Kezdőlap Ingatlan Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája
No menu items!

Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája

A jövőt megjósolni gyakran nem egyszerű, főleg akkor, ha sok bizonytalan tényező övezi. Jelenleg a koronavírussal kapcsolatban van megannyi kérdőjel, melynek természetesen hatása van az ingatlanok áraira és keresletére is. Vajon a piac szakértőinek sikerült ebben a helyzetben jó prognózisokkal előállniuk? Lássuk mi is volt a jóslat és mennyire jött be ezidáig.

A fordulat még várat magára

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzésében arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakultak hazánkban az ingatlanpiaci árak. Mindemellett az ingatlanportál ügyvezetője, Csapó Gergely, a jövőre is kitért. Véleménye szerint, ha csak nem jön egy koronavírushoz hasonló váratlan fordulat, akkor még egy jó darabig a jelenlegi trendek fogják uralni az ingatlanpiacot.

Az év elején még jó néhány szakértő volt hasonló véleményen, hiszen az látszódott, hogy a járványhelyzet alatt a lakóingatlanok átlagárai hónapról-hónapra ugyanazon szint körül mozognak. Úgy gondolták, hogy a jövőben – amennyiben változatlan lesz a helyzet – továbbra sem indokolja semmi a drasztikus változást sem a felfelé, sem pedig a lefelé vezető irányban. Vagy mégis?

Ez történt valójában eddig

2021 első negyedéve már a hátunk mögött van. Az első három hónap számadataiból pedig már ki is derült, hogy miben volt igazuk és miben nem azoknak, akik megpróbálták előre vetíteni a jövőt.

Ami a budapesti lakóingatlanok eddigi évben mutatott árváltozását illeti, bejöttek a szakértők számításai. A fővárosi piacon 2021 januárjában, februárjában és márciusában ugyanis nem sokat mozgolódtak az átlagos négyzetméter árak. A családi házak esetében mindössze 10 ezer Ft/m2-es volt a havi áremelkedés. Ha a panellakások átlagárát nézzük, akkor márciusban ugyanazt látjuk, mint januárban. A téglalakásoknál pedig szintén nem ment végbe látványos változás, a januári átlagáruk 10 ezer Ft/m2-rel lett drágább februárra, mely márciusban is megmaradt.

Budapesttel megegyezően több másik nagyobb városunkban is csak óvatosan lépteket vettek a lakóingatlanok átlagárai. A szekszárdi, valamint a nyíregyházi házak és lakások átlagos kínálati árai, még ha egyik hónapról a másikra változtak is, akkor annak a mértéke csak 10 ezer forint volt négyzetméterenként. Kecskeméten pedig a vásárlók pont ugyanazokkal az árakkal találkozhattak az ingatlanpiac kínálatában az elmúlt három hónapban.

A fővárosban, Nyíregyházán, Kecskeméten, valamint Szekszárdon tehát beigazolódtak a jóslatok, nem úgy mint Siófokon. A népszerű üdülőhelyen ugyanis továbbra is a dráguló tendencia van érvényben. Januárról februárra 50 ezer Ft/m2-rel kerültek többe az eladásra kínált lakóingatlanok, márciusban pedig még további 80 ezer Ft/m2-rel lett magasabb az átlagáruk.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az Ingatlannet.hu 2021 első negyedévére vonatkozó statisztikai adatai alátámasztják a szakértők várakozásait. Persze kivételek mindig vannak. Siófokon valószínűleg továbbra sem fognak ereszkedni az ingatlanárak. A magyar turisták egyik, hanem a legkedveltebb nyaralóhelye a korlátozások ideje alatt csak még népszerűbbé vált az ingatlanvásárlók körében. A pandémia ugyanis ráébresztette az embereket arra, hogy milyen nagy értékkel bírnak a nyaralók, vagy akár már csak egy kertes családi ház is a lakásokkal szemben.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT: emelkedő forgalom mellett csökkent a BUX

A befektetői hangulat a bizonytalan nemzetközi kilátások miatt fordult kedvezőtlenre a szakértők szerint.

Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A jövőt látják benne – Leginkább az ügyfélszolgálati területen nyert teret a mesterséges intelligencia

A cégek 65 százalékánál szerződést is bontottak az AI-megoldást biztosító társasággal, többnyire etikai aggályok miatt - derül ki a kutatásból.

A vizsgálat lezárult, felejtse el?

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a feltételezett jogsértés egyértelműen nem volt bizonyítható, mivel a fizetési terminálon már nem volt alapértelmezetten beállítva a borravaló mértéke és a fogyasztók maguk dönthetik el, hogy 0 és 20 százalék között mekkora mértékű borravalót adnak.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.