Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gőzerővel tartalékolnak a németek, soha nem látott mélyponton a fogyasztói hangulat
No menu items!

Gőzerővel tartalékolnak a németek, soha nem látott mélyponton a fogyasztói hangulat

Szeptemberre vonatkozóan a vártnál lényegesen nagyobb mértékben romlott, a koronavírus okozta válságban elértnél is mélyebb szintre, egyúttal rekordalacsony értékre esett a GfK gazdasági kutatóintézet fogyasztói hangulatindexe Németországban.

Az index szeptemberi értéke mínusz 36,5 pontra, rekordalacsony szintre csökkent a várt mínusz 31,8 pont helyett az augusztusi mínusz 30,9 pontról. A GfK az augusztusi értéket mínusz 30,6 pontról korrigálta mínusz 30,9 pontra.

A mutató értéke a járvány kitörése kezdetén, 2020 áprilisában mínusz 23,1 pont volt, de az idén április óta ennél alacsonyabb értékeket vesz fel és folyamatosan csökken. Áprilisban mínusz 26,6 ponton, májusban mínusz 26,2 ponton, júniusban mínusz 27,7 ponton, júliusban pedig mínusz 30,9 ponton állt az értéke.

Az index elemei közül a vásárlási hajlandóság 1,2 ponttal mínusz 15,7 pontra csökkent, ami 2008 októbere óta a legalacsonyabb érték, és a hetedik egymást követő hónapban jelent csökkenést.

A GfK indoklása szerint a legfrissebb adatok a recessziós félelmekre és a magasabb energiaköltségek miatt a lakosság körében elterjedt aggodalmakra világítanak rá. Az intézet szerint a helyzet az elkövetkező hetekben és hónapokban még rosszabbá válhat, ha nem lesz elegendő tüzelőanyag, különösen gáz az otthonok fűtéséhez.

A következő hónapok jelentősen magasabb energiaköltségeitől való félelem sok háztartást arra kényszerít, hogy óvintézkedéseket tegyen, és félretegyen pénzt a jövőbeni energiaszámlákra” – mondta Rolf Buerkl, a GfK gazdasági kutatóintézet fogyasztói szakértője, hozzátéve, hogy ez tovább rontja a fogyasztói hangulatot, mivel kevesebb pénz marad más vásárlásokra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.