Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Járvány. Többet önkiszolgáló raktároztak a magyarok, mint az amerikaiak
No menu items!

Járvány. Többet önkiszolgáló raktároztak a magyarok, mint az amerikaiak

Miközben a koronavírus járvány a világon mindenütt visszavetette a kis alapterületű, önkiszolgáló raktározás, a self storage üzletágat, a legnagyobb hazai szereplő az Euro Mini Storage Hungária kft. ügyvezetője szerint idehaza, a kezdeti visszaesés után gyorsan helyreállt a kereslet, amiben a home office elterjedése is szerepet játszott.

Amerikában elsősorban a fogyasztói társadalom megerősödésének, a lakás méretét meghaladó mennyiségű tárgyak felhalmozásának következményeként, az 1960-as években futott fel az azóta világszerte népszerűvé vált önkiszolgáló raktárak a self storage-ok piaca. Magyarországon 2006-ban indult a kanadai tulajdonú, Romániában is érdekeltséggel rendelkező Euro Mini Storage Hungária Kft., amelynek  ügyvezetője, Forgács Krisztián szerint a kezdeti edukációs folyamat után az itt élő külföldiek mellett honfitársaink is hamar megkedvelték ezt a raktározási formát, ami a magánszemélyek mellett a kisvállalkozások érdeklődését is felkeltette.

Az önkiszolgáló raktározási piac világszintű növekedését jól mutatja, hogy az USA-ban 2015 januárjától 2020 januárjáig az ágazat építési kiadásai 584%-al bővültek. A Cushman & Wakefield elemzése szerint azonban a koronavírus járvány a bérlők egy részének távozásával a bérleti díjak csökkenését eredményezve, az USA-ban is lerontotta a bérleti aktivitást a 39 milliárd dolláros önkiszolgáló raktározás piacán. Ahol normál esetben a lakosság számának erőteljes növekedése mellett a költözések számának növekedése is nagyban hozzájárul a piac bővüléséhez.

Forgács Krisztián szerint a koronavírus járvány kapcsán, a Magyarországon az USA-nál kedvezőbb helyzetet teremtett, hogy a magyar kormány nem rendelt el teljes karantént és a járványveszély is hamarabb konszolidálódott, mint az USA-ban, ahol több államban még mindig magas a fertőzés aránya.

Az akár egy négyzetméter bérelhető raktárak magyarországi piacán a határok márciusi lezárása jelentette a mélypontot. Miközben külföldi bérlőink nem tudtak visszatérni, az is megnehezítette a helyzetet, hogy hazai partnereink között nagy számban vannak a turizmusban érdekelt cégek, akiket rugalmas megoldásokkal igyekeztünk segíteni a nehéz napokban.”

Márciusban, áprilisban így esett vissza a foglaltság a 90 százalék feletti telítettségről 80 százalék körülire, miközben a járvány által jobban sújtott USA-ban ennél nagyobb visszaeséseket is regisztráltak.

Mivel az már a járvány elején is látszott, hogy törzsvevőink továbbra is igénylik ezt a szolgáltatást, a cash flow újra tervezésénél maximum néhány hónapos visszaesést és utána viszonylag gyors emelkedést prognosztizáltam a tulajdonosok felé, ami be is jött” – értékel az ügyvezető. Aki szerint az önkiszolgáló raktározás iparágát azért is tartják válságállónak, mert a változó élethelyzetekben mindig keletkeznek új raktározási igények is. Ilyen például az is, hogy a járvány hatására idehaza is egyre széleskörűbben elterjedt home office-nak köszönhetően, több cég csökkenti az iroda méretét, miközben a kisebb cégek között olyan is van, aki felszámolja azt és a bútorokat, berendezéseket bérelt miniraktárakban helyezik el.”

A cégvezető szerint így jutottunk el oda, hogy amíg korábban csak az amerikai filmekben láthattuk, amint a főhős saját miniraktárat tart fent, a 2008-as globális válság idején már a magyarok is felismerték, hogy a gazdasági életben kulcsfontosságú alkalmazkodásban a megfizethető alternatívát nyújtó miniraktárak is sokszor biztos átmeneti megoldást nyújtanak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom