Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Portré Két amerikai elnöknek is főzött a magyar csúcsséf

Két amerikai elnöknek is főzött a magyar csúcsséf

Két amerikai elnök is dicsérte főztjét. A világ egyik legismertebb szállodalánca, a Hyatt Corporation alelnökeként és corporate executive séfjeként a legnagyobb amerikai sporteseményen, a Super Bowlon is megmutathatta tudását. A közelmúltban pedig a séfek egyik legnagyobb elismerését kapta meg munkássága elismeréseként. Az Amerikában élő Kiss János az Amerikai Szakácsakadémia tagja, mégis hibátlan magyarsággal beszélő, szerény ember maradt.

Édesapja útravalója egyszerű volt: Fiam, nem akarom, hogy dolgozz az életben – mondta, és kívánsága nem is teljesülhetett volna jobban: fia, Kiss János sosem érezte munkának a szakács mesterséget.

Annak ellenére, hogy a történet nem úgy indult, hogy a kis János felnőve szakács lesz, és a legjobbak között tartják majd számon. Pedig még az USA-ban született szakácsok közül sem sokan mondhatják el magukról, hogy az amerikai sportvilág legnagyobb eseményének számító amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjén, a Super Bowlon voltak séfek és két hivatalban lévő amerikai elnöknek – Clintonnak és Bushnak – is megmutathatták szakácstudományukat.

– Voltam fenn és voltam lenn, de mindig tartottam magam ahhoz, amit apám mondott: fiam, az élet olyan, mint az akadályfutás. Ha elesel, állj föl, töröld meg magad, mert ha nem ezt teszed, a földön maradsz és nem lesz belőled semmi. Én pedig sokszor elestem, de mindig volt erőm felállni – beszél ars poeticájáról.

Gimnáziumba járt, cselgáncsozott, amivel egészen a válogatottságig vitte. 1956 októbere azonban Kiss János életében is sorsfordító volt.

– Nem voltam én hős, csak egy forrófejű 16 éves gyerek, akit a szíve vezérelt, sodródott az eseményekkel – mondja érzelemmentesen. A gimnáziumból eltanácsolták. Amikor a fennmaradó lehetőségek közül választott, az ősi igazságra gondolt, miszerint az emberek enni mindig fognak – így aztán a szakács mesterséget választotta.

Kiss János (balra) a díjátadón

Első munkahelyén, a Pilvax étteremben azonban hamar megmutatkozott, hogy kellő öntudattal áldotta meg a sors. Amikor az étterem séfje egy összezördülés után mérgében azt mondta: itt van fiam ez a marék mák, menjen, számolja meg, hány szemből áll, Kiss János csak másnap ment vissza. Azt mondta: kétmillió háromszáztizennégyezer háromszáz három. Közben pedig még otthonról is elbujdokolt apja várható haragja elől.

– Később jóba lettünk a mesterrel, mert tudtam, hogy jót akart, de akkor mégis nekem volt igazam – teszi hozzá. Később váltott: a Semmelweis utcában, a huszonéves hidegszakácsok hamar befogadták az akkor tizenhét éves srácot.

– Azóta már nem nézek vissza – mondja. Megszerettem ezt a szakmát. Mindig keményen dolgoztam és mindent meg akartam tanulni.

Fiatalon a szakma ifjú mestere, a siófoki Európa étterem konyhafőnöke, majd az Országház étterem séfje lett.

– Miután megtanultam az alapokat, legfeljebb már csak a képek miatt néztem a szakácskönyvbe. Mert a szakácsművészetben az a szép, hogy ugyanabból a nyersanyagból mindenki másként készíti az ételt – elemzi tapasztalatait.

1967-ben érkezett el az az idő, amikor úgy érezte: itthon már elfogyott számára a levegő. A cselgáncsválogatott bulgáriai útján az emigránsok klasszikus útvonalát választva, Jugoszlávián át indult Olaszországba. Anglia és Franciaország után Németországban dolgozott neves szállodákban, éttermekben. Mellette a megélhetésért cselgáncsiskolában tanított, hétvégén pedig kidobófiú volt.

A sors azonban itt is közbeszólt. Külföldön két különböző városban is találkozott az USA-beli Cincinatti egyik legjobb éttermének konyhafőnökével. Hívására, angol nyelvtudás nélkül – franciául és németül ugyan már beszélt – Amerikát választotta.

Kiss János (balra) átveszi a díjat

– Már az első héten 300 dollárt kerestem, ami nagyon nagy pénz volt akkoriban – emlékszik vissza. – Az első fizetésemből egy fűtőtestet vettem és egy képeslapot, hogy a szüleimnek írjak.

Dolgozott az USA kevés ötcsillagos étterme közé tartozó La Maisonette konyhafőnökeként, majd két kollégájával saját éttermet nyitott. Egy ajánlat kapcsán azonban dönteni kellett: éttermet vezet, vagy egy nagy rendszer irányítását vállalja fel. Mivel mindig ez vonzotta, végül nem a reflektorfényben élő sztárszakácsok útját választotta.

A világ leggazdagabb családjai közé tartozó Pritzker család tulajdonában álló Hyatt Corporationhoz került, ahol az egyik 850 szobás detroiti hotelben 1979. december 27-én lépett munkába. A személyzet tojásrántottát kért, de ő ilyen hatalmas, legalább ötven főzőhelyes konyhában még sosem járt. Hamar híre is ment, hogy az új séf nem tudta bekapcsolni a tűzhelyet. Később azonban megteremtette tekintélyét, és kilenc hónap múlva már egy másik, 1400 szobás szállodában dolgozhatott.

– Amikor megkérdezték, vállalom-e, természetesen nem mondtam nemet. Más kérdés, hogy nagyon izgultam. De parancsolni tudok – gondoltam -, ami itt nagyon fontos. Először figyeltem, mi történik, aztán ha hibát láttam, azonnal jeleztem, mit kell tenni. Mert Amerikában annak van tekintélye, aki nemcsak a hibát látja, hanem a jó megoldást is ismeri. Nekem pedig megvolt a szervezőkészségem és főzni is mindig tudtam. Mert az tévhit, hogy egy szálloda séfjének csak az irányítás a dolga, jól főzni is tudni kell – fejti ki Kiss János, akit másfél év után kértek fel,  hogy legyen az akkor 70 szállodát üzemeltető Hyatt csoport vállalati – corporate – séfje. Akkor azonban még úgy érezte, nincs elég tapasztalata, ezért barátja javára lemondott az állásról. Amit azonban 1985-ben már elvállalt.

– Amikor a cég elnöke megkérdezte, tudom-e milyen nehéz fába vágtam a fejszémet, csak annyit mondtam: nem, de majd megtanulom – idézi az emlékezetes pillanatot. Hozzátéve: a cég első emberének imponált az egyenes beszéd. Kiss János pedig elkezdte azt a munkát, ami magyar embernek korábban még nem adatott meg. Első lépéseként minden papírt kidobott az irodából, mondván, ő más ember, mint az elődje és másként is fogja irányítania a csapatot. A cégcsoport executive séfjeként, majd egyben alelnökeként 64 szállodát és ezzel együtt több mint száz éttermet nyitott meg, amelyek megtervezése, a bútorok, evőeszközök kiválasztása, valamint az étel alapanyagok beszerzési rendjének meghatározása is a feladatai közé tartozott. Ő nevezte ki a szállodák séfjeit és helyetteseit, határozta meg a munkamenetet. Az ezredforduló első évtizedében nyugdíjba ment, de azóta sem pihen. Megszállottként keresi az új lehetőségeket a nagyvilágban, közte az USA-ban és Magyarországon, ahol több üzleti érdekeltsége is van, miközben tanácsadóként a Hyattnak is dolgozik még.

– A legemlékezetesebb történet? A szakmáról szól és Hawaii-hoz kötődik – emlékszik vissza. – Az épülő hotelünk igazgatója ott kérdezte meg, el tudok-e képzelni a festői tájon egy szállodát. De mivel én csak a csodálatos sziklákat és vulkánokat láttam magam előtt, azt válaszoltam, hogy nem. Hozzátéve: ennyit számít, hogy akkor még nem volt elég szállodás tapasztalata és ennek megfelelő képzelőereje. Később azonban több hónapot dolgozott a festői vidéken, és attól kezdve maga is azonnal meglátta, hol és miből lehet valami értékeset megteremteni.

Kiss János (jobbról az első) a díjátadón

– Magyar konyha? Németországban szerették, de Angliában és Franciaországban éppúgy nem ismerték, mint az USA-ban. Ahol egyszer fantázianéven rác pontyot főztem, amit nagyon dicsértek a vendégek. Egy nő viszont megkérdezte, milyen halból készült, és amikor megmondtam, hogy az arrafelé megvetett pontyból – merthogy az iszapban turkálva szerzi a táplálékát -, annak ellenére majdnem leharapta a fejemet, hogy a hal tökéletesen át volt mosva, mocsár íze sem volt és ízlett is neki. Amikor pedig Alfredo, az ügyes Puerto Rico-i séf kedveskedésből krumplival, berántva főzött nekem pörköltet, végleg letiltottam a magyar ételeket és a hazai paprikát. Én is már csak a haveroknak főztem magyar ételt. Mert azt tartom, hogy egy szakácsnak csak azt szabad főzni, amihez művészi fokon ért. A magyar konyhához viszont csak a magyarok értenek. Megszerveztem viszont, hogy az akkori budapesti Hyatt Regency csapata évente 3 hónapig körbejárta Amerikát. Igaz, a magyar konyhát csak hírből ismerő emberek többsége akkor is főként csak a cigányzene miatt ment el a magyar estekre.

Kiss János, aki úgy tartja, hogy a hozzáértők számra még a legkiválóbb séf is elárulja a származását a főztjével, időközben a szakácsművészet doktorává és egyetemi tanárrá vált. Emellett a suvid technológia, vagyis a vákumfőzés továbbfejlesztéséért elnyerte az Amerikai Szakácsakadémia tagságát.

A napokban pedig a gasztronómia világának egyik legjelentősebb elismerését vehette át, ami hivatalosan így szólt: Dr. János Kiss (Doctor of Culinary Arts, Corporate Executive Chef, Hyatt Hotels Corporation Global) awarded highest achievement award by Les Amis d’Escoffier Socié. Mindeközben a Budapestről indult Kiss János, immár Dr. János Kissként úgy valósította meg édesapja útravalóját, hogy még ma sem érzi munkának azt, amit sokan mások annak tartanak.

Friss

Immár évi egymilliárd forintból gazdálkodhat a Mohosz

Egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek évente, hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illeti. A jövedelem a közfeladat ellátási szerződésben rögzítették. A Mohosz elnökhelyettes átlátható gazdálkodást ígér.

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Az áfacsökkentés óta vonzóbb a halágazat

A tavaly januári áfacsökkentés után növekedésnek indult a halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások száma. Ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele közel 18 milliárd forintra emelkedett - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Teszt: a light üdítők. Árak és értékek

A tesztet közkívánatra készítették a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői, akik tizenhat országosan kapható light üdítőt vettek sorra olvasói sürgetésre.  Szoros versenyben most is bebizonyosodott: az ár nem mindig fejezi ki az érték mértéket - a tesztelők szerint.

Hírek

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Trump szemet vetett Grönlandra – a dánok szerint tréfa

Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - értesült a The Wall Street Journal. A hírt Lars Lokke Rasmussen korábbi dán kormányfő áprilisi tréfának nevezte.

E-cigit szívtak – súlyos állapotban kerültek kórházba

Az orvosok szerint az e-cigarettázás juttathatta kórházba azt a mintegy ötven amerikait, akiket súlyos légúti megbetegedéssel diagnosztizáltak a napokban. A betegek többsége tizenéves.

Prehisztorikus Vénusz – újabb termékenységi istennőszobor-lelet

Újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac Zupski mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő.

Német KRESZ-reform. Hatszoros büntetési tételek, új táblák

Drágább lesz a szabálytalan közlekedés Németországban, a szabályok átalakítás is tervezi a tárca. A KRESZ tervezett új elemei között szerepel például, hogy lesz gyorsforgalmi út kerékpárosoknak, lépésben kanyrodhatnak a teherautók és  három személy már autózhat a buszsávban is.

Korrupció ígéretével üzletelt – Borítékolta lebukását

Egy tévesen megcímzett boríték buktatta le a csalót, aki bírók, ügyészek, nyomozók befolyásolását ígérve több millió forintot kért "ügyfeleitől". A tettes és társa ellen egyebek mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés miatt vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Hamis luxusillatokat rejtett a budapesti raktár

Egymilliárd forint értékben foglalt le hamis márkajelzésű parfümöket, napszemüvegeket, kozmetikai termékeket és hangszórókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Budapesten.

Veszélyes az ünnepi tűzijáték a házi kedvencekre

A tűzijáték miatti óvintézkedésekre figyelmezteti a kutyatartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A legfontosabb, hogy az ebekbe ültetett mikrochip regisztrált legyen.

Parlagfű. Kötelező az irtás, nincs türelmi idő

Fontos a korai védekezés, ezért idén megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Kényszerleszállás. Krími járat gyulladt ki Moszkva fölött

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében csütörtök hajnalban az Ural Airlines légitársaság egyik utasszállító repülőgépe, miután mindkét hajtóműve madarat szippantott be.

2600 éve már söröztek a kelták

Már a kelták is kedvelték a mediterrán életstílust: szívesen ittak bort, és 2600 évvel ezelőtt már a sört is kerámiából készült görög ivócsészékből fogyasztottak. Más félét szerettek a az eltérő státuszú néprétegek akkoriban - állapították meg kutatók.

Szmog-díj jöhet Bukarestben

Kitiltaná Bukarest központjából a környezetszennyező autókat, az Euro 3-as és a nem a román fővárosban forgalomba helyezett kocsikat pedig csak környezetvédelmi matricával engedné az utakra a főpolgármester.
Hirdetés

Gazdaság

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.

Több mint 68 milliárd kamatozik babakötvényben

Idén eddig közel 20 ezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, így már 190 ezer gyermek pénze van babakötvényben - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Svájc – A kolompok és banktitkok országa

Érdemes egy kicsit a svájci sztereotípiák mögé tekinteni és megismerkedni az ország gazdaságának, európai szerepének legalább egy-egy szeletét szemügyre venni. Dr. Gonda György a gazdasági szakember szemével tekintett körül az alpesi országban járva.

Kamatcsökkentést kér az amerikai elnök a FED-től

Egy teljes százalékpontos kamatcsökkentésre ösztökélte az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszert (Federal Reserve/Fed) Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a Fed monetáris politikája "gúzsba köti" a nemzetgazdaságot.
Hirdetés
Hirdetés