Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Leáll a Lada-gyár, mert nincs alkatrész
No menu items!

Leáll a Lada-gyár, mert nincs alkatrész

Az izsevszki Lada-gyár. Kép forrása: Bigstock

Az orosz Lada autómárka gyártója komoly válságban van, mivel a nyugati szankciók miatt a cég már jut hozzá alkatrszekhez. Most az Avtovaz bejelentette, hogy kényszerszabadságra küldi a dolgozóit.

Az akut ellátási problémák miatt az orosz Avtovaz autógyártó május végétől három hétre kollektív szabadságra küldi dolgozóit. “2023 tavaszán több alkatrész-beszállító értesítette az Avtovazt a szállítások leállításáról” – közölte a konszern a Spiegel beszámolója szerint.

Az orosz állam által tavaly átvett vállalat arra panaszkodott, hogy a felmondással megszegték a korábbi szállítási megállapodásokat. Az autóipar az egyik olyan ágazat, amelyet a legsúlyosabban sújtottak a nyugati szankciók Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta.

Eredetileg úgy volt, hogy az Avtovaz összeszerelő szalagjait csak július végén állítják le három hétre, és a munkaerőt szabadságra küldik. Most a kényszerszabadságot két hónappal előrehozták, és a tervek szerint május 29-től június 19-ig tart majd. A megszakítás nélküli termelés egyébként sem lenne lehetséges – közölte az Avtovaz.

Jelentős létszámleépítés

A vállalatnak már tavaly is hónapokra le kellett állítania a termelést az alkatrészellátással kapcsolatos problémák miatt. Mivel gyakorlatilag az összes nyugati autógyártó kivonult Oroszországból, az Avtovaz kiépítette piacvezető szerepét, de a nehézségek miatt nem sokat tudott profitálni a versenytársak kivonulásából. A 2022-ben 59 százalékos teljes piaci visszaesés mellett a Lada eladásai is 46 százalékkal estek vissza.

Ezért a vállalat a telephelyei leépítéséről döntött. A Moszkvától mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Izsevszk városában a cégtől önként távozó alkalmazottaknak tizenkét minimálbérnek vagy öt átlagbérnek megfelelő végkielégítést ajánlottak fel. A maximális összeg állítólag 183 348 rubel, azaz jó 3000 dollárnak megfelelő összeg.

Az Avtovaz a közelmúltig a francia Renault autógyár csoportjához tartozott, de mostanra Oroszország ismét államosította. Július végén az izsevszki dolgozók nyílt levelet írtak Vlagyimir Putyinnak, amelyben telephelyük megőrzését és munkahelyeik védelmét kérték.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.