Hirdetés
Kezdőlap Tech Jelszó nélkülivé vált a Google
No menu items!

Jelszó nélkülivé vált a Google

Illusztráció: Bigstock

Immár a Google felhasználóinak sem kell jelszavakat megjegyezniük ahhoz, hogy beléphessenek fiókjaikba, a vállalat ugyanis bevezette az azonosítókulcson (passkey) alapuló hitelesítést.

Az azonosítókulcsokat úgy tervezték, hogy teljesen kiváltsák a jelszavakat, lehetővé téve a hitelesítést ujjlenyomat-azonosítással, arcazonosítással vagy PIN-kóddal a hitelesítéshez használt telefonon vagy más mobileszközön.

A Google az azonosítókulcsot az egész iparágra kiterjedő, a jelszavak bevezetése felé mutató trendnek megfelelően a jelszavak gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb alternatívájaként népszerűsíti a meglévő bejelentkezési lehetőségek, köztük a többfaktoros hitelesítés mellett – írja a Biometric Update.

A jelszavak használata nagy felelősséget ró a felhasználókra. Erős jelszavakat választani és azokat megjegyezni nehéz lehet. Ráadásul még a legügyesebb felhasználókat is gyakran megtévesztik, és így a jelszavak könnyen végezhetik adathalászok birtokában” – indokolta az új megoldás bevezetését a Google.

Mivel egy azonosítókulcs csak egy adott eszközön létezik, amikor egy felhasználó bejelentkezik vele, a rendszer ellenőrzi, hogy az eszköz kinek a birtokában van. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy a bejelentkezési adatokhoz kiberbűnözők hozzáférjenek. Bármely megosztott biometrikus adat ugyanis helyben működik, és soha nem jut ki az eszközről.

A bejelentkezési rendszer egy kriptográfiai magánkulcs és egy nyilvános kulcs közötti kommunikáción keresztül működik, amelyet a Google-hoz tölt fel, amikor valaki generál egy azonosítókulcsot egy eszközön. Az eszköz feloldása a nyilvános kulcshoz egy egyedi, csak a Google-lal megosztható aláírást ad, amely lehetővé teszi a fiókhoz való hozzáférést. Mivel a bejelentkezés az eszközön tárolt magánkulccsal aktiválódik, ez azt jelenti, hogy a biometrikus adatok nem kerülnek a Google-hoz.

A Google közlése szerint az azonosítókulcs “a Google által a FIDO Alliance és a W3C WebAuthn munkacsoportban létrehozott protokollokra és szabványokra épül. Ez azt jelenti, hogy az azonosítókulcs-támogatás minden olyan platformon és böngészőben működik, amely elfogadja ezeket a szabványokat. A Google-fiókjához tartozó jelszókulcsokat bármilyen kompatibilis eszközön vagy szolgáltatáson tárolhatja“.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.