Hirdetés
Kezdőlap Tech Jelszó nélkülivé vált a Google
No menu items!

Jelszó nélkülivé vált a Google

Illusztráció: Bigstock

Immár a Google felhasználóinak sem kell jelszavakat megjegyezniük ahhoz, hogy beléphessenek fiókjaikba, a vállalat ugyanis bevezette az azonosítókulcson (passkey) alapuló hitelesítést.

Az azonosítókulcsokat úgy tervezték, hogy teljesen kiváltsák a jelszavakat, lehetővé téve a hitelesítést ujjlenyomat-azonosítással, arcazonosítással vagy PIN-kóddal a hitelesítéshez használt telefonon vagy más mobileszközön.

A Google az azonosítókulcsot az egész iparágra kiterjedő, a jelszavak bevezetése felé mutató trendnek megfelelően a jelszavak gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb alternatívájaként népszerűsíti a meglévő bejelentkezési lehetőségek, köztük a többfaktoros hitelesítés mellett – írja a Biometric Update.

A jelszavak használata nagy felelősséget ró a felhasználókra. Erős jelszavakat választani és azokat megjegyezni nehéz lehet. Ráadásul még a legügyesebb felhasználókat is gyakran megtévesztik, és így a jelszavak könnyen végezhetik adathalászok birtokában” – indokolta az új megoldás bevezetését a Google.

Mivel egy azonosítókulcs csak egy adott eszközön létezik, amikor egy felhasználó bejelentkezik vele, a rendszer ellenőrzi, hogy az eszköz kinek a birtokában van. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy a bejelentkezési adatokhoz kiberbűnözők hozzáférjenek. Bármely megosztott biometrikus adat ugyanis helyben működik, és soha nem jut ki az eszközről.

A bejelentkezési rendszer egy kriptográfiai magánkulcs és egy nyilvános kulcs közötti kommunikáción keresztül működik, amelyet a Google-hoz tölt fel, amikor valaki generál egy azonosítókulcsot egy eszközön. Az eszköz feloldása a nyilvános kulcshoz egy egyedi, csak a Google-lal megosztható aláírást ad, amely lehetővé teszi a fiókhoz való hozzáférést. Mivel a bejelentkezés az eszközön tárolt magánkulccsal aktiválódik, ez azt jelenti, hogy a biometrikus adatok nem kerülnek a Google-hoz.

A Google közlése szerint az azonosítókulcs “a Google által a FIDO Alliance és a W3C WebAuthn munkacsoportban létrehozott protokollokra és szabványokra épül. Ez azt jelenti, hogy az azonosítókulcs-támogatás minden olyan platformon és böngészőben működik, amely elfogadja ezeket a szabványokat. A Google-fiókjához tartozó jelszókulcsokat bármilyen kompatibilis eszközön vagy szolgáltatáson tárolhatja“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Enyhe emelkedés várható nyitásban

A nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten pozitív, így nyitásban kismértékű emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Az árbevételt a lehető legjobban maximalizálni kell ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel jussunk minél több támogatási forráshoz.

A zöldenergiára való áttérés az iparstratégia fontos pillére

Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.