Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája
No menu items!

Ingatlanpiaci jóslatok és a valóság próbája

A jövőt megjósolni gyakran nem egyszerű, főleg akkor, ha sok bizonytalan tényező övezi. Jelenleg a koronavírussal kapcsolatban van megannyi kérdőjel, melynek természetesen hatása van az ingatlanok áraira és keresletére is. Vajon a piac szakértőinek sikerült ebben a helyzetben jó prognózisokkal előállniuk? Lássuk mi is volt a jóslat és mennyire jött be ezidáig.

A fordulat még várat magára

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzésében arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakultak hazánkban az ingatlanpiaci árak. Mindemellett az ingatlanportál ügyvezetője, Csapó Gergely, a jövőre is kitért. Véleménye szerint, ha csak nem jön egy koronavírushoz hasonló váratlan fordulat, akkor még egy jó darabig a jelenlegi trendek fogják uralni az ingatlanpiacot.

Az év elején még jó néhány szakértő volt hasonló véleményen, hiszen az látszódott, hogy a járványhelyzet alatt a lakóingatlanok átlagárai hónapról-hónapra ugyanazon szint körül mozognak. Úgy gondolták, hogy a jövőben – amennyiben változatlan lesz a helyzet – továbbra sem indokolja semmi a drasztikus változást sem a felfelé, sem pedig a lefelé vezető irányban. Vagy mégis?

Ez történt valójában eddig

2021 első negyedéve már a hátunk mögött van. Az első három hónap számadataiból pedig már ki is derült, hogy miben volt igazuk és miben nem azoknak, akik megpróbálták előre vetíteni a jövőt.

Ami a budapesti lakóingatlanok eddigi évben mutatott árváltozását illeti, bejöttek a szakértők számításai. A fővárosi piacon 2021 januárjában, februárjában és márciusában ugyanis nem sokat mozgolódtak az átlagos négyzetméter árak. A családi házak esetében mindössze 10 ezer Ft/m2-es volt a havi áremelkedés. Ha a panellakások átlagárát nézzük, akkor márciusban ugyanazt látjuk, mint januárban. A téglalakásoknál pedig szintén nem ment végbe látványos változás, a januári átlagáruk 10 ezer Ft/m2-rel lett drágább februárra, mely márciusban is megmaradt.

Budapesttel megegyezően több másik nagyobb városunkban is csak óvatosan lépteket vettek a lakóingatlanok átlagárai. A szekszárdi, valamint a nyíregyházi házak és lakások átlagos kínálati árai, még ha egyik hónapról a másikra változtak is, akkor annak a mértéke csak 10 ezer forint volt négyzetméterenként. Kecskeméten pedig a vásárlók pont ugyanazokkal az árakkal találkozhattak az ingatlanpiac kínálatában az elmúlt három hónapban.

A fővárosban, Nyíregyházán, Kecskeméten, valamint Szekszárdon tehát beigazolódtak a jóslatok, nem úgy mint Siófokon. A népszerű üdülőhelyen ugyanis továbbra is a dráguló tendencia van érvényben. Januárról februárra 50 ezer Ft/m2-rel kerültek többe az eladásra kínált lakóingatlanok, márciusban pedig még további 80 ezer Ft/m2-rel lett magasabb az átlagáruk.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az Ingatlannet.hu 2021 első negyedévére vonatkozó statisztikai adatai alátámasztják a szakértők várakozásait. Persze kivételek mindig vannak. Siófokon valószínűleg továbbra sem fognak ereszkedni az ingatlanárak. A magyar turisták egyik, hanem a legkedveltebb nyaralóhelye a korlátozások ideje alatt csak még népszerűbbé vált az ingatlanvásárlók körében. A pandémia ugyanis ráébresztette az embereket arra, hogy milyen nagy értékkel bírnak a nyaralók, vagy akár már csak egy kertes családi ház is a lakásokkal szemben.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a válasz: ez a vezető magyar bankárok véleménye a recesszióból való kilábalásról

Soft vagy hard landing, szakmai kifejezéssel élve puha vagy kemény landolás várható: könnyebben vagy nagyobb megpróbáltatások árán jutunk túl a mostani recessziós helyzeten? A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) közelmúltban lezajlott 60. Közgazdász-vándorgyűlésének egyik kiemelt eseményén, a Bankvezérek kerekasztalán a levezető elnök, Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke által feltett kérdésre Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Vörös Réka, az UniCredit Bank igazgatóság tagja, Martzy Antal, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese, Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója válaszolt.

Fél évszázada nem volt ilyen: stagfláció felé robog Ausztria

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre - áll a Wifo gazdaságkutató intézet 2022-2023-as őszi prognózisában.

Olajháború. Amerika új forrásokat keres, régi rivális is képbe került

Az OPEC-országok határozata a kőolaj-kitermelés csökkentéséről alternatív beszerzési források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat - közölte az amerikai elnök.

Xiaomi márkájú elektromos autó? Nagy dobásra készül az alapító

Bár a A Xiaomi társalapítója, Lej Csün leginkább új okostelefonok piacra dobásával van elfoglalva, árulkodó jelek szerint az autógyártási ambícióiról sem mondott le.

Hírek

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Magyar falu program: 1450 kisbolt újult meg

A magyarországi kistelepüléseken 1450 kisbolt újult meg a kormány Magyar falu program támogatásának segítségével több mint 50 milliárd forint értékben - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Jogsértő cégegyesítések miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal hatósági jóváhagyás nélküli cégegyesítések miatt összesen 23,9 millió forint bírságot szabott ki.

Újra négy blokkal működik a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel - jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

Itt a határidő: eddig lehet a SZÉP-kártyákat kedvezményesen felhasználni

A SZÉP-kártyákat 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni - közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

Újra gyengül a forint, emelkedik az olaj- és a gázár

Szerdán napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

Pénteken újabb nagy drágulás jön a hazai benzinkutakon

Mivel a Brent típusú olaj drágulásba kezdett, péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a piaci benzin literjéért bruttó 7 forinttal, a piaci gázolaj literjéért pedig bruttó 16 forinttal kell majd többet fizetni.

Feketéző benzinkutasra csaptak le a NAV nyomozói – videó

Mintegy 6700 liter gázolajat adott el adózatlanul egy dél-dunántúli benzinkutas, akit üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgattak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói.

Gazdaság

MNB: a monetáris szigorítás a likviditás szűkítésével folytatódik

A Magyar Nemzeti Bank megtartotta első hosszú futamidejű betéti tenderét, amelyen 2093 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. Ezzel az MNB megkezdte a likviditás érdemi szűkítését, folytatva a monetáris szigorítást - közölte a jegybank.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom