Kezdőlap Ingatlan Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája
No menu items!

Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája

A jövőt megjósolni gyakran nem egyszerű, főleg akkor, ha sok bizonytalan tényező övezi. Jelenleg a koronavírussal kapcsolatban van megannyi kérdőjel, melynek természetesen hatása van az ingatlanok áraira és keresletére is. Vajon a piac szakértőinek sikerült ebben a helyzetben jó prognózisokkal előállniuk? Lássuk mi is volt a jóslat és mennyire jött be ezidáig.

A fordulat még várat magára

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzésében arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakultak hazánkban az ingatlanpiaci árak. Mindemellett az ingatlanportál ügyvezetője, Csapó Gergely, a jövőre is kitért. Véleménye szerint, ha csak nem jön egy koronavírushoz hasonló váratlan fordulat, akkor még egy jó darabig a jelenlegi trendek fogják uralni az ingatlanpiacot.

Az év elején még jó néhány szakértő volt hasonló véleményen, hiszen az látszódott, hogy a járványhelyzet alatt a lakóingatlanok átlagárai hónapról-hónapra ugyanazon szint körül mozognak. Úgy gondolták, hogy a jövőben – amennyiben változatlan lesz a helyzet – továbbra sem indokolja semmi a drasztikus változást sem a felfelé, sem pedig a lefelé vezető irányban. Vagy mégis?

Ez történt valójában eddig

2021 első negyedéve már a hátunk mögött van. Az első három hónap számadataiból pedig már ki is derült, hogy miben volt igazuk és miben nem azoknak, akik megpróbálták előre vetíteni a jövőt.

Ami a budapesti lakóingatlanok eddigi évben mutatott árváltozását illeti, bejöttek a szakértők számításai. A fővárosi piacon 2021 januárjában, februárjában és márciusában ugyanis nem sokat mozgolódtak az átlagos négyzetméter árak. A családi házak esetében mindössze 10 ezer Ft/m2-es volt a havi áremelkedés. Ha a panellakások átlagárát nézzük, akkor márciusban ugyanazt látjuk, mint januárban. A téglalakásoknál pedig szintén nem ment végbe látványos változás, a januári átlagáruk 10 ezer Ft/m2-rel lett drágább februárra, mely márciusban is megmaradt.

Budapesttel megegyezően több másik nagyobb városunkban is csak óvatosan lépteket vettek a lakóingatlanok átlagárai. A szekszárdi, valamint a nyíregyházi házak és lakások átlagos kínálati árai, még ha egyik hónapról a másikra változtak is, akkor annak a mértéke csak 10 ezer forint volt négyzetméterenként. Kecskeméten pedig a vásárlók pont ugyanazokkal az árakkal találkozhattak az ingatlanpiac kínálatában az elmúlt három hónapban.

A fővárosban, Nyíregyházán, Kecskeméten, valamint Szekszárdon tehát beigazolódtak a jóslatok, nem úgy mint Siófokon. A népszerű üdülőhelyen ugyanis továbbra is a dráguló tendencia van érvényben. Januárról februárra 50 ezer Ft/m2-rel kerültek többe az eladásra kínált lakóingatlanok, márciusban pedig még további 80 ezer Ft/m2-rel lett magasabb az átlagáruk.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az Ingatlannet.hu 2021 első negyedévére vonatkozó statisztikai adatai alátámasztják a szakértők várakozásait. Persze kivételek mindig vannak. Siófokon valószínűleg továbbra sem fognak ereszkedni az ingatlanárak. A magyar turisták egyik, hanem a legkedveltebb nyaralóhelye a korlátozások ideje alatt csak még népszerűbbé vált az ingatlanvásárlók körében. A pandémia ugyanis ráébresztette az embereket arra, hogy milyen nagy értékkel bírnak a nyaralók, vagy akár már csak egy kertes családi ház is a lakásokkal szemben.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újfajta BKK jegyek és bérletek jönnek

A jelenlegitől kissé eltérő külsejű jegyeket és bérleteket hoznak forgalomba.

Profit-figyelmeztetési boom Amerikában

Riasztóan sok amerikai vállalat figyelmeztetett arra, hogy elmaradhat nyeresége a várakozásoktól a harmadik negyedévben, ami a tőzsdei árfolyamok csökkenését eredményezheti.

Kínai ingatlanfejlesztő miatt csökkent a BUX is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1394,76 pontos, 2,66...

Oltott és tesztelt turisták hamarosan beléphetnek az USA-ba

Washington megegyezett az Európai Unióvalval, hogy feloldják a vakcinázott...

Hírek

Megszületett II. Erzsébet tizenkettedik dédunokája

Leánygyermeknek adott életet Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 33 esztendős unokája. A Buckingham-palota bejelentése szerint a kislány szombat éjjel született a londoni Chelsea and Westminster kórházban.

Volt brit kormányfő lesz a WHO pénzügyi nagykövete

Gordon Brown volt brit miniszterelnök lesz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi finanszírozással megbízott nagykövete - jelentette be Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Kanári-szigetek. Ezrek menekülnek a vulkánkitörés elől

Már ötezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Kanári-szigetek La Palma szigetén, miután vasárnap délután kitört egy tűzhányó - jelentette az El País című spanyol lap.

Karnyújtásnyira a félmilliós átlagfizetés

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon - közölte Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

Történelmi rekordra drágul a gázolaj – a benzin ára csökken

Eltérő irányú ármozgásokat figyelhetünk meg a hét közepén a hazai töltőállomásokon. Szerdán a benzin literenkénti átlagára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé viszont bruttó 7 forinttal - történelmi rekordra - emelkedik.

Szlovénia: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában

Nagyot drágult a földgáz

Jelentős drágulás után ismét 800 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben.

37 év után ért partot egy palackposta – hatezer kilométerre a feladóktól

Japán középiskolások dobták az óceánba 37 éve azt a vizespalackot, amely most hatezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra júniusban.

Gazdaság

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.

Hitelkártya és folyószámlahitel – Módosítás. A moratórium a kamatszintre is kihat

A moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál - mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Moratórium után. A bankoknál vizsgálódik az MNB

A jegybank tizenhat pénzügyi intézménynél vizsgálja, hogy azok hogyan módosítják a törlesztési moratórium lejárta után az érintett hitelszerződések futamidejét.

Törlesztési moratórium – novembertől csak a rászorulóknak

A törlesztési moratórium novembertől jövő év június 30-ig már csak a rászorulóknak lesz igénybe vehető - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom