Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gazdasági segélycsomaggal akarja megpörgetni belső piacát Oroszország
No menu items!

Gazdasági segélycsomaggal akarja megpörgetni belső piacát Oroszország

A támogatások fedezésére az orosz kormány valószínűleg a Nemzeti Vagyonalapot – amelyben Moszkva a múltbeli olaj- és gázbevételeket halmozta fel – fogja megcsapolni, amely április elején 155 milliárd dollár volt. Illusztráció: Bigstock

Oroszország több tízmilliárd dollár értékű gazdasági segélycsomagot állít össze, hogy enyhítse a nyugati szankciók csapását, és megvédje lakosságát Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának pénzügyi következményeitől.

Moszkva intézkedései – amelyek a nehéz helyzetben lévő magánszemélyek és vállalkozások megsegítésére összpontosítanak – közgazdászok szerint nem valószínű, hogy megakadályozzák, hogy Oroszország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb lassulásába kerüljön. De azt jól mutatják, hogy a Kremlnek milyen nagy tartalékok állnak rendelkezésére – írja a The Wall Street Journal.

A február 24-i invázió óta Putyin több válságellenes törvényt írt alá, és elrendelte a nyugdíjasoknak, az állami alkalmazottaknak és a rászorulóknak nyújtott kifizetések sürgősségi emelését, hogy ellensúlyozza a megugró inflációt. Támogatta a szankciók által sújtott vállalatoknak nyújtott államilag támogatott hiteleket is. Egy ilyen lépés mentőövet jelenthet azoknak a gyáraknak, amelyek az importált alkatrészek – például számítógépes chipek – hiánya miatt leállították a termelést.

A pénz nem akadály

Oroszország az alacsony adósságterhének és a bőséges energiabevételeknek köszönhetően bőkezűen költhet gazdasága megerősítésére – még akkor is, ha az ukrajnai háború miatt egyre nagyobb költségekkel kell szembenéznie. Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint márciusban, a konfliktus első teljes hónapjában az orosz szövetségi kormányzat kiadásai 37 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, részben a védelmi kiadások növekedése miatt. Az olaj- és gázbevételek azonban rubelben kifejezve több mint kétszeresére nőttek ugyanebben az időszakban, ami az adatok szerint majdnem teljes egészében ellensúlyozta a kiadások növekedését.

“Az orosz kormánynak rengeteg pénze van, mert hatalmas bevétele származik az olajból és a gázból, amelyeknek nagyon magas az ára. Van elég pénze mind a védelemre, mind a lakosság támogatására”

– mondta Natalija Zubarevics moszkvai közgazdász.

A tisztviselők nem adták meg a segélyezési erőfeszítések teljes összegét, és nem részletezték, hogy mire fogják költeni a pénzt. Anton Sziluanov pénzügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy a kezdeti válságellenes intézkedések több mint 2,5 billió rubelbe, azaz 35 milliárd dollárba kerülnek, beleértve a kiadásokat és az adókedvezményeket is.

Egy másik vezető tisztviselő, Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a hatóságok akár 8 billió rubel – azaz 112 milliárd dollár – értékű hitelt is nyújthatnak a gazdaság támogatására, beleértve a támogatott jelzáloghiteleket és a vállalkozásoknak nyújtott kölcsönöket. A törvényhozók előtt április 13-án tartott beszédében Belouszov ezt a szintet olyan felső határnak nevezte, amelyet a kormány nem tud túllépni az infláció felpörgetése nélkül.

A Kreml reméli, hogy az ilyen erőfeszítések segítenek majd tompítani az éles lassulás széleit. A Világbank előrejelzése szerint Oroszország gazdasági teljesítménye idén 11,2 százalékkal zsugorodik, ami az 1990-es évek óta a legsúlyosabb visszaesés.

Az osztogatás sem csodaszer?

Ugyanakkor a közgazdászok úgy vélik, a kormányzati kiadások nem jelentenek csodaszert Oroszország számára. A fiskális ösztönzők a fogyasztóknak több pénzt adva alapvetően kedveznek a gazdasági aktivitásnak. A szakemberek szerint azonban Oroszország számára most nem a kereslet hiánya a probléma, hanem a kínálat elégtelensége a sok importtermék eltűnése miatt.

“Az orosz gazdasággal nem az a probléma, hogy az embereknek nincs pénzük. Hanem az, hogy nincs elég alkatrész az ellátási lánc problémái miatt. Ezt pedig nem lehet költségvetési ösztönzőkkel orvosolni”

– mondta Maxim Mironov, a madridi IE Business School pénzügyi professzora.

Mironov szerint a kormány valószínűleg Putyin politikai bázisára, köztük az idős oroszokra és a közszféra alkalmazottaira fogja összpontosítani a kiadásokat. “Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a kormányzati költségvetésből támogatott emberek és a rendvédelmi szervek tagjai jól érezzék magukat, mert erre épül a rendszer” – mondta.

Az orosz kormány valószínűleg Putyin politikai bázisára, köztük az idős oroszokra és a közszféra alkalmazottaira fogja összpontosítani a kiadásokat. Illusztráció: Bigstock

Erősödő válságfélelmek

Egy súlyos gazdasági válság kihívást jelenthet Putyin számára, aki népszerűségét azzal alapozta meg, hogy a posztszovjet évek káoszát követően a stabilitás időszakát vezette be. Az elmúlt hetekben az elnök többször is megjelent a televízióban, hogy a gazdasági könnyítések mellett szálljon síkra, miközben győzelmet aratott a nyugati szankciók kezdeti támadásának visszaverése során.

A múlt héten Putyin sürgette a törvényhozókat, hogy gyorsítsák fel a szociális juttatások növelésére irányuló munkát. Az ilyen lépések “arra irányulnak, hogy közvetlen segítséget nyújtsanak a polgárok legkiszolgáltatottabb kategóriáinak – a gyermekes családoknak és az idősebb generáció tagjainak” – mondta televíziós beszédében.

Egyes közgazdászok szerint a kormány által eddig bejelentett költségvetési intézkedések nem elegendőek az Oroszországban fenyegető válság mértékéhez képest, amely szerintük tovább fog súlyosbodni, mivel a következő hónapokban a vállalatok további elbocsátásokat jelentenek majd be.

“Egyértelmű, hogy a gazdaság nehéz idők elé néz, és eddig nem láttam konkrét tervet a gazdaság megmentésére”

– mondta Alekszandra Oszmolovszkaja-Suszlina, a moszkvai Economic Expert Group, egy független agytröszt fiskális politikai részlegének vezetője.

Sziluanov pénzügyminiszter a múlt héten azt közölte, hogy Oroszország nem fog hitelt felvenni a deficit finanszírozására az idén. Ehelyett a kormány valószínűleg a Nemzeti Vagyonalapot – amelyben Moszkva a múltbeli olaj- és gázbevételeket halmozta fel – fogja megcsapolni, amely április elején 155 milliárd dollár volt.

Fenyegető infláció

A kormány azon döntése, hogy nem vesz fel hitelt, azt jelezheti, hogy óvakodik az infláció fokozásától, amely márciusban hétéves csúcsra ugrott, mivel a szankciók miatt az importárak emelkedtek. A szankciók számos tengerentúli adósságpiacot is elzártak Oroszország elől, ami korlátozza a kormány hiánypótlási képességét.

“Oroszország valószínűleg óvatos lesz a költségvetési ösztönzőkkel, hogy elkerülje az infláció felgyorsulását”

– mondta Elina Ribakova, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet helyettes vezető közgazdásza. Bármilyen utalás arra, hogy Oroszország pénzt nyomtat a hiány finanszírozására, destabilizálhatja a rubelt és pénzügyi válságot idézhet elő – figyelmeztetett Ribakova.

Ha túlságosan agresszívvá válnak a költségvetési kiadások terén, az nagyon nagy kockázatot jelent az ország számára” – mondta.

Boruzs Álmos

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Az AutoWallis stratégiai célja, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban csütörtökön

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.