Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Járvány. Többet önkiszolgáló raktároztak a magyarok, mint az amerikaiak
No menu items!

Járvány. Többet önkiszolgáló raktároztak a magyarok, mint az amerikaiak

Miközben a koronavírus járvány a világon mindenütt visszavetette a kis alapterületű, önkiszolgáló raktározás, a self storage üzletágat, a legnagyobb hazai szereplő az Euro Mini Storage Hungária kft. ügyvezetője szerint idehaza, a kezdeti visszaesés után gyorsan helyreállt a kereslet, amiben a home office elterjedése is szerepet játszott.

Amerikában elsősorban a fogyasztói társadalom megerősödésének, a lakás méretét meghaladó mennyiségű tárgyak felhalmozásának következményeként, az 1960-as években futott fel az azóta világszerte népszerűvé vált önkiszolgáló raktárak a self storage-ok piaca. Magyarországon 2006-ban indult a kanadai tulajdonú, Romániában is érdekeltséggel rendelkező Euro Mini Storage Hungária Kft., amelynek  ügyvezetője, Forgács Krisztián szerint a kezdeti edukációs folyamat után az itt élő külföldiek mellett honfitársaink is hamar megkedvelték ezt a raktározási formát, ami a magánszemélyek mellett a kisvállalkozások érdeklődését is felkeltette.

Az önkiszolgáló raktározási piac világszintű növekedését jól mutatja, hogy az USA-ban 2015 januárjától 2020 januárjáig az ágazat építési kiadásai 584%-al bővültek. A Cushman & Wakefield elemzése szerint azonban a koronavírus járvány a bérlők egy részének távozásával a bérleti díjak csökkenését eredményezve, az USA-ban is lerontotta a bérleti aktivitást a 39 milliárd dolláros önkiszolgáló raktározás piacán. Ahol normál esetben a lakosság számának erőteljes növekedése mellett a költözések számának növekedése is nagyban hozzájárul a piac bővüléséhez.

Forgács Krisztián szerint a koronavírus járvány kapcsán, a Magyarországon az USA-nál kedvezőbb helyzetet teremtett, hogy a magyar kormány nem rendelt el teljes karantént és a járványveszély is hamarabb konszolidálódott, mint az USA-ban, ahol több államban még mindig magas a fertőzés aránya.

Az akár egy négyzetméter bérelhető raktárak magyarországi piacán a határok márciusi lezárása jelentette a mélypontot. Miközben külföldi bérlőink nem tudtak visszatérni, az is megnehezítette a helyzetet, hogy hazai partnereink között nagy számban vannak a turizmusban érdekelt cégek, akiket rugalmas megoldásokkal igyekeztünk segíteni a nehéz napokban.”

Márciusban, áprilisban így esett vissza a foglaltság a 90 százalék feletti telítettségről 80 százalék körülire, miközben a járvány által jobban sújtott USA-ban ennél nagyobb visszaeséseket is regisztráltak.

Mivel az már a járvány elején is látszott, hogy törzsvevőink továbbra is igénylik ezt a szolgáltatást, a cash flow újra tervezésénél maximum néhány hónapos visszaesést és utána viszonylag gyors emelkedést prognosztizáltam a tulajdonosok felé, ami be is jött” – értékel az ügyvezető. Aki szerint az önkiszolgáló raktározás iparágát azért is tartják válságállónak, mert a változó élethelyzetekben mindig keletkeznek új raktározási igények is. Ilyen például az is, hogy a járvány hatására idehaza is egyre széleskörűbben elterjedt home office-nak köszönhetően, több cég csökkenti az iroda méretét, miközben a kisebb cégek között olyan is van, aki felszámolja azt és a bútorokat, berendezéseket bérelt miniraktárakban helyezik el.”

A cégvezető szerint így jutottunk el oda, hogy amíg korábban csak az amerikai filmekben láthattuk, amint a főhős saját miniraktárat tart fent, a 2008-as globális válság idején már a magyarok is felismerték, hogy a gazdasági életben kulcsfontosságú alkalmazkodásban a megfizethető alternatívát nyújtó miniraktárak is sokszor biztos átmeneti megoldást nyújtanak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

K&H: keveset tesznek a fenntarthatóságért a hazai cégek

Magyarországon a cégvezetők többsége már felismerte, hogy a fenntarthatóság jelentős befolyást gyakorol a gazdasági életre, amivel foglalkozni kell, de jóval kevesebben vannak azok, akik tényleges lépéseket is tesznek érte - mondta a K&H fenntarthatósági programjának vezetője sajtótájékoztatón.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

MNB: az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban

Az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban, az infláció ősszel tetőzik. Az áremelkedés ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba, 2024 első félévében pedig újra eléri a 3 százalékos jegybanki célt - mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutatva.

Hírek

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Londonban és Párizsban is folytatódik a reptéri káosz

A londoni Heathrow-n és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is újabb járattörlések várhatók, mivel az üzemeltetők arra számítanak, hogy az utazási káosz a nyár további részére is áthúzódik.

Változás a kutakon: ennyibe kerül péntektől az üzemanyag magyar forgalmi nélkül

Július 1-jén, pénteken újra változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin literje 5 forinttal drágul, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz olcsóbb. A változás a piaci árazású termékek esestében érvényesek, magyar forgalmi engedéllyel továbbra is a 480 forintos hatósági áron lehet tankolni.

A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem

A szerbek többsége elutasítaná az Európai Uniós tagságot - derül ki abból a felmérésből, amely szerint a szerbek továbbra is Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök mellett állnak, noha a szerb kormány szeretne csatlakozni a blokkhoz.

Putyin reagált a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Vlagyimir Putyin orosz elnök reagált a NATO közelgő bővítésére, és kijelentette, nincs problémája azzal, hogy Svédország és Finnország csatlakozik a katonai szövetséghez, de ha ezekben az országokban infrastruktúrát telepítenek, Oroszország hasonlóan fog válaszolni.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Gazdaság

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom