Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gazdasági segélycsomaggal akarja megpörgetni belső piacát Oroszország
No menu items!

Gazdasági segélycsomaggal akarja megpörgetni belső piacát Oroszország

A támogatások fedezésére az orosz kormány valószínűleg a Nemzeti Vagyonalapot – amelyben Moszkva a múltbeli olaj- és gázbevételeket halmozta fel – fogja megcsapolni, amely április elején 155 milliárd dollár volt. Illusztráció: Bigstock

Oroszország több tízmilliárd dollár értékű gazdasági segélycsomagot állít össze, hogy enyhítse a nyugati szankciók csapását, és megvédje lakosságát Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának pénzügyi következményeitől.

Moszkva intézkedései – amelyek a nehéz helyzetben lévő magánszemélyek és vállalkozások megsegítésére összpontosítanak – közgazdászok szerint nem valószínű, hogy megakadályozzák, hogy Oroszország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb lassulásába kerüljön. De azt jól mutatják, hogy a Kremlnek milyen nagy tartalékok állnak rendelkezésére – írja a The Wall Street Journal.

A február 24-i invázió óta Putyin több válságellenes törvényt írt alá, és elrendelte a nyugdíjasoknak, az állami alkalmazottaknak és a rászorulóknak nyújtott kifizetések sürgősségi emelését, hogy ellensúlyozza a megugró inflációt. Támogatta a szankciók által sújtott vállalatoknak nyújtott államilag támogatott hiteleket is. Egy ilyen lépés mentőövet jelenthet azoknak a gyáraknak, amelyek az importált alkatrészek – például számítógépes chipek – hiánya miatt leállították a termelést.

A pénz nem akadály

Oroszország az alacsony adósságterhének és a bőséges energiabevételeknek köszönhetően bőkezűen költhet gazdasága megerősítésére – még akkor is, ha az ukrajnai háború miatt egyre nagyobb költségekkel kell szembenéznie. Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint márciusban, a konfliktus első teljes hónapjában az orosz szövetségi kormányzat kiadásai 37 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, részben a védelmi kiadások növekedése miatt. Az olaj- és gázbevételek azonban rubelben kifejezve több mint kétszeresére nőttek ugyanebben az időszakban, ami az adatok szerint majdnem teljes egészében ellensúlyozta a kiadások növekedését.

“Az orosz kormánynak rengeteg pénze van, mert hatalmas bevétele származik az olajból és a gázból, amelyeknek nagyon magas az ára. Van elég pénze mind a védelemre, mind a lakosság támogatására”

– mondta Natalija Zubarevics moszkvai közgazdász.

A tisztviselők nem adták meg a segélyezési erőfeszítések teljes összegét, és nem részletezték, hogy mire fogják költeni a pénzt. Anton Sziluanov pénzügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy a kezdeti válságellenes intézkedések több mint 2,5 billió rubelbe, azaz 35 milliárd dollárba kerülnek, beleértve a kiadásokat és az adókedvezményeket is.

Egy másik vezető tisztviselő, Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a hatóságok akár 8 billió rubel – azaz 112 milliárd dollár – értékű hitelt is nyújthatnak a gazdaság támogatására, beleértve a támogatott jelzáloghiteleket és a vállalkozásoknak nyújtott kölcsönöket. A törvényhozók előtt április 13-án tartott beszédében Belouszov ezt a szintet olyan felső határnak nevezte, amelyet a kormány nem tud túllépni az infláció felpörgetése nélkül.

A Kreml reméli, hogy az ilyen erőfeszítések segítenek majd tompítani az éles lassulás széleit. A Világbank előrejelzése szerint Oroszország gazdasági teljesítménye idén 11,2 százalékkal zsugorodik, ami az 1990-es évek óta a legsúlyosabb visszaesés.

Az osztogatás sem csodaszer?

Ugyanakkor a közgazdászok úgy vélik, a kormányzati kiadások nem jelentenek csodaszert Oroszország számára. A fiskális ösztönzők a fogyasztóknak több pénzt adva alapvetően kedveznek a gazdasági aktivitásnak. A szakemberek szerint azonban Oroszország számára most nem a kereslet hiánya a probléma, hanem a kínálat elégtelensége a sok importtermék eltűnése miatt.

“Az orosz gazdasággal nem az a probléma, hogy az embereknek nincs pénzük. Hanem az, hogy nincs elég alkatrész az ellátási lánc problémái miatt. Ezt pedig nem lehet költségvetési ösztönzőkkel orvosolni”

– mondta Maxim Mironov, a madridi IE Business School pénzügyi professzora.

Mironov szerint a kormány valószínűleg Putyin politikai bázisára, köztük az idős oroszokra és a közszféra alkalmazottaira fogja összpontosítani a kiadásokat. “Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a kormányzati költségvetésből támogatott emberek és a rendvédelmi szervek tagjai jól érezzék magukat, mert erre épül a rendszer” – mondta.

Az orosz kormány valószínűleg Putyin politikai bázisára, köztük az idős oroszokra és a közszféra alkalmazottaira fogja összpontosítani a kiadásokat. Illusztráció: Bigstock

Erősödő válságfélelmek

Egy súlyos gazdasági válság kihívást jelenthet Putyin számára, aki népszerűségét azzal alapozta meg, hogy a posztszovjet évek káoszát követően a stabilitás időszakát vezette be. Az elmúlt hetekben az elnök többször is megjelent a televízióban, hogy a gazdasági könnyítések mellett szálljon síkra, miközben győzelmet aratott a nyugati szankciók kezdeti támadásának visszaverése során.

A múlt héten Putyin sürgette a törvényhozókat, hogy gyorsítsák fel a szociális juttatások növelésére irányuló munkát. Az ilyen lépések “arra irányulnak, hogy közvetlen segítséget nyújtsanak a polgárok legkiszolgáltatottabb kategóriáinak – a gyermekes családoknak és az idősebb generáció tagjainak” – mondta televíziós beszédében.

Egyes közgazdászok szerint a kormány által eddig bejelentett költségvetési intézkedések nem elegendőek az Oroszországban fenyegető válság mértékéhez képest, amely szerintük tovább fog súlyosbodni, mivel a következő hónapokban a vállalatok további elbocsátásokat jelentenek majd be.

“Egyértelmű, hogy a gazdaság nehéz idők elé néz, és eddig nem láttam konkrét tervet a gazdaság megmentésére”

– mondta Alekszandra Oszmolovszkaja-Suszlina, a moszkvai Economic Expert Group, egy független agytröszt fiskális politikai részlegének vezetője.

Sziluanov pénzügyminiszter a múlt héten azt közölte, hogy Oroszország nem fog hitelt felvenni a deficit finanszírozására az idén. Ehelyett a kormány valószínűleg a Nemzeti Vagyonalapot – amelyben Moszkva a múltbeli olaj- és gázbevételeket halmozta fel – fogja megcsapolni, amely április elején 155 milliárd dollár volt.

Fenyegető infláció

A kormány azon döntése, hogy nem vesz fel hitelt, azt jelezheti, hogy óvakodik az infláció fokozásától, amely márciusban hétéves csúcsra ugrott, mivel a szankciók miatt az importárak emelkedtek. A szankciók számos tengerentúli adósságpiacot is elzártak Oroszország elől, ami korlátozza a kormány hiánypótlási képességét.

“Oroszország valószínűleg óvatos lesz a költségvetési ösztönzőkkel, hogy elkerülje az infláció felgyorsulását”

– mondta Elina Ribakova, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet helyettes vezető közgazdásza. Bármilyen utalás arra, hogy Oroszország pénzt nyomtat a hiány finanszírozására, destabilizálhatja a rubelt és pénzügyi válságot idézhet elő – figyelmeztetett Ribakova.

Ha túlságosan agresszívvá válnak a költségvetési kiadások terén, az nagyon nagy kockázatot jelent az ország számára” – mondta.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Moody’s: a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság Európában

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szektorelemzésében.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Olcsóbb, de nem rosszabb: egyre kapósabb a saját márka

Miközben az úgynevezett saját, vagy kereskedelmi márkás termékek forgalma „békeidőben” kevéssé növekszik, a válságok és az infláció időszakában még azok is vásárlókká válnak, akik korábban csak a prémium termékek vevői közé tartoztak. A kellemes meglepetés az, hogy az előítéletekkel szemben a saját márkás élelmiszerek többsége kifejezetten jó minőséget képvisel, ami Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs igazgatója szerint koránt sem véletlen.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Hírek

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Gazdaság

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.