Kezdőlap Gazdaság Járvány. Többet önkiszolgáló raktároztak a magyarok, mint az amerikaiak
No menu items!

Járvány. Többet önkiszolgáló raktároztak a magyarok, mint az amerikaiak

Miközben a koronavírus járvány a világon mindenütt visszavetette a kis alapterületű, önkiszolgáló raktározás, a self storage üzletágat, a legnagyobb hazai szereplő az Euro Mini Storage Hungária kft. ügyvezetője szerint idehaza, a kezdeti visszaesés után gyorsan helyreállt a kereslet, amiben a home office elterjedése is szerepet játszott.

Amerikában elsősorban a fogyasztói társadalom megerősödésének, a lakás méretét meghaladó mennyiségű tárgyak felhalmozásának következményeként, az 1960-as években futott fel az azóta világszerte népszerűvé vált önkiszolgáló raktárak a self storage-ok piaca. Magyarországon 2006-ban indult a kanadai tulajdonú, Romániában is érdekeltséggel rendelkező Euro Mini Storage Hungária Kft., amelynek  ügyvezetője, Forgács Krisztián szerint a kezdeti edukációs folyamat után az itt élő külföldiek mellett honfitársaink is hamar megkedvelték ezt a raktározási formát, ami a magánszemélyek mellett a kisvállalkozások érdeklődését is felkeltette.

Az önkiszolgáló raktározási piac világszintű növekedését jól mutatja, hogy az USA-ban 2015 januárjától 2020 januárjáig az ágazat építési kiadásai 584%-al bővültek. A Cushman & Wakefield elemzése szerint azonban a koronavírus járvány a bérlők egy részének távozásával a bérleti díjak csökkenését eredményezve, az USA-ban is lerontotta a bérleti aktivitást a 39 milliárd dolláros önkiszolgáló raktározás piacán. Ahol normál esetben a lakosság számának erőteljes növekedése mellett a költözések számának növekedése is nagyban hozzájárul a piac bővüléséhez.

Forgács Krisztián szerint a koronavírus járvány kapcsán, a Magyarországon az USA-nál kedvezőbb helyzetet teremtett, hogy a magyar kormány nem rendelt el teljes karantént és a járványveszély is hamarabb konszolidálódott, mint az USA-ban, ahol több államban még mindig magas a fertőzés aránya.

Az akár egy négyzetméter bérelhető raktárak magyarországi piacán a határok márciusi lezárása jelentette a mélypontot. Miközben külföldi bérlőink nem tudtak visszatérni, az is megnehezítette a helyzetet, hogy hazai partnereink között nagy számban vannak a turizmusban érdekelt cégek, akiket rugalmas megoldásokkal igyekeztünk segíteni a nehéz napokban.”

Márciusban, áprilisban így esett vissza a foglaltság a 90 százalék feletti telítettségről 80 százalék körülire, miközben a járvány által jobban sújtott USA-ban ennél nagyobb visszaeséseket is regisztráltak.

Mivel az már a járvány elején is látszott, hogy törzsvevőink továbbra is igénylik ezt a szolgáltatást, a cash flow újra tervezésénél maximum néhány hónapos visszaesést és utána viszonylag gyors emelkedést prognosztizáltam a tulajdonosok felé, ami be is jött” – értékel az ügyvezető. Aki szerint az önkiszolgáló raktározás iparágát azért is tartják válságállónak, mert a változó élethelyzetekben mindig keletkeznek új raktározási igények is. Ilyen például az is, hogy a járvány hatására idehaza is egyre széleskörűbben elterjedt home office-nak köszönhetően, több cég csökkenti az iroda méretét, miközben a kisebb cégek között olyan is van, aki felszámolja azt és a bútorokat, berendezéseket bérelt miniraktárakban helyezik el.”

A cégvezető szerint így jutottunk el oda, hogy amíg korábban csak az amerikai filmekben láthattuk, amint a főhős saját miniraktárat tart fent, a 2008-as globális válság idején már a magyarok is felismerték, hogy a gazdasági életben kulcsfontosságú alkalmazkodásban a megfizethető alternatívát nyújtó miniraktárak is sokszor biztos átmeneti megoldást nyújtanak.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Nyilvános kivégzést tartottak a jemeni fővárosban

Több százan gyűltek össze Szanaában, Jemen fővárosában, hogy végignézzék három, gyerekek elleni bűncselekmények miatt elítélt férfi nyilvános kivégzését.

Enyhe emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Enyhe, pár pontos emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán.

Budapestre jönnek Madame Tussauds viaszfigurái

Madame Tussauds múzeuma nyitja meg kapuit 2022 elején, Budapest...

Megtévesztő reklám. Nem volt antivírus hatása a szernek – 100 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintos bírságot szabott...

Hírek

Nyilvános kivégzést tartottak a jemeni fővárosban

Több százan gyűltek össze Szanaában, Jemen fővárosában, hogy végignézzék három, gyerekek elleni bűncselekmények miatt elítélt férfi nyilvános kivégzését.

Pénzbüntetés – Kutyatartóra támadtak az állatvédők

Pénzbüntetéssel sújtott két állatvédőt, tíz további vádlottat pedig próbára bocsátott a Veszprémi Járásbíróság, mert egy akció résztvevőiként éjjel rárontottak egy kutyatartóra, mivel úgy vélték, hogy a férfi bántalmazta az állatot.

4000 kilométert utazott az Atlanti-óceánon egy palackposta

Egy portugál tizenéves talált rá arra a palackpostára, amit egy vermonti tinédzser dobott az Atlanti-óceánba 3800 kilométer távolságban, a túlsó parton.

Oroszországban megbolydult az ingatlanpiac – Múlt és jövő határán

Oroszországban a fiatalok többsége saját otthon nélkül van. Egy...

Ausztriában újra elérhető a vitatott “iszlámtérkép”

A nagy vitát kiváltó osztrák "iszlámtérkép" másfél hét szünet után újra elérhető az interneten.

Újkőkori település a tenger alatt. Világritkaságnak számító felfedezés

Hat és fél ezer éves újkőkori település maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tenger legdélibb részén, Korcula sziget partjainál, a tengerszint alatt 4,5 méter mélyen

Elárverezik a világháló eredeti forráskódját

Nem helyettesíthető tokenként (NFT) viszik árverésre a világháló eredeti forráskódját, amelyre június 23-tól licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's internetes aukcióján.

Novák Katalin vezeti a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzset

Civil szervezetek is tagjai lesznek, a most létrejött 'a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzsnek', amely Novák Katalin vezetésével hetente ülésezik. Az első megbeszélésnek a témája a gyerekek nyári táboroztatása volt - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Izraelben zárt térben sem kell maszkot viselni

Izraelben már zárt térben sem kell maszkot viselni a koronavírus-járvány ellen, ezzel az utolsó jelentős korlátozást is megszüntették, köszönhetően annak, hogy továbbra is csökken az új megfertőződések száma.

Kamujegyeket árult a foci Eb-re – negyven embert verhetett át

Többeket becsaphatott egy budapesti férfi, aki a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti meccseire árult nem létező belépőket a Facebookon. A zuglói rendőrök csalás miatt indítottak ellene eljárást - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Az egereknek a sugárzás sem árt a szaporodásban

Egészséges utódok jöttek a világra csaknem hat éven át nagy mennyiségű kozmikus sugárzásnak kitett egérspermából - számoltak be eredményeikről japán kutatók a Science Advances című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Piaci gázrobbanás Kínában – halálos áldozatokkal

Huszonöt halálos áldozatot követelt a legfrisseb adatok szerint a közép-kínai Hupej tartomány Sijen városában történt gázrobbanás. Félő, hogy további áldozatokat találnak - közölte a Global Times című, angol nyelvű kínai lap.

Gazdaság

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.

A dupla sas érme a világ legdrágábbja lett – 19,5 millió dollárért cserélt gazdát

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert "dupla sas" aranyérme 19,5 millió dolláros (5,58 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom