Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gazdasági segélycsomaggal akarja megpörgetni belső piacát Oroszország
No menu items!

Gazdasági segélycsomaggal akarja megpörgetni belső piacát Oroszország

A támogatások fedezésére az orosz kormány valószínűleg a Nemzeti Vagyonalapot – amelyben Moszkva a múltbeli olaj- és gázbevételeket halmozta fel – fogja megcsapolni, amely április elején 155 milliárd dollár volt. Illusztráció: Bigstock

Oroszország több tízmilliárd dollár értékű gazdasági segélycsomagot állít össze, hogy enyhítse a nyugati szankciók csapását, és megvédje lakosságát Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának pénzügyi következményeitől.

Moszkva intézkedései – amelyek a nehéz helyzetben lévő magánszemélyek és vállalkozások megsegítésére összpontosítanak – közgazdászok szerint nem valószínű, hogy megakadályozzák, hogy Oroszország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb lassulásába kerüljön. De azt jól mutatják, hogy a Kremlnek milyen nagy tartalékok állnak rendelkezésére – írja a The Wall Street Journal.

A február 24-i invázió óta Putyin több válságellenes törvényt írt alá, és elrendelte a nyugdíjasoknak, az állami alkalmazottaknak és a rászorulóknak nyújtott kifizetések sürgősségi emelését, hogy ellensúlyozza a megugró inflációt. Támogatta a szankciók által sújtott vállalatoknak nyújtott államilag támogatott hiteleket is. Egy ilyen lépés mentőövet jelenthet azoknak a gyáraknak, amelyek az importált alkatrészek – például számítógépes chipek – hiánya miatt leállították a termelést.

A pénz nem akadály

Oroszország az alacsony adósságterhének és a bőséges energiabevételeknek köszönhetően bőkezűen költhet gazdasága megerősítésére – még akkor is, ha az ukrajnai háború miatt egyre nagyobb költségekkel kell szembenéznie. Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint márciusban, a konfliktus első teljes hónapjában az orosz szövetségi kormányzat kiadásai 37 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, részben a védelmi kiadások növekedése miatt. Az olaj- és gázbevételek azonban rubelben kifejezve több mint kétszeresére nőttek ugyanebben az időszakban, ami az adatok szerint majdnem teljes egészében ellensúlyozta a kiadások növekedését.

“Az orosz kormánynak rengeteg pénze van, mert hatalmas bevétele származik az olajból és a gázból, amelyeknek nagyon magas az ára. Van elég pénze mind a védelemre, mind a lakosság támogatására”

– mondta Natalija Zubarevics moszkvai közgazdász.

A tisztviselők nem adták meg a segélyezési erőfeszítések teljes összegét, és nem részletezték, hogy mire fogják költeni a pénzt. Anton Sziluanov pénzügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy a kezdeti válságellenes intézkedések több mint 2,5 billió rubelbe, azaz 35 milliárd dollárba kerülnek, beleértve a kiadásokat és az adókedvezményeket is.

Egy másik vezető tisztviselő, Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a hatóságok akár 8 billió rubel – azaz 112 milliárd dollár – értékű hitelt is nyújthatnak a gazdaság támogatására, beleértve a támogatott jelzáloghiteleket és a vállalkozásoknak nyújtott kölcsönöket. A törvényhozók előtt április 13-án tartott beszédében Belouszov ezt a szintet olyan felső határnak nevezte, amelyet a kormány nem tud túllépni az infláció felpörgetése nélkül.

A Kreml reméli, hogy az ilyen erőfeszítések segítenek majd tompítani az éles lassulás széleit. A Világbank előrejelzése szerint Oroszország gazdasági teljesítménye idén 11,2 százalékkal zsugorodik, ami az 1990-es évek óta a legsúlyosabb visszaesés.

Az osztogatás sem csodaszer?

Ugyanakkor a közgazdászok úgy vélik, a kormányzati kiadások nem jelentenek csodaszert Oroszország számára. A fiskális ösztönzők a fogyasztóknak több pénzt adva alapvetően kedveznek a gazdasági aktivitásnak. A szakemberek szerint azonban Oroszország számára most nem a kereslet hiánya a probléma, hanem a kínálat elégtelensége a sok importtermék eltűnése miatt.

“Az orosz gazdasággal nem az a probléma, hogy az embereknek nincs pénzük. Hanem az, hogy nincs elég alkatrész az ellátási lánc problémái miatt. Ezt pedig nem lehet költségvetési ösztönzőkkel orvosolni”

– mondta Maxim Mironov, a madridi IE Business School pénzügyi professzora.

Mironov szerint a kormány valószínűleg Putyin politikai bázisára, köztük az idős oroszokra és a közszféra alkalmazottaira fogja összpontosítani a kiadásokat. “Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a kormányzati költségvetésből támogatott emberek és a rendvédelmi szervek tagjai jól érezzék magukat, mert erre épül a rendszer” – mondta.

Az orosz kormány valószínűleg Putyin politikai bázisára, köztük az idős oroszokra és a közszféra alkalmazottaira fogja összpontosítani a kiadásokat. Illusztráció: Bigstock

Erősödő válságfélelmek

Egy súlyos gazdasági válság kihívást jelenthet Putyin számára, aki népszerűségét azzal alapozta meg, hogy a posztszovjet évek káoszát követően a stabilitás időszakát vezette be. Az elmúlt hetekben az elnök többször is megjelent a televízióban, hogy a gazdasági könnyítések mellett szálljon síkra, miközben győzelmet aratott a nyugati szankciók kezdeti támadásának visszaverése során.

A múlt héten Putyin sürgette a törvényhozókat, hogy gyorsítsák fel a szociális juttatások növelésére irányuló munkát. Az ilyen lépések “arra irányulnak, hogy közvetlen segítséget nyújtsanak a polgárok legkiszolgáltatottabb kategóriáinak – a gyermekes családoknak és az idősebb generáció tagjainak” – mondta televíziós beszédében.

Egyes közgazdászok szerint a kormány által eddig bejelentett költségvetési intézkedések nem elegendőek az Oroszországban fenyegető válság mértékéhez képest, amely szerintük tovább fog súlyosbodni, mivel a következő hónapokban a vállalatok további elbocsátásokat jelentenek majd be.

“Egyértelmű, hogy a gazdaság nehéz idők elé néz, és eddig nem láttam konkrét tervet a gazdaság megmentésére”

– mondta Alekszandra Oszmolovszkaja-Suszlina, a moszkvai Economic Expert Group, egy független agytröszt fiskális politikai részlegének vezetője.

Sziluanov pénzügyminiszter a múlt héten azt közölte, hogy Oroszország nem fog hitelt felvenni a deficit finanszírozására az idén. Ehelyett a kormány valószínűleg a Nemzeti Vagyonalapot – amelyben Moszkva a múltbeli olaj- és gázbevételeket halmozta fel – fogja megcsapolni, amely április elején 155 milliárd dollár volt.

Fenyegető infláció

A kormány azon döntése, hogy nem vesz fel hitelt, azt jelezheti, hogy óvakodik az infláció fokozásától, amely márciusban hétéves csúcsra ugrott, mivel a szankciók miatt az importárak emelkedtek. A szankciók számos tengerentúli adósságpiacot is elzártak Oroszország elől, ami korlátozza a kormány hiánypótlási képességét.

“Oroszország valószínűleg óvatos lesz a költségvetési ösztönzőkkel, hogy elkerülje az infláció felgyorsulását”

– mondta Elina Ribakova, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet helyettes vezető közgazdásza. Bármilyen utalás arra, hogy Oroszország pénzt nyomtat a hiány finanszírozására, destabilizálhatja a rubelt és pénzügyi válságot idézhet elő – figyelmeztetett Ribakova.

Ha túlságosan agresszívvá válnak a költségvetési kiadások terén, az nagyon nagy kockázatot jelent az ország számára” – mondta.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÁV: Folytatódik az aranyláz

Megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első...

Boris Vujčić: idén 5 százalékos gazdasági növekedés, jövőre recesszió jöhet

A gázszállítások esetleges leállása recessziót eredményezhet 2023-ban a Horvát...

A német kormány egyenlően osztaná el az orosz gázszállítások kiesése miatt keletkező költségeket

A német kormány hétvégi sajtójelentések szerint azt javasolja, hogy egy új illeték bevezetésével egyenlően, az összes fogyasztóra szétterítve kellene elosztani az orosz földgázszállítások csökkenése és esetleges teljes kiesése miatt keletkező költségeket Németországban.

Generációs felmérés: nem mindenki az idősektől kér tanácsot

Az Allianz Hungária Zrt. az egyes generációk különböző életterületeken való tudásmegosztását vizsgáló májusi, nem reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka szokott tanácsot kérni más generáció tagjaitól, közülük közel 60 százalék nála idősebbektől és fiatalabbaktól is.

Hírek

Új elnöke lesz az Állami Számvevőszéknek

Megválasztja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökét az Országgyűlés...

Generációs felmérés: nem mindenki az idősektől kér tanácsot

Az Allianz Hungária Zrt. az egyes generációk különböző életterületeken való tudásmegosztását vizsgáló májusi, nem reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka szokott tanácsot kérni más generáció tagjaitól, közülük közel 60 százalék nála idősebbektől és fiatalabbaktól is.

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

Július 1-től Szabó Péter irányítja a Microsoft Magyarországot - közölte a társaság.

Újabb tíz évig ingyen roamingolhatunk az EU-n belül

Ma, július 1-jén hatályba lépett az a szabályozás, amely a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Gazdaság

Elindult a Széchényi MAX – az új támogatott hitelprogram

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékeinek a kamata 0,5-3,5 százalék között van, azaz jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

Újra igényelhető nulla százalékos kkv-hitel az MFB-nél

Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál.

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom