Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája
No menu items!

Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája

A jövőt megjósolni gyakran nem egyszerű, főleg akkor, ha sok bizonytalan tényező övezi. Jelenleg a koronavírussal kapcsolatban van megannyi kérdőjel, melynek természetesen hatása van az ingatlanok áraira és keresletére is. Vajon a piac szakértőinek sikerült ebben a helyzetben jó prognózisokkal előállniuk? Lássuk mi is volt a jóslat és mennyire jött be ezidáig.

A fordulat még várat magára

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzésében arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakultak hazánkban az ingatlanpiaci árak. Mindemellett az ingatlanportál ügyvezetője, Csapó Gergely, a jövőre is kitért. Véleménye szerint, ha csak nem jön egy koronavírushoz hasonló váratlan fordulat, akkor még egy jó darabig a jelenlegi trendek fogják uralni az ingatlanpiacot.

Az év elején még jó néhány szakértő volt hasonló véleményen, hiszen az látszódott, hogy a járványhelyzet alatt a lakóingatlanok átlagárai hónapról-hónapra ugyanazon szint körül mozognak. Úgy gondolták, hogy a jövőben – amennyiben változatlan lesz a helyzet – továbbra sem indokolja semmi a drasztikus változást sem a felfelé, sem pedig a lefelé vezető irányban. Vagy mégis?

Ez történt valójában eddig

2021 első negyedéve már a hátunk mögött van. Az első három hónap számadataiból pedig már ki is derült, hogy miben volt igazuk és miben nem azoknak, akik megpróbálták előre vetíteni a jövőt.

Ami a budapesti lakóingatlanok eddigi évben mutatott árváltozását illeti, bejöttek a szakértők számításai. A fővárosi piacon 2021 januárjában, februárjában és márciusában ugyanis nem sokat mozgolódtak az átlagos négyzetméter árak. A családi házak esetében mindössze 10 ezer Ft/m2-es volt a havi áremelkedés. Ha a panellakások átlagárát nézzük, akkor márciusban ugyanazt látjuk, mint januárban. A téglalakásoknál pedig szintén nem ment végbe látványos változás, a januári átlagáruk 10 ezer Ft/m2-rel lett drágább februárra, mely márciusban is megmaradt.

Budapesttel megegyezően több másik nagyobb városunkban is csak óvatosan lépteket vettek a lakóingatlanok átlagárai. A szekszárdi, valamint a nyíregyházi házak és lakások átlagos kínálati árai, még ha egyik hónapról a másikra változtak is, akkor annak a mértéke csak 10 ezer forint volt négyzetméterenként. Kecskeméten pedig a vásárlók pont ugyanazokkal az árakkal találkozhattak az ingatlanpiac kínálatában az elmúlt három hónapban.

A fővárosban, Nyíregyházán, Kecskeméten, valamint Szekszárdon tehát beigazolódtak a jóslatok, nem úgy mint Siófokon. A népszerű üdülőhelyen ugyanis továbbra is a dráguló tendencia van érvényben. Januárról februárra 50 ezer Ft/m2-rel kerültek többe az eladásra kínált lakóingatlanok, márciusban pedig még további 80 ezer Ft/m2-rel lett magasabb az átlagáruk.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az Ingatlannet.hu 2021 első negyedévére vonatkozó statisztikai adatai alátámasztják a szakértők várakozásait. Persze kivételek mindig vannak. Siófokon valószínűleg továbbra sem fognak ereszkedni az ingatlanárak. A magyar turisták egyik, hanem a legkedveltebb nyaralóhelye a korlátozások ideje alatt csak még népszerűbbé vált az ingatlanvásárlók körében. A pandémia ugyanis ráébresztette az embereket arra, hogy milyen nagy értékkel bírnak a nyaralók, vagy akár már csak egy kertes családi ház is a lakásokkal szemben.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.

Itt az újabb árzuhanás a Teslánál

A Model S alapváltozata most 72 990 dollárba, a másik változata pedig 87 990 dollárba kerül. A Model X alapváltozata most 77 990 dollárba kerül, a másik változata pedig 92 900 dollárba.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.