Kreml reméli, hogy az ilyen erőfeszítések segítenek majd tompítani az éles lassulás széleit. A Világbank előrejelzése szerint Oroszország gazdasági teljesítménye idén 11,2 százalékkal zsugorodik, ami az 1990-es évek óta a legsúlyosabb visszaesés.

Az osztogatás sem csodaszer?

Ugyanakkor a közgazdászok úgy vélik, a kormányzati kiadások nem jelentenek csodaszert Oroszország számára. A fiskális ösztönzők a fogyasztóknak több pénzt adva alapvetően kedveznek a gazdasági aktivitásnak. A szakemberek szerint azonban Oroszország számára most nem a kereslet hiánya a probléma, hanem a kínálat elégtelensége a sok importtermék eltűnése miatt.

“Az orosz gazdasággal nem az a probléma, hogy az embereknek nincs pénzük. Hanem az, hogy nincs elég alkatrész az ellátási lánc problémái miatt. Ezt pedig nem lehet költségvetési ösztönzőkkel orvosolni”

– mondta Maxim Mironov, a madridi IE Business School pénzügyi professzora.

Mironov szerint a kormány valószínűleg Putyin politikai bázisára, köztük az idős oroszokra és a közszféra alkalmazottaira fogja összpontosítani a kiadásokat. “Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a kormányzati költségvetésből támogatott emberek és a rendvédelmi szervek tagjai jól érezzék magukat, mert erre épül a rendszer” – mondta.

Az orosz kormány valószínűleg Putyin politikai bázisára, köztük az idős oroszokra és a közszféra alkalmazottaira fogja összpontosítani a kiadásokat. Illusztráció: Bigstock

Erősödő válságfélelmek

Egy súlyos gazdasági válság kihívást jelenthet Putyin számára, aki népszerűségét azzal alapozta meg, hogy a posztszovjet évek káoszát követően a stabilitás időszakát vezette be. Az elmúlt hetekben az elnök többször is megjelent a televízióban, hogy a gazdasági könnyítések mellett szálljon síkra, miközben győzelmet aratott a nyugati szankciók kezdeti támadásának visszaverése során.

A múlt héten Putyin sürgette a törvényhozókat, hogy gyorsítsák fel a szociális juttatások növelésére irányuló munkát. Az ilyen lépések “arra irányulnak, hogy közvetlen segítséget nyújtsanak a polgárok legkiszolgáltatottabb kategóriáinak – a gyermekes családoknak és az idősebb generáció tagjainak” – mondta televíziós beszédében.

Egyes közgazdászok szerint a kormány által eddig bejelentett költségvetési intézkedések nem elegendőek az Oroszországban fenyegető válság mértékéhez képest, amely szerintük tovább fog súlyosbodni, mivel a következő hónapokban a vállalatok további elbocsátásokat jelentenek majd be.

“Egyértelmű, hogy a gazdaság nehéz idők elé néz, és eddig nem láttam konkrét tervet a gazdaság megmentésére”

– mondta Alekszandra Oszmolovszkaja-Suszlina, a moszkvai Economic Expert Group, egy független agytröszt fiskális politikai részlegének vezetője.

Sziluanov pénzügyminiszter a múlt héten azt közölte, hogy Oroszország nem fog hitelt felvenni a deficit finanszírozására az idén. Ehelyett a kormány valószínűleg a Nemzeti Vagyonalapot – amelyben Moszkva a múltbeli olaj- és gázbevételeket halmozta fel – fogja megcsapolni, amely április elején 155 milliárd dollár volt.

Fenyegető infláció

A kormány azon döntése, hogy nem vesz fel hitelt, azt jelezheti, hogy óvakodik az infláció fokozásától, amely márciusban hétéves csúcsra ugrott, mivel a szankciók miatt az importárak emelkedtek. A szankciók számos tengerentúli adósságpiacot is elzártak Oroszország elől, ami korlátozza a kormány hiánypótlási képességét.

“Oroszország valószínűleg óvatos lesz a költségvetési ösztönzőkkel, hogy elkerülje az infláció felgyorsulását”

– mondta Elina Ribakova, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet helyettes vezető közgazdásza. Bármilyen utalás arra, hogy Oroszország pénzt nyomtat a hiány finanszírozására, destabilizálhatja a rubelt és pénzügyi válságot idézhet elő – figyelmeztetett Ribakova.

Ha túlságosan agresszívvá válnak a költségvetési kiadások terén, az nagyon nagy kockázatot jelent az ország számára” – mondta.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom