Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Közel az infláció tetőzése Németországban
No menu items!

Közel az infláció tetőzése Németországban

Az év második felében indulhat csökkenésnek az infláció Németországban – derül ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet friss felméréséből.

A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei közé tartozó ifo szerint az infláció lassulását jelzi előre, hogy hosszú idő óta először csökkent az áremelésre készülő vállalkozások aránya. Az intézet úgynevezett árvárakozási indexe – amely a következő három hónapban áremelést tervező cégek arányát mutatja meg – az áprilisi 61,8 pontról 57,8 pontra csökkent májusban.

Timo Wollmershäuser

Ez ugyan még mindig a második legmagasabb érték a rendszeres felmérések kezdete, 2005 óta, “de a tendencia arra utal, hogy a havi inflációs ráta, ha nagyon lassan is, de a 7 százalék fölötti szintről 6 százalék alá süllyed az év második felében” – mondta Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúra-kutatási részlegének felelőse, hozzátéve, hogy az év egészét tekintve 6 százalék körüli infláció várható.

Az árvárakozási index csökkenése majdnem minden ágazatban megfigyelhető. Az egyetlen kivétel a kiskereskedelem, ahol 75,6 pontról 77,4 pontra emelkedett az index. Az ágazaton belül leginkább az élelmiszerekkel, élvezeti cikkekkel és italokkal foglalkozó kereskedők számítanak drágulásra, körükben a mutató értéke 100 pont, vagyis minden kereskedő az árak további emelkedésével számol.

Ugyanakkor a feldolgozóiparban az áprilisi 72,6 pontról 67,4 pontra, az építőiparban 64,7 pontról 56,9 pontra, a nagykereskedelemben 79,3 pontról 68,1 pontra, a szolgáltató szektor vállalkozásainál 51,4 pontról 46,7 pontra csökkent az ágazati árvárakozási mutató.

A gazdaság egészét jellemző árvárakozási index a koronavírus-járvány első szakaszában, 2020 tavaszán rövid ideig a negatív tartományba süllyedt, vagyis többségben voltak az árak csökkenésével számoló cégek. A mutató azóta folyamatosan emelkedett, 2021 második felében már 40 pont felett volt. Az idén áprilisban regisztrált 61,8 pont minden korábbinál nagyobb érték. Erről a csúcsról fordult vissza a mutató májusban.

Az infláció a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, áprilisi adatai szerint 7,4 százalékra emelkedett az előző havi 7,3 százalékról. Ez negyvenegy éve, 1981 óta a legmagasabb szint. Különösen az energiaárak emelkedtek jelentősen, ami a Destatis számításai szerint nagymértékben befolyásolja a magas inflációs rátát. Az infláció májusi alakulásáról hétfőn közölnek adatokat.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.