Kezdőlap Címkék 2022 szeptember

2022 szeptember

Ennyi volt a bruttó és a nettó átlagkereset szeptemberben

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal 504 100 forintra nőtt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb, 347 500 forint volt - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben csökkent a fizetési mérleg havi hiánya

Szeptemberben 1,129 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, 564 millió euróval kisebb az augusztusinál - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Államháztartás: többlet szeptemberben

Szeptemberben 181 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere az egy évvel korábbi 391,3 milliárd forint deficittel szemben. A bevételek 22,0 százalékkal meghaladták, a kiadások 12,0 százalékkal elmaradtak a tavaly szeptemberitől - közölte a Pénzügyminisztérium.

Rekordon az euróövezeti infláció, az EU-ban a magyar a negyedik legmagasabb

Szeptemberben a várnál kisebb lett az euróövezeti infláció, de így is a nyilvántartások vezetésének 1991-es kezdete óta a legmagasabb volt. Az egész EU-ban a magyar inflációs adat a negyedik legmagasabb - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból.

Újra meglódult a brit infláció

Ismét tíz százalék fölé, a nyáron egyszer már elért 40 évi rekordra gyorsult szeptemberben az éves brit infláció, amelynek fő hajtóereje az élelmiszerárak emelkedése volt.

Hét hónapja a legalacsonyabb inflációt mérték Amerikában

A várt 8,1 százaléknál ugyan magasabb, 8,2 százalék volt a szeptemberi infláció az Egyesült Államokban, de ezzel együtt is ez volt hét hónapja a legalacsonyabb drágulási ütem - derül ki a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics jelentéséből.

Az MNB elmondta, mi okozta a 20 százalék feletti inflációt

A szeptember havi infláció több mint felét az élelmiszerek, valamint a szabályozott árú termékek és szolgáltatások drágulása magyarázza. A feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció havi emelkedése mérséklődött az augusztusi átárazást követően, vagyis ennél a termékcsoportnál az inflációs folyamatok mérséklődése tapasztalható - hívta fel a figyelmet a legfrissebb adatokhoz fűzött elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Megérkezett a 20 százalék feletti infláció Magyarországra

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 4,1 százalékkal nőttek - jelentette a KSH.

Szeptemberben többlettel zárt a költségvetés

Szeptemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 181,0 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi 391,3 milliárd forintos deficittel. A múlt havi az elmúlt 20 évben a harmadik legnagyobb szeptember havi többlet. Ezzel az első kilenc hónapban az államháztartás központi alrendszere 2691,7 milliárd forintos hiánnyal zárt - jelentette gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Hatodik hónapja csökkennek a világpiaci élelmiszerárak

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.

Enyhe szűkülést jelez egy fontos gazdasági mutató

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szeptemberi értéke 49,6 pontra esett az augusztusi 57,8-ról. A további növekedést jelző augusztusi érték után az index értéke kisebb, és immár enyhe szűkülést jelez - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési társaság (MLBKT).

Gyenge hónapja volt a kínai gazdaságnak

Szeptemberben négy havi mélypontra csökkent a kínai nemzeti statisztikai hivatal, az NBS általános gazdasági teljesítményt tükröző kompozit beszerzésimenedzser-indexe. Ezen belül a szolgáltatóipari aktivitás négy hónapja a leggyengébb növekedést mutatta, a feldolgozóipari aktivitás pedig két hónap teljesítménycsökkenés után mutatott némi növekedést.

Századvég: a lakosság konjunktúraérzete javult, a cégeké romlott

A Századvég Konjunktúrakutató szeptemberi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete fél év csökkenés után enyhén javult, miközben a vállalkozásoké kissé romlott.A Századvég közölte: a mínusz...

Nehéz télre készül a német ipar, nagyot romlott a gazdasági hangulat

A vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulat szeptemberben Németországban és az euróövezetben - jelentette a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet havi rendszeres felmérésének eredménye alapján.

Gőzerővel tartalékolnak a németek, soha nem látott mélyponton a fogyasztói hangulat

Szeptemberre vonatkozóan a vártnál lényegesen nagyobb mértékben romlott, a koronavírus okozta válságban elértnél is mélyebb szintre, egyúttal rekordalacsony értékre esett a GfK gazdasági kutatóintézet fogyasztói hangulatindexe Németországban.

Friss

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

A szakember hangsúlyozta, hogy a feszes munkaerőpiac miatt a hazai gazdaságnak várhatóan hosszú távon is szüksége lesz vendégmunkásokra.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.