Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Portré Két amerikai elnöknek is főzött a magyar csúcsséf

Két amerikai elnöknek is főzött a magyar csúcsséf

Két amerikai elnök is dicsérte főztjét. A világ egyik legismertebb szállodalánca, a Hyatt Corporation alelnökeként és corporate executive séfjeként a legnagyobb amerikai sporteseményen, a Super Bowlon is megmutathatta tudását. A közelmúltban pedig a séfek egyik legnagyobb elismerését kapta meg munkássága elismeréseként. Az Amerikában élő Kiss János az Amerikai Szakácsakadémia tagja, mégis hibátlan magyarsággal beszélő, szerény ember maradt.

Édesapja útravalója egyszerű volt: Fiam, nem akarom, hogy dolgozz az életben – mondta, és kívánsága nem is teljesülhetett volna jobban: fia, Kiss János sosem érezte munkának a szakács mesterséget.

Annak ellenére, hogy a történet nem úgy indult, hogy a kis János felnőve szakács lesz, és a legjobbak között tartják majd számon. Pedig még az USA-ban született szakácsok közül sem sokan mondhatják el magukról, hogy az amerikai sportvilág legnagyobb eseményének számító amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjén, a Super Bowlon voltak séfek és két hivatalban lévő amerikai elnöknek – Clintonnak és Bushnak – is megmutathatták szakácstudományukat.

– Voltam fenn és voltam lenn, de mindig tartottam magam ahhoz, amit apám mondott: fiam, az élet olyan, mint az akadályfutás. Ha elesel, állj föl, töröld meg magad, mert ha nem ezt teszed, a földön maradsz és nem lesz belőled semmi. Én pedig sokszor elestem, de mindig volt erőm felállni – beszél ars poeticájáról.

Gimnáziumba járt, cselgáncsozott, amivel egészen a válogatottságig vitte. 1956 októbere azonban Kiss János életében is sorsfordító volt.

– Nem voltam én hős, csak egy forrófejű 16 éves gyerek, akit a szíve vezérelt, sodródott az eseményekkel – mondja érzelemmentesen. A gimnáziumból eltanácsolták. Amikor a fennmaradó lehetőségek közül választott, az ősi igazságra gondolt, miszerint az emberek enni mindig fognak – így aztán a szakács mesterséget választotta.

Kiss János (balra) a díjátadón

Első munkahelyén, a Pilvax étteremben azonban hamar megmutatkozott, hogy kellő öntudattal áldotta meg a sors. Amikor az étterem séfje egy összezördülés után mérgében azt mondta: itt van fiam ez a marék mák, menjen, számolja meg, hány szemből áll, Kiss János csak másnap ment vissza. Azt mondta: kétmillió háromszáztizennégyezer háromszáz három. Közben pedig még otthonról is elbujdokolt apja várható haragja elől.

– Később jóba lettünk a mesterrel, mert tudtam, hogy jót akart, de akkor mégis nekem volt igazam – teszi hozzá. Később váltott: a Semmelweis utcában, a huszonéves hidegszakácsok hamar befogadták az akkor tizenhét éves srácot.

– Azóta már nem nézek vissza – mondja. Megszerettem ezt a szakmát. Mindig keményen dolgoztam és mindent meg akartam tanulni.

Fiatalon a szakma ifjú mestere, a siófoki Európa étterem konyhafőnöke, majd az Országház étterem séfje lett.

– Miután megtanultam az alapokat, legfeljebb már csak a képek miatt néztem a szakácskönyvbe. Mert a szakácsművészetben az a szép, hogy ugyanabból a nyersanyagból mindenki másként készíti az ételt – elemzi tapasztalatait.

1967-ben érkezett el az az idő, amikor úgy érezte: itthon már elfogyott számára a levegő. A cselgáncsválogatott bulgáriai útján az emigránsok klasszikus útvonalát választva, Jugoszlávián át indult Olaszországba. Anglia és Franciaország után Németországban dolgozott neves szállodákban, éttermekben. Mellette a megélhetésért cselgáncsiskolában tanított, hétvégén pedig kidobófiú volt.

A sors azonban itt is közbeszólt. Külföldön két különböző városban is találkozott az USA-beli Cincinatti egyik legjobb éttermének konyhafőnökével. Hívására, angol nyelvtudás nélkül – franciául és németül ugyan már beszélt – Amerikát választotta.

Kiss János (balra) átveszi a díjat

– Már az első héten 300 dollárt kerestem, ami nagyon nagy pénz volt akkoriban – emlékszik vissza. – Az első fizetésemből egy fűtőtestet vettem és egy képeslapot, hogy a szüleimnek írjak.

Dolgozott az USA kevés ötcsillagos étterme közé tartozó La Maisonette konyhafőnökeként, majd két kollégájával saját éttermet nyitott. Egy ajánlat kapcsán azonban dönteni kellett: éttermet vezet, vagy egy nagy rendszer irányítását vállalja fel. Mivel mindig ez vonzotta, végül nem a reflektorfényben élő sztárszakácsok útját választotta.

A világ leggazdagabb családjai közé tartozó Pritzker család tulajdonában álló Hyatt Corporationhoz került, ahol az egyik 850 szobás detroiti hotelben 1979. december 27-én lépett munkába. A személyzet tojásrántottát kért, de ő ilyen hatalmas, legalább ötven főzőhelyes konyhában még sosem járt. Hamar híre is ment, hogy az új séf nem tudta bekapcsolni a tűzhelyet. Később azonban megteremtette tekintélyét, és kilenc hónap múlva már egy másik, 1400 szobás szállodában dolgozhatott.

– Amikor megkérdezték, vállalom-e, természetesen nem mondtam nemet. Más kérdés, hogy nagyon izgultam. De parancsolni tudok – gondoltam -, ami itt nagyon fontos. Először figyeltem, mi történik, aztán ha hibát láttam, azonnal jeleztem, mit kell tenni. Mert Amerikában annak van tekintélye, aki nemcsak a hibát látja, hanem a jó megoldást is ismeri. Nekem pedig megvolt a szervezőkészségem és főzni is mindig tudtam. Mert az tévhit, hogy egy szálloda séfjének csak az irányítás a dolga, jól főzni is tudni kell – fejti ki Kiss János, akit másfél év után kértek fel,  hogy legyen az akkor 70 szállodát üzemeltető Hyatt csoport vállalati – corporate – séfje. Akkor azonban még úgy érezte, nincs elég tapasztalata, ezért barátja javára lemondott az állásról. Amit azonban 1985-ben már elvállalt.

– Amikor a cég elnöke megkérdezte, tudom-e milyen nehéz fába vágtam a fejszémet, csak annyit mondtam: nem, de majd megtanulom – idézi az emlékezetes pillanatot. Hozzátéve: a cég első emberének imponált az egyenes beszéd. Kiss János pedig elkezdte azt a munkát, ami magyar embernek korábban még nem adatott meg. Első lépéseként minden papírt kidobott az irodából, mondván, ő más ember, mint az elődje és másként is fogja irányítania a csapatot. A cégcsoport executive séfjeként, majd egyben alelnökeként 64 szállodát és ezzel együtt több mint száz éttermet nyitott meg, amelyek megtervezése, a bútorok, evőeszközök kiválasztása, valamint az étel alapanyagok beszerzési rendjének meghatározása is a feladatai közé tartozott. Ő nevezte ki a szállodák séfjeit és helyetteseit, határozta meg a munkamenetet. Az ezredforduló első évtizedében nyugdíjba ment, de azóta sem pihen. Megszállottként keresi az új lehetőségeket a nagyvilágban, közte az USA-ban és Magyarországon, ahol több üzleti érdekeltsége is van, miközben tanácsadóként a Hyattnak is dolgozik még.

– A legemlékezetesebb történet? A szakmáról szól és Hawaii-hoz kötődik – emlékszik vissza. – Az épülő hotelünk igazgatója ott kérdezte meg, el tudok-e képzelni a festői tájon egy szállodát. De mivel én csak a csodálatos sziklákat és vulkánokat láttam magam előtt, azt válaszoltam, hogy nem. Hozzátéve: ennyit számít, hogy akkor még nem volt elég szállodás tapasztalata és ennek megfelelő képzelőereje. Később azonban több hónapot dolgozott a festői vidéken, és attól kezdve maga is azonnal meglátta, hol és miből lehet valami értékeset megteremteni.

Kiss János (jobbról az első) a díjátadón

– Magyar konyha? Németországban szerették, de Angliában és Franciaországban éppúgy nem ismerték, mint az USA-ban. Ahol egyszer fantázianéven rác pontyot főztem, amit nagyon dicsértek a vendégek. Egy nő viszont megkérdezte, milyen halból készült, és amikor megmondtam, hogy az arrafelé megvetett pontyból – merthogy az iszapban turkálva szerzi a táplálékát -, annak ellenére majdnem leharapta a fejemet, hogy a hal tökéletesen át volt mosva, mocsár íze sem volt és ízlett is neki. Amikor pedig Alfredo, az ügyes Puerto Rico-i séf kedveskedésből krumplival, berántva főzött nekem pörköltet, végleg letiltottam a magyar ételeket és a hazai paprikát. Én is már csak a haveroknak főztem magyar ételt. Mert azt tartom, hogy egy szakácsnak csak azt szabad főzni, amihez művészi fokon ért. A magyar konyhához viszont csak a magyarok értenek. Megszerveztem viszont, hogy az akkori budapesti Hyatt Regency csapata évente 3 hónapig körbejárta Amerikát. Igaz, a magyar konyhát csak hírből ismerő emberek többsége akkor is főként csak a cigányzene miatt ment el a magyar estekre.

Kiss János, aki úgy tartja, hogy a hozzáértők számra még a legkiválóbb séf is elárulja a származását a főztjével, időközben a szakácsművészet doktorává és egyetemi tanárrá vált. Emellett a suvid technológia, vagyis a vákumfőzés továbbfejlesztéséért elnyerte az Amerikai Szakácsakadémia tagságát.

A napokban pedig a gasztronómia világának egyik legjelentősebb elismerését vehette át, ami hivatalosan így szólt: Dr. János Kiss (Doctor of Culinary Arts, Corporate Executive Chef, Hyatt Hotels Corporation Global) awarded highest achievement award by Les Amis d’Escoffier Socié. Mindeközben a Budapestről indult Kiss János, immár Dr. János Kissként úgy valósította meg édesapja útravalóját, hogy még ma sem érzi munkának azt, amit sokan mások annak tartanak.

Friss

Boldogságindex. Két évszázad “legboldogabb korszakai” – kutatás

Két évszázad könyvei és újságcikkei nyelvezetének elemzésével egy nemzetközi...

Áramdíj-pótlék, szén-dioxid-adó. Csökkentést kérnek a német iparkamarák

Az ökoáram-termelés támogatására az áramdíjat megfejelő pótlék megemelésére számít jövőre a német ipar- és kereskedelmi kamarák szövetsége, a DIHK.

A digitális és a világ pénzei. Kontroll nélkül

A kriptovaluták száma megközelíti a 4000-et. Jövőre a Facebook is saját pénzzel áll elő. A Libra felbolygathatja a pénzvilágot.  Ellentmondásos kép a világ, és a virtuális pénzek viszonyáról - Petrus Szabolcs összefoglaló írása.

Matolcsy tíz pontja. Reptéri gyorsvasúttól a cukoradóig

A ferihegyi gyorsvasút mielőbbi megépítését, cukoradó kivetését, illetve a termékenységi problémákkal küzdő nők kezeléseinek állami támogatását sürgeti legfrissebb írásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Hírek

Botrány a Vatikánban: távozik a pápa biztonsági főnöke

A Vatikánban kirobbant pénzügyi-biztonsági botrányt követően benyújtotta lemondását a pápai állam biztonsági szolgálatát vezető Domenico Giani - jelentette az olasz sajtó.

Szegénység elleni módszerért kapták a közgazdasági Nobel-díjat

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Nem jár a libegő és a sikló

Hétfőtől péntekig nem üzemel a Zugligeti Libegő és a Budavári Sikló - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Halálos áldozatok, földcsuszamlás, árvíz. A Hagibisz tájfun japán mérlege

Japánban a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma elérte a 19-et, több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is - közölték japán hatósági források.

Éjszakai razzia – gyorsulási versenyek Budapesten

Éjszakai gyorsulási versenyen tartottak ellenőrzést a rendőrök Budapest XIII. kerületében, több mint 375 autót vizsgáltak át. Több forgalmi engedélyt vontak be. A BRFK folytatást ígér.

Japán. Pusztító vihar közelít

A Hagibisz tájfun szeme Tokió környékén halad át. A legmagasabb kategóriába sorolt szupertájfun  szombaton éri el a japán fővárost - mondta Tóth Tamás meteorológus.

Az Oktoberfest másik arca

Köztudott, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás és a sok zsíros hús nem jó a szervezetnek. Idén kiderült, hogy az Oktoberfest nem csak a kulinárián keresztül veszélyezteti az egészséget.

Szennyezett német tej. Mi állítólag nem kaptunk belőle 

Szennyezettség miatt visszahívta egyliteres kiszerelésű zsírszegény friss tej termékét a legnagyobb német tejfeldolgozó társaság, a DMK. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint Magyarországra nem érkezett ebből a termékből.

Erőművek éjszakája: a paksi is megnyílik a kíváncsiak előtt

Először rendezi meg az Erőművek éjszakáját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), országszerte 42 erőművet és fűtőművet nézhetnek meg a látogatók pénteken.

Szekszárd. Gázrobbanás után – előleget fizet a biztosító

Megkezdődött a gázvezeték helyreállítása abban a szekszárdi épületben, amelyben szerdán gázrobbanás történt.

Száraz és meleg hétvége jön

Meleg idő várható a hétvégén, többfelé 20 fok körül alakulnak a maximumok, csapadékra nem kell számítani.

Budapesten tanácskoznak az európai országok társasházi egyesületei

Budapesten találkoznak az európai országok társasházi érdekképviseletei. A UIPI (Union Internationale de la Propriete Immobiliere) huszonkilenc tagországának egyesületi vezetői megvitatják a társasházakat, a lakástulajdonosokat érintő tendenciákat és a legújabb fejleményeket a két napos konferencián.
Hirdetés

Gazdaság

A digitális és a világ pénzei. Kontroll nélkül

A kriptovaluták száma megközelíti a 4000-et. Jövőre a Facebook is saját pénzzel áll elő. A Libra felbolygathatja a pénzvilágot.  Ellentmondásos kép a világ, és a virtuális pénzek viszonyáról - Petrus Szabolcs összefoglaló írása.

Török offenzíva. Trump fenyeget – gyengül a líra

Mérsékelten gyengült a török líra a dollárral szemben, miután Donald Trump erőteljes szankciók kivetésével fenyegette meg Törökországot szíriai offenzívája miatt.

A Mastercard is kihátrált a Facebook kriptopénze mögül

Fogyatkoznak a Libra támogatói: az Ebay és a Stripe után a Mastercard is bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a bevezetés előkészítésében.

Devizahitel – Kúria: az árfolyamkockázat nem lehet hivatkozási alap

Az Európai Unió bíróságának határozata nem veti el a magyar ítélkezési megoldást, ezért árfolyamrés és az árfolyamkockázat tisztességtelenségére hivatkozva a fogyasztók nem léphetnek fel új igényekkel, a kezelési költség és a folyósítási jutalék tisztességtelenségének kérdéskörében azonban a Kúria a bíróság ítélete alapján hozza meg döntését.

Ellenszavazat nélkül. Marad az alapkamat – döntött a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat és a kamatfolyosó változatlanságáról szeptemberben, de egyetértettek abban, hogy indokolt a monetáris kondíciók finomhangolása - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szeptember 24-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

Szigorít az MNB: jön a TKM

Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót (tkm) vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel 2020-tól összehasonlíthatóvá válnak a két szektor, az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségei az ügyfelek számára - jelentette be Nagy Koppány, az MNB biztosítási és pénztári felügyeleti igazgatója.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom