Kezdőlap Hírek Izrael: már ötmillió beoltott állampolgár. Tovább marad a szigor
No menu items!

Izrael: már ötmillió beoltott állampolgár. Tovább marad a szigor

 

Másfél millióan a kilencmillió izraeliből már több, mint nyolc napja megkapta a második dózist Kép/Forrás/thehill

A kilencmilliós Izraelben ötmillióan már be vannak oltva. A rizikócsoportok tagjai nagyrészt védettek. A Netanjahu kormány váratlanul ismét szigorú korlátozásokat vezetett be, és lezárta a nemzetközi reptereket is.

Sikeres oltási kampány, hatásos vakcina

A lakosság védetté tételének december 20-i startja óta ötmillió adagot adtak be a Pfizer és a Moderna vakcinákból. Mintegy másfél millióan a kilencmillió izraeliből már több, mint nyolc napja megkapta a második dózist is, ezzel teljes védettséget szerzett a COVID ellen. A 60 felettiek 83 százaléka már legalább az első dózist megkapta. A 70 felettiek körében 93 százalék az arány. Február eleje óta a 35 év alattiak is kapnak a szérumból.

A Zsidó Állam egészségügyi minisztériumának statisztikája a szérum hatékonyságát igazolja: a beoltottak közül 317-en fertőződtek meg, ami 0,02 százalékot jelent, kórházi ellátásra pedig a védettnek számítók 0,001 százaléka, 16 személy szorult.

Eran Segal: biztonságos és hatékony az oltás

Szakértők hozzáteszik, hogy ezek az adatok a vakcina hatékonyságát annak fényében még jobban alátámasztják, hogy eddig nagyrészt a rizikócsoportok tagjai lettek kétszer oltva. Tehát az ő körükből került ki a minimális számú, oltás ellenére megfertőződött. Február eleje óta már nem csak a veszélyeztetetteket oltják. Ezzel párhuzamosan, az elmúlt héten 41 százalékkal csökkent a megfertőződöttek száma – számolt be a Weizmann Intézet professzora, Eran Segal az izraeli sajtónak. Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a veszélyeztetett, oltás nélkül megbetegedettek között 11-szer magasabb a súlyos esetek aránya. Ez bizonyítja, hogy a vakcina, ha néhányaknál nem is akadályozza meg a megfertőződést, gondoskodik a megbetegedés enyhe lefolyásáról.

Marad a szigor!

Az oltási kampány sikere ellenére a kormány ismét szigorú korlátozásokat vezetett be. Az angol mutánstól való félelem miatt 3 hete áll a gazdaság és a mindennapi élet számos területe.

Immár a változott génállományú kórokozó felel az esetek 80 százalékáért. Agresszivitását mutatja, hogy napi 8 ezer új eset van, és hogy januárban 1.444 ember halálát okozta. Nagyon magasa szám annak ismeretében, hogy tavaly március óta összesen 4.863 izraeli vesztette életét a COVID-járvánnyal összefüggően.

Ezekkel a számokkal indokolta a kormány, Benjamin Netanjahu az újabb szigorítások bevezetését. A nemzetközi légikikötők teljes lezárása különösen nagy felháborodást okozott. Több ezer izraeli rekedt külföldön. “Az oltási kampány jól halad, de még jelen van a vírus. A célegyenesben vagyunk. Ki kell tartanunk. A vakcinával belátható időn belül legyőzzük a vírust!” – mondta a miniszterelnök tévébeszédében.

A szakértők a jól haladó oltási kampánynak tudják be, hogy az utóbbi napokban a mutánssal megfertőződöttek között is csökken a súlyos esetek száma. Netanjahu ezzel magyarázta, hogy nem az új esetek, hanem a beoltottak száma fogja meghatározni a lockdown végét. „Akkor lazíthatunk, ha a rizikócsoportok minden tagja megkapta a második dózist is.” Az egészségügyi minisztérium két héten belülre ígéri az 50 felettiek jelenlegi 77 százalékos oltottsági arányának 90-re emelkedését.

„A vakcina hatékony, az oltás jól hald, de a mutáns nagyon agresszív” – írta le a helyzetet a legnagyobb izraeli kórház, a Maccabi járványügyi részlegét vezető Arnon Shahar. Hozzátette, hogy vannak még teljesen nem megválaszolt kérdések. A beoltottak továbbra is lehetnek vírushordozók? Shahar szerint akkor lehet kimondani, hogy a vakcina segítségével sikerült legyőzni a COVID-ot, ha az utóbbi kérdésre egyértelműen nemleges választ tudnak adni. Ez szerinte két héten belül várható.

Nem összeesküvés, gyors és határozott cselekvés

Sok az összeesküvés-elmélet azzal összefüggésben, hogy Izrael több vakcinát kapott és előrébb tart a lakosság oltásával, mint szinte bármelyik másik ország. Ennek három oka van:

1) Számos zsidó származású, illetve izraeli állampolgárságú kutató és vezető dolgozik a nagy gyógyszergyártó cégeknél. A kormány rögtön kapcsolatot vett fel velük és kérte őket, hogy folyamatosan informálják Jeruzsálemet a kutatásaik eredményéről és a gyártás megindulásáról. Így az elsők között értesül a Pfizer-BioNTech vakcina elkészültéről.

Katonákat képeztek ki az oltások beadására Kép/Forrás/ctvnews

2) A Netanjahu-kormány az információ birtokában nem habozott. A konszernduó által meghatározott 15 dolláros ár dupláját, dózisonként 30 dollárt kínálva megrendelt 20 millió vakcinát. A pénzt pedig még megrendelés napján átutalta az izraeli államkincstár a Pfizer-BioNTech által megadott számlára. Amikor a vakcinák gyártása megindult, az izraeli légierő légihidat létesített az amerikai gyógyszergyár és Izrael között. Így biztosította, hogy a szérumok mihamarabb megérkezzenek.

3) Az oltásra az ország katonai infrastruktúráját is használják. A többség az Izrael számos pontján felállított ellenőrző pontokon kapja meg az injekciókat az ott szolgálatot teljesítő, kiképzésük során alapszintű egészségügyi oktatásban részesült katonáktól.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,92 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 48 610,40 ponton zárt csütörtökön.

Debrecenben a Vitesco újabb beruházásra készül

A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének...

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Hírek

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Kábítószer-kereskedő pénzügyőrt tartóztattak le

A házkutatás alkalmával legalább öt féle kábítószer nyomait találták meg annál a pénzügyőrnél, aki ellen - két társával egyetemben - eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kánikula, áramfogyasztási rekord, tovább tart a trend

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása, június 22-én a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - lesz még melegebb is!

Szlovákia százezerszám továbbad a vakcinákon – Megjelent a delta variáns az országban

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva.

Korrupció. Fiktív adatok alapján kisállat-útleveleket állított ki a hatósági állatorvos

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen

Nyáron egyre több lesz az extrém eső és a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus.

Ennyien neteznek Magyarországon és az EU-ban!

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezőnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különböző korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták.

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Gazdaság

ÁSZ: a monetáris politika mérsékelte a költségvetési kockázatokat

Kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat a 2017-2020. közötti monetáris politika - szögezik le az Állami Számvevőszék szakértői a költségvetési kockázatokat értékelő elemzésükben.

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank szerdai eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 2613 millió euró (915,44 milliárd forint) értékben kötött ügyletet  július 8-i lejárattal - közölte a jegybank.

Alapkamatot emelt a cseh jegybank

A cseh jegybanki tanács szerdán 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában.

50 fontos polimer bankjegy – uralkodói arcképpel és Pride színekkel

Forgalomba került az új, polimer alapanyagú brit 50 fontos bankjegy, amelyen Alan Turing portréja látható. Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának...

Elemzők: A kamatemelés megfelel a várakozásoknak

A várakozásoknak megfelelő mértékű volt a jegybanki kamatemelés az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat mértékét 30...

Kamatemelés – a Monetáris Tanács indoklása

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az árstabilitás biztosítása, az inflációs kockázatok tartós hatásainak megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében indította el a kamatemelési ciklust - írták a keddi, kamatemelést indokló közleményben.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom